OLIMPIADA-2014
Flacăra olimpică a fost aprinsă!
Ceremonia de deschidere a ediţiei din 2014 a Jocurilor Olimpice de iarnă a început pe Stadionul Fişt, vineri, la ora locală 20.14, ce simbolizează anul în curs. Organizatorii JO de de la Soci au oferit un spectacol impresionant de aproape trei ore avînd ca subiect principal istoria şi cultura Rusiei. Jocurile Olimpice de iarnă se vor desfăşura pînă la 23 februarie.
Ceremonia de începere a JO de la Soci s-a încheiat, vineri seară, după un spectacol ce a durat aproximativ două ore şi 45 de minute, odată aprinderea flăcării olimpice la stadionul Fişt.
La finalul unui eveniment ce a cuprins momente importante din istoria Rusiei prezentate într-un show impresionant, defilarea celor 88 de delegaţii participante, discursul preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi pronunţarea deschiderii JO de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, torţa olimpică a fost adusă în arena Fişt de jucătoarea de tenis Maria Şarapova.
Aceasta i-a înmînat torţa atletei Elena Isinbaieva, care i-a dat-o triplului campion olimpic la lupte greco-romane Aleksandr Karelin. Torţa a fost preluată apoi de campioana olimpică la gimnastică ritmică în 2004 Alina Kabaieva, de tripla campioană olimpică la patinaj artistic Irina Rodnina şi, la final, de triplul campion olimpic la hochei pe gheaţă Vladislav Tretiak. Acesta din urmă a purtat torţa pe o distanţă de aproape o sută de metri. La finalul parcursului, el şi Irina Rodnina au ţinut torţa împreună şi au aprins flacăra olimpică de la stadionul de la Soci. Aprinderea torţei a declanşat şi un impresionant foc de artificii, moment care a încheiat ceremonia de deschidere a JO.
Apariţia steagului olimpic
După încă un moment artistic ce a încîntat publicul, şi-a făcut apariţia pe teren steagul olimpic, adus de opt personalităţi ale Rusiei, între care şi Valentina Tereşkova, prima femeie care a ajuns în spaţiu, şi regizorul Nikita Mihalkov. Soprana Anna Netrebko a interpretat imnul olimpic, alături de un cor, iar patinatorul de short-track Ruslan Zaharov a depus jurămîntul olimpic în numele sportivilor. Viaceslav Vedenin a depus jurămîntul în numele arbitrilor, iar Anastasia Popkova în numele antrenorilor.
Preşedintele Rusiei a declarat deschise JO
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat deschisă cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.
Acest moment a fost precedat de un scurt discurs al preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach. Bach a salutat publicul în limba rusă, după care a continuat în engleză, urîndu-le tuturor bun venit la ediţia XXII a JO de iarnă şi mulţumindu-le celor implicaţi în organizarea competiţiei. "Nu sînteţi doar cei mai buni, sînteţi sportivi olimpici. Ne veţi inspira. Voi daţi viaţă valorilor olimpice. Sportul olimpic uneşte oamenii. Este posibil să trăiţi împreună, fără nicio formă de discriminare, să daţi un exemplu de pace", a mai spus el, adresîndu-se sportivilor care vor concura la Soci. Bach le-a mulţumit şi liderilor politici pentru susţinerea sportivilor.
La Jocurile Olimpice de la Soci, cele mai scumpe din istorie (37 de miliarde de euro), participă aproape 3000 de sportivi din 88 de ţări.
De asemenea, deşi a devenit o obişnuinţă la Jocurile Olimpice de vară, pentru ediţia de iarnă a Olimpiadei este prima oară în ultimii treizeci de ani în care competiţia a început cu o zi înaintea festivităţii de deschidere. La Soci, competiţia a început joi şi se va încheia la 23 februarie.
