O NALUCA UMBLA PRIN MOLDOVA

Năluca schimbării de către PD-Plahotniuc a sistemului electoral actual (II)

În prima parte a acestui articol, apărută în numărul trecut, am arătat, telegrafic, care este esenţa sistemului electoral proporţional (pe liste de partid) şi a celui majoritar sau mixt (desfăşurat pe circumscripţii uninominale). Să nu ne facem iluzii: ambele au destule bube dulci în cap, ca tot ce e făcut de mînă omenească. “Tot ce spunem şi scriem noi sînt nişte bîiguieli în faţa lui Dumnezeu” (Marin Sorescu). Dar însă totuşi... asta nu înseamnă că trebuie să încrucişăm capitulard mîinile şi să nu facem chiar nimic.

Despre aceste sisteme se vorbeşte, la noi, de vreo 20 de ani. În context, îmi aduc bine aminte de dl Dorin Tudoran, care între anii 1993 şi 2000 a condus birourile Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale (IFES) din Bucureşti şi Chişinău. În discuţiile purtate la Preşedinţie, domnia sa ne avertiza amical că fără schimbarea sistemului electoral proporţional cetăţenii şi societatea nu vor putea spera niciodată la alegerea unor deputaţi responsabili şi a unui parlament competent.

În scopul depăşirii acestui obstacol, recomanda modificarea Codului electoral şi susţinea aplicarea sistemului electoral mixt, potrivit căruia 50-70 de deputaţi ar urma să fie aleşi pe circumscripţii cu un singur mandat (uninominale), iar 51-31 de deputaţi în baza sistemului electoral existent (proporţional), adică pe liste de partid.

Am rămas, de atunci, cu impresia că un asemenea obiectiv trebuie realizat, ca un factor definitoriu pentru democratizarea sistemului politic, pentru perfecţionarea şi eficientizarea actului de guvernare. Cică doar în felul acesta este posibilă crearea mecanismelor de control şi sancţionare a puterii de către popor.

Dar cu o condiţie: un asemenea sistem electoral îşi are rostul şi poate funcţiona eficient numai într-o democraţie robustă, autentică. Chiar credeţi cumva că Moldova este ţară democratică? Din păcate, nu. Este democratică doar cu numele, declarativ. Aş compara democraţia la moldoveni, ucraineni şi gruzini cu o căsătorie, cu o combinaţie rizibilă, anormală şi ridicolă dintre o Căpăţînă de usturoi şi un Adidas.

În asemenea condiţii, există riscul real ca aplicarea sistemului electoral mixt să fie compromisă. Vorba ceea: Partea bună e că aparatul este japonez; partea proastă e că specialistul este moldovan... Căci noi am demonstrat de nenumărate ori că avem rarisima capacitate de a compromite orice întîlnim în cale, de a transforma aurul în rahat. Atunci de ce dl Vladimir Plahotniuc scoate din puţul gîndirii PeDiste această idee şi face steag de luptă, chipurile reformatoare, din schimbarea Codului electoral?

Pesemne, din cauză că dumnealui ştie perfect: la viitoarele alegeri, partidele de dreapta au şanse mici de tot de a accede în parlament pe liste de partid. Dacă ai măcar oleacă de obraz, cu nişte zdrenţe politice discreditate total în ultimii şapte ani nici nu are rost să ieşi la defilare. În general, PD-Plahotniuc, PL-Ghimpu şi PLDM-Cibotaru demult trebuie să plătească Primăriei taxă de salubritate, fiindcă umblă neînmormîntate.

Unicul lor colac de salvare îl reprezintă viitorii deputaţi aleşi pe circumscripţii uninominale. Aceştia vor candida, iniţial, ca independenţi, însă odată ajunşi în parlament se vor lăsa la cumpărat ca mîndra la sărutat şi spicul la secerat. Căci de ce luptă moldovanul nostru сel de toate zilele pentru popor, ţară şi neam? Ca să vină la capitală şi să facă bani, cît mai mulţi bani nemunciţi pentru gipane, palate, vacanţe cu curvuliţe în Thailanda, nunţi şi cumătrii pentru scumpii săi copii. Muicăăă, sîntem neam de piatră,/Cînd e vorba despre vatră!

Doamne, cît de naiv şi de elipsoidal mai sînt! Viitorii deputaţi nu vor fi cumpăraţi la Chişinău, după intrarea lor în mandatele de legislatori. Vor fi căutaţi prin localităţi din timp, identificaţi, selectaţi şi cumpăraţi pe-un capăt în perioada campaniei electorale de nişte tipi foarte cinici, perfect amorali şi putrezi de bogaţi, pentru care Puterea este o joacă de o mie de ori mai dulce decît OrGazM-ul (Organizaţia de Gazificare din Moldova).

Repetiţia generală s-a şi făcut deja, cu rezultate excelente. Acum cîţiva ani – prin 2012, dacă nu mă driblează memoria – la alegerile pentru Adunarea Populară din Găgăuzia au participat suspect de mulţi candidaţi independenţi. După ce s-au văzut cu legitimaţii de legislatori la mînă, marea lor majoritate s-au declarat deputaţi din… partea Partidului Democrat din Moldova.

Din minciună în greşală spre victoria finală! Cu asemenea lozinci de cursă lungă o să ajungem cu toţii в одно некрасивое слово.

Dinu MIHAIL

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39