O NOUA MISCARE POPULARA PENTRU APARAREA STATALITATII

«STATALITATE» - «ГОСУДАРСТВЕННОСТЬ»

În ziua de 6 aprilie, la Chişinău, a avut loc conferinţa de presă a grupului de iniţiativă a mişcării populare pentru apărarea statalităţii Republicii Moldova.  Participanţii la conferinţa de presă: activistul pentru drepturile omului Igor Caldare, ex-ambasadorul Republicii Moldova în România Emil Ciobu, activistul civic, doctor în ştiinţe economice Semion Lungu, activistul civic Alexandru Popa, activistul civic Ivan Muntean şi publicistul Mihai Lupaşco. Aceştia au argumentat necesitatea formării unei mişcări largi, care va uni toţi cetăţenii, pentru consolidarea statalităţii, păcii civice din Moldova, sub denumirea «STATALITATE» - «ГОСУДАРСТВЕННОСТЬ».

În declaraţia grupului de iniţiativă, în particular, se spune: „În condiţiile instabilităţii sociale şi economice, demersurilor unioniste, îndreptate spre lichidarea statalităţii Republicii Moldova, creşte tensiunea în interiorul societăţii, capabilă să se transforme în debandadă în masă, degenerînd în ciocniri care pot conduce la conflicte militare, cu participarea unităţilor militare de peste hotare.  Iresponsabilitatea şi aventurismul celora  care în 2009 au ajuns la putere, marionete ale clanurilor politico-oligarhice, furturile şi cinismul lor au torpilat toate sferele vieţii din Moldova! Sunt subminate bazele economice ale ţării, funcţionarea sectorului bancar-financiar, este erodat statutul de neutralitate a Moldovei şi este abandonată problema reintegrării ţării! Din an în an, tot mai agresivă devine activitatea aşa-numitor organizaţii unioniste.

Ca esenţă, aceştia sînt distrugători ai statalităţii moldoveneşti, ai identităţii, limbii şi culturii.  În situaţia de instabilitate şi tensiune din regiunea noastră multinaţională, în care confruntarea geopolitică dintre Vest şi Est este evidentă, experienţa tristă a Ucrainei ne permite să tragem următoarea concluzie: orice încercare forţată de a recroi frontierele va conduce la începutul unui conflict sîngeros.

Un conflict militar ar însemna pieirea şi destrămarea ţării, o adevărată catastrofă umanitară! O astfel de perspectivă nu trebuie admisă în nici un caz!!

De asemenea, a fost menţionat că scopul Mişcării este afirmarea unităţii societăţii civile a Moldovei, în baza idealurilor statalităţii şi identităţii moldoveneşti. O dată cu acţiunile pentru formarea activului Mişcării, grupul de iniţiativă îşi propune organizarea, nu mai tîrziu de luna iunie 2016, a Primului Congres Republican al Stataliştilor Moldovei.

Scopurile şi direcţiile de bază ale activităţii Mişcării obşteşti „STATALITATE – MOLDOVA”:

  1. Principalul scop al Mişcării obşteşti „STATALITATE – MOLDOVA” este asigurarea păstrării, consolidării şi acordării unui caracter ireversibil statalităţii Republicii Moldova. 
  2. Asigurarea participării largi a tuturor cetăţenilor, indiferent de convingerile politice, apartenenţa lingvistică sau socială, la viaţa socială a ţării şi consolidarea influenţei la realizarea politicii de stat faţă de ei, cetăţenii ţării.  Realizarea politicii care trebuie să coincidă cu Constituţia Republicii Moldova  şi să fie orientată spre crearea condiţiilor apte de a asigura o viaţă demnă, garanţii sociale şi asigurarea corespunzătoare a pensiilor.
  3. Mişcarea obştească „STATALITATE – MOLDOVA” îşi asumă responsabilitatea pentru iniţierea unui dialog constructiv, examinarea şi identificarea soluţiilor realiste pentru problemele din societatea moldovenească.
  4. Mişcarea obştească „STATALITATE – MOLDOVA”  intenţionează să ceară îndeplinirea plenară de către stat a obligaţiunilor sale asupra politicii neutralităţii şi neaderării la blocurile sau uniunile militare, asupra politicii de bună vecinătate şi cooperare, consolidării bazelor statalităţii şi garanţiilor sociale ale tuturor cetăţenilor, soluţionării acestor probleme la toate nivelurile ţării.