O BATRINA DIN ITALIA, SINGURA PERSOANA IN VIATA NASCUTA IN SECOLUL AL XIX-LEA

Emma Morano, o supercentenară din Italia în vîrstă de 116 ani, a rămas singura persoană în viaţă atestată a fi născută în secolul al XIX-lea, relatează AP.
Penultima persoană născut înainte de secolul XX rămasă în viaţă, americanca Susanah Mushatt Jones, a murit Joi, 12 Mai, la New York, tot la vîrsta de 116 ani. Morano a devenit astfel în prezent şi cea mai în vîrstă persoană rămasă în viaţă. Morano s-a născut pe 29 Noiembrie 1899, la cîteva luni după înfiinţarea grupului de automobile FIAT şi cu două săptămîni înainte de înfiinţarea clubului de fotbal AC Milan.

La momentul naşterii sale, Regina Victoria încă se afla pe tron în Anglia. Bătrîna trăieşte într-un apartament în localitatea italiană Verbania, pe care nu îl mai părăseşte, şi este acompaniată zilnic de un îngrijitor legal şi de două nepoate vîrstnice. Ea povestit reporterilor AP în 2015 că secretul longevităţii sale este dieta care include cel puţin un ou crud în fiecare zi, pe care o respectă de cînd i-a fost recomandată de un doctor în tinereţe, atunci cînd suferea de anemie. Morano este aproape complet surdă, însă în rest nu are alte probleme de sănătate majore.

Fostul preşedinte italian Giorgio Napolitano a decorat-o cu Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de cavaler în Decembrie 2011. Femeia a fost căsătorită timp de 52 de ani – cu precizarea că peste patru decenii ea şi soţul ei au stat separaţi, pînă la moartea bărbatului – şi a avut un copil, care a murit însă la vîrstă de doar şase luni. Emma Morano are şi cîteva rude care au ajuns la vîrste foarte înaintate – mama sa şi o mătuşă au atins 90 de ani şi una dintre surorile ei, Angela Morano, a murit în 2011 la vîrsta de 102 ani.