O altă premieră a ediţiei de la Soci este parcursul record al torţei olimpice, de aproximativ 60.000 de kilometri, care a inclusiv o ieşire în spaţiu şi o traversare a lacului Baikal.
Spectacol de balet pe arena Fişt
Spectacolul a continuat cu fetiţa Lubov, care a purtat publicul în alte momente ale istoriei Rusiei, după ce un soare simbolic a apărut deasupra gheţurilor din imaginile proiectate pe teren, "topindu-le". Publicul a putut admira reprezentarea unei troici imense suspendate, de 65 de metri (n.r. troica este o sanie rusească la care sînt înhămaţi trei cai), precum şi momente istorice reprezentate de sute de voluntari încadraţi de imagini impresionante proiectate pe teren. Gazonul s-a transformat apoi într-o uriaşă scenă pentru vedete ale baletului rus, care au prezentat un spectacol grandios "Război şi pace". Balerinii au dansat şi pe muzica moldoveanului Eugen Doga ("Gingaşa şi tandra mea fiară"). Acest moment artistic a fost urmat de o trecere la secolul XX. Un tren suspendat de cabluri, un cal mecanic, Cortina de Fier, un oraş modern, în schimbare, cu tineri iubiţi care se căsătoresc, iar apoi devin părinţi... Sînt doar cîteva din numeroasele momente simbolizate de voluntarii de la Soci. Pe final, aceeaşi Lubov s-a înălţat deasupra publicului, ca un simbol al speranţei şi iubirii.
Defilarea sportivilor se încheie cu cei 226 de membri ai delegaţiei Rusiei, cu Alexander Zubkov (bob) ca portdrapel. Defilarea a fost acompaniată de melodia Nas Ne Dogoniat a formaţiei T.A.T.u.
Înainte de startul defilării sportivilor, în ritmurile unei muzici mixate de DJ Rudenko, pe stadion a fost proiectată imaginea planetei aşa cum este văzută din spaţiu, cu o rampă în centru pentru trecerea concurenţilor de la JO, o premieră în istoria olimpismului.
Printre cele mai inedite ţinute de la defilare s-au numărat cele ale sportivilor din Insulele Bermude (aceştia au purtat pantaloni scurţi şi jambiere) şi ale celor din Insulele Cayman, care au avut în picioare şlapi. În momentul trecerii fiecărei delegaţii, pe teren a fost proiectată imaginea ţării respective, aşa cum este văzută din spaţiu. La finalul defilării, sportivii au urcat în sectoarele de tribună rezervate lor la acest eveniment, pentru a se bucura de restul spectacolului.
Probleme la aprinderea celor cinci cercuri
După un debut impresionant, organizatorii au întîmpinat probleme la aprinderea celor cinci cercuri - simbolul Jocurilor Olimpice.
La finalul momentului artistic din deschidere, au coborît deasupra arenei "cinci fulgi de nea", dintre care patru s-au deschis pentru a forma cercurile olimpice. Al cincilea nu s-a deschis, din cauza unei defecţiuni.
Publicul a asistat, timp de aproximativ două ore şi jumătate, la un show ce a reprezentat "cartea de vizită" a Rusiei, o călătorie în istorie. Au fost celebrate opt perioade istorice şi elemente importante ale culturii ruse. Epopeea rusă a fost împărţită în trei acte: Rusia medievală, Imperiul, apoi secolul XX. Au fost aduse omagii oraşelor Kostroma, vîrf de lance al rezistenţei în faţa invaziilor mongole şi tătare, Sankt Petersburg şi Moscova, lui Petru cel Mare şi avangardei artistice de la debutul secoului XX, ce i-a avut în prim-plan pe Kazmir Malevici şi Serghei Eisenstein. Nu au fost uitate nici balurile imperiale şi Reconstrucţia, în spectacolul susţinut de 9.000 de persoane, între care 3.000 de artişti, şi la care au fost folosite 22,5 tone de artificii.
