O VARĂ FIERBINTE URMATĂ DE O TOAMNĂ MAI ARZĂTOARE

Anul acesta și cel următor, moldovenii vor arăta cît de liberi sunt

Autor: Mihai CONȚIU

Alegerile prezidențiale din Octombrie și cele parlamentare de anul viitor vor fi cruciale pentru viitorul Republicii Moldova, mai mult decît au fost toate alegerile de pînă acum, iar asta am mai notat-o de multe ori. Conflicte social-politice au existat în toată istoria electorală a acestei Țări. Cele sociale au fost cauzate de sărăcie, corupție și infracționalitate scăpate permanent de sub controlul politic al Statului, cărora cel mai adesea le-a fost complice, toate acestea generînd emigrarea în masă a moldovenilor. Conflictele politice, la rîndul lor, au fost alimentate de către politicieni improvizați, în contextul unei democrații haotice, politicieni trufași ori obtuzi, care au fost ”plantați strategic” pe ”fronturile” pro-rus, pro-român și naționalist-moldovenesc ambiguu.

Pînă la invadarea Ucrainei de către ruși, unirea Republicii Moldova cu România era doar o himeră, o imposibilitate și o diversiune politică electorală care, în fond, era bine monitorizată de către Kremlin. A se vedea ”cazul Iurie Roșca”, iar mai nou cel reprezentat de AUR! Subiectul unirii celor două Țări va fi îngropat definitiv în cazul în care Republica Moldova, care s-ar consolida tot mai temeinic ca Stat independent, ar deveni membră a UE. Nu intru în alte amănunte de Drept, politice și ”tehnice”!

În paralel, în contextul dominației militare rusești din Transnistria, dar și în cel politic pro-rus extrem de puternic din Găgăuzia, Orhei, Bălți etc., în perspectiva alegerilor despre care vorbim, ”frontul pro-rus” poate produce surprize printr-o alianță politică masivă subordonată Rusiei, iar asta, mai cu seamă, în alegerile parlamentare de anul viitor. Din surse credibile, aflu că, indiferent de soarta războiului din Ucraina, pe care Rusia nu-l va cîștiga așa cum și-o dorește, o eventuală guvernare pro-rusă la Chișinău ar fi izolată de Rusia și dependentă vital de ajutoarele financiare și economice occidentale actuale, surse certe pe care nu le poate denunța deoarece și-ar ridica populația în cap.

Acum, independența și suveranitatea Republicii Moldova sunt apărate și consolidate permanent într-un ritm fără precedent, iar asta în dimensiunile în care această Țară nu trebuie să fie supusă politic și teritorial nici de către Rusia, nici de către România. Dacă, într-un final, forțele politice moldovenești pro-ruse ar ajunge la guvernare, în urma alegerilor parlamentare de anul viitor, după preluarea ”cheilor Puterii”, vor descoperi în seifurile ultrasecrete adevăruri pe care nu le vor mai putea denunța. Într-o ”anumită dimensiune”, efemerul și penibilul politician Mihai Ghimpu știe despre ce este vorba, dar nu numai el!

Am avut parte de o Vară neobișnuit de fierbinte, dar urmează o Toamnă arzătoare cum n-a mai fost niciodată pînă acum. În cele două alegeri care urmează – prezidențiale și parlamentare –, moldovenii vor avea șansa (ori neșansa) de a demonstra cît de liberi pot fi. Mizerii și minciuni electorale grosolane vor fi difuzate de către absolut toate partidele participante ”la crosul cîștigării ciolanului Puterii”. Fiecare partid scoate la iveală propriul lui ”adevăr”, un ”adevăr” pe care nimeni nu-l mai pricepe deloc după alegeri, mai ales în cazul ”cîștigătorului crosului”. Acum urmează ca moldovenii să voteze ”liberi”, fie din naivitate, fie contra cost, fie din fanatism, fie din… fire!

Noi, trăitori cu multe și mult, ca spectatori ai prea multor circuri și cicatrici politice dezolante, așteptăm, cu detașare, să vedem care va fi viitorul chip al Republicii Moldova pe care-l vor impune alegătorii moldoveni aflați sub ”arșița necruțătoare” a alegerilor care vor urma!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39