O CANA DE CACAO CU LAPTE, EFICIENTA PENTRU PACIENTII CU SCLEROZA MULTIPLA

O cană de cacao ar putea ajuta persoanele care suferă de scleroză multiplă să combată starea de oboseală, arată un nou studiu. Pacienţii care consumau în fiecare zi cacao timp de şase săptămîni erau mai puţin obosiţi, iar durerile erau ameliorate, descoperă oamenii de ştiinţă ai Universităţii Oxford Brookes. Cercetătorii sînt de părere ca efectul se datorează flavonoidelor care se regăsesc în cacao şi care au proprietăţi antiinflamatorii.

Scleroza multiplă este una dintre cele mai comune boli autoimune care afectează sistemul nervos. Această afecţiune afectează de două ori mai multe femei decît bărbaţi, iar în majoritatea cazurilor pacienţii se confruntă cu stări de oboseală, dureri, pierderea mobilităţii şi apariţia problemelor de vedere. Afecţiunea apare atunci cînd sistemul imunitar este afectat şi atacă sistemul nervos.

Studiul, publicat în Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie şi Psihiatrie, împarte 40 de persoane recent diagnosticate cu scleroză multiplă în două grupuri. Primului grup i se cerea să consume o cană de cacao în fiecare zi timp de şase săptămîni alături de lapte de orez. Pacienţilor li se cerea să aştepte 30 de minute înainte de administrarea medicamentelor sau înainte de a mînca sau bea altceva. Nivelul de oboseală a fost analizat de-a lungul studiului, iar persoanele care consumau cacao în fiecare zi trebuia să evalueze nivelul de oboseală pe o scară de la 1 la 10, în fiecare zi în intervalul 10pm, 3pm şi 8pm. De asemenea erau măsurate şi activităţile fizice cu ajutorul unui pedometru.

După şase săptămîni s-a putut observa o mică îmbunătăţire la 11 dintre pacienţii care au consumat cacao. De asemenea, aceştia puteau merge mai mult.

Dr Shelly Coe, unul dintre specialiştii care au condus studiul susţine că ”scleroza multiplă este imprevizibilă şi diferită pentru toată lumea şi, pentru că lucrarea se află în stadiu incipient, sînt necesare mai multe date pentru a observa legătura dintre produsele lactate şi modul în care pot ajuta persoanele cu scleroză multiplă să-şi amelioreze simptomele pe viitor.”

Sursa: cisd.ro