NUMARUL CAZURILOR DE COVID-19 A DEPASIT 44 DE MII

Numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus în Republica Moldova a ajuns la 44 361, după ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a raportat astăzi, 16 septembrie, 627 de cazuri noi. 15 oameni au mai pierdut lupta cu boala, bilanțul deceselor asociate noului coronavirus urcînd la 1 159 de cazuri.

Printre persoanele decedate sînt șapte femei cu vîrstele cuprinse între 46 și 84 de ani, dar și opt bărbați, cu vîrstele cuprinse între 42 și 94 de ani. Cele mai multe persoane sînt din municipiul Chișinău.

În total, astăzi au fost efectuate 2 868 de teste, dintre care 2 600 – primar, iar restul repetat. Constantin Rîmiș, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat că din cele 627 de cazuri confirmate, 37 sînt în rîndul lucrătorilor medicali din mai multe instituții. Potrivit lui, se menține mare numărul pacienților cu COVID-19 aflați în stare gravă – 564. 38 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice.

Directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, a menționat că în perioada 9-15 septembrie, au fost supuse verificărilor 112 de obiective din comerț, frizerii, instituții medicale, de învățămînt etc. La 15 din obiective, au fost constatate diverse neconformități.

Potrivit lui, o situație ieșită din comun a fost înregistrată în municipiul Chișinău, ca urmare a sesizării parvenite de la un cetățean. Specialiștii au depistat că pe strada Doina activa o instituție de educație timpurie, organizată de un ONG, în cadrul căreia se aflau 15 copii. Instituția nu dispunea de niciun act permisiv. De asemenea, nu erau respectate măsurile anti-COVID-19. A fost dispusă sistarea activității acestei instituții.

Sergiu Golovaci, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, a declarat că se atestă o relaxare neclară din partea cetățenilor, ba chiar lipsa de dorință de a respecta măsurile impuse. Pe parcursul săptămînii precedente au fost constatate 726 de contravenții.

Sursa: IPN