O COMPANIE GERMANĂ VA INVESTI 50 MLN DE DOLARI ÎNTR-O FABRICĂ DIN STRĂŞENI
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a vizitat, pe 18 iulie, Platforma Industrială CAAN, ce include Parcul industrial şi subzona Străşeni a Zonei economice libere Bălţi, unde a convocat o şedinţă cu factorii de decizie de la mai multe ministere pentru a impulsiona procesul de lansare a investiţiilor.
Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, în toamna acestui an, un investitor german urmează să lanseze construcţia unei uzine de cablaje pentru trenuri de mare viteză, ascensoare şi automotive pe teritoriul PI CAAN, proiect care implică crearea a cca 4000 de noi locuri de muncă. Proiectul presupune o investiţie de cca 50 de milioane de dolari într-o hală de aproape 35 de mii de metri pătraţi. Fabrica va fi dată în exploatare în etape, urmînd să atingă capacitatea maximă în anii 2018-2019. Sînt la o fază avansată discuţiile şi cu alţi potenţiali investitori industriali şi potenţiali rezidenţi.
Pentru a satisface necesităţile în forţă de muncă de calificare înaltă a investitorilor industriali, Ministerul Economiei a lansat un parteneriat cu Ministerul Educaţiei în vederea creării unui Centru de Instruire Tehnică Activă (CITA) după modelul german. Instituţia, situată în cadrul Platformei Industriale de la Străşeni, va instrui anual peste o mie de muncitori calificaţi şi circa 100 de manageri operaţionali pentru companiile industriale rezidente ale ZEL Bălţi, inclusiv sub-zona Străşeni, precum şi pentru alte companii, care vor dori să participe la noul sistem de instruire.
La baza creării CITA va sta conceptul de instruire trială, ce presupune participarea statului, a instituţiei educaţionale şi a companiilor private în procesul educaţional. Utilajele pentru instruirea practică vor fi oferite de companii şi vor fi identice cu cele la care cursanţii vor munci ulterior, companiile participînd activ şi la programul de studii, adaptat la necesităţile concrete ale fiecărei întreprinderi. Proiectul urmează a fi implementat cu implicarea specialiştilor germani şi susţinut de programele dedicate ale statului German.
Valeriu Lazăr a declarat că platforma industrială de la Străşeni va avea o contribuţie esenţială la industrializarea Republicii Moldova, care are scopul de a crea noi locuri de muncă cu salarii atractive. „Astfel de investiţii înseamnă transfer de tehnologii avansate în Republica Moldova şi crearea unor produse cu valoare adăugată înaltă. Odată cu deschiderea Centrului de instruire de la Străşeni vom genera şi abilităţi suficiente pentru oamenii, care urmează a fi angajaţi în astfel de proiecte industriale”, a accentuat ministrul Economiei. Totodată, Valeriu Lazăr a exprimat speranţa că acest proiect pilot va putea servi drept sursă de inspiraţie pentru reforma sistemului de învăţămînt vocaţional.
Potrivit studiului de fezabilitate, Parcul Industrial CAAN este situat pe un teren cu o suprafaţă de pînă la 28 ha, proprietate a administraţiei publice locale a oraşului Străşeni. Platforma industrială moştenită din perioada sovietică urmează a fi renovată şi dată în arendă potenţialilor investitori. Tot aici, urmează a fi construit un complex frigorific şi o casă de ambalare, care va permite depozitarea a 15 mii de tone de fructe.