Tema ceremoniei de deschidere a JO a fost "Visele Rusiei", iar show-ul a fost deschis de o fetiţă numită Lubov (dragoste), care a ghidat publicul, plutind şi cîntînd, prin locurile reprezentative ale Rusiei şi tradiţiile acestei ţări, o călătorie "de mii de ani" ce a arătat diversitatea ţării ce se întinde pe nouă fusuri orare şi are o populaţie de 114 milioane de locuitori.
Vladimit Putin a fost gazdă pentru 50 de lideri mondiali, printre care secretarul general ONU, Ban Ki-moon.
Medvedev ar fi aţipit în timpul ceremoniei de deschidere
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a fost ironizat, sîmbătă, pe reţelele de socializare pentru că ar fi aţipit în timpul grandioasei ceremonii de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci.
Imaginile difuzate de televiziunea publică rusă încărcate pe YouTube îl arată pe Medvedev cu ochii închişi şi capul aplecat, cu cîteva minute înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să declare deschisă oficial ediţia a XXII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă. El se afla în tribuna oficială nu departe de Putin şi de aproximativ 40 de şefi de stat şi de guvern străini.
Bloggerii au profitat imediat de această oportunitate pentru a-l ironiza pe premierul rus. O imagine postată de unul dintre ei arată pur şi simplu o imagine neagră, alături de care se poate citi: "Jocurile Olimpice văzute prin ochii lui Medvedev".
O altă imagine publicată pe reţelele de socializare arată capul lui Medvedev adormit în locul celui de-al cincilea fulg de nea ce nu s-a transformat în cerc olimpic în timpul ceremoniei, o altă gafă comentată pe larg pe Internet.
"Balerina Vişneva dansează pe o muzică liniştită, astfel încît să nu îl trezească pe Medvedev", observă un bloggeer, referindu-se la balerina Diana Vişneva, una dintre vedetele spectacolului. Această secvenţă i-a stimulat imaginaţia unui alt blogger, care a creat deja un cont satiric intitulat "Medvedev care doarme". "Să dormi este bine pentru sănătate", ironizează el.
Dmitri Medvedev a devenit primul lider rus care foloseşte Twitter şi alte reţele de socializare, dar contul său oficial @MedvedevRussia rămînea tăcut, sîmbătă, cu privire la acest incident, ultimul mesaj fiind o fotografie de la începutul ceremoniei de deschidere, cu mult înainte de scena stînjenitoare.
Primele medalii la Olimpiadă şi-au găsit stăpînii
Americanul Sage Kotsenburg a cîştigat prima medalie de aur de la Olimpiada de la Soci. Sportivul s-a impus în proba masculintă de snowboarding slopstyle. Olandezii au început şi ei cu brio Jocurile Olimpice. Primul podiumul la patinaj viteză a fost sută la sută portocaliu. Prima campioană olimpică de la Soci a devenit Marit Bjoergen. Sportiva din Norvegia s-a impus în proba feminină de schi fond, schiatlon. Cu acest succes, Bjoergen a devenit şi cea mai de succes sportivă norvegiană de la Jocurile Olimpice. Pentru schioarea în vîrstă de 33 de ani, aceasta este a patra medalie de aur olimpică şi a opta în total.
Moldovenii la coada clasamentului
Primul sportiv moldovean care a concurat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, Bogdan Macovei, s-a clasat pe locul 36 a probei sanie, competiţie la care au participat 39 de sportivi. Alexandra Camenşcic a înregistrat cel mai slab rezultat la biatlon, la proba de sprint pe distanţa 7,5 kilometri. Sportiva noastră s-a clasat pe ultimul loc, 84, încheind proba cu timpul de 27 de minute şi 37 de secunde. Campioană Olimpică a devenit Anastasia Kuzmina, din Slovacia, care a înregistrat un timp cu şase minute şi 30 secunde mai bun decît al lui Camenşcic.
Sursa: Mediafax, Publika.md