Nu, nu-i banc - Venetia a activat sistemul de protectie impotriva inundatiilor

Furtunile şi vînturile puternice le-au determinat pe autorităţile din oraşul italian Veneţia să activeze sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor, denumit MOSE, a anunţat Marţi pe Twitter primarul local, Luigi Brugnaro, citat de DPA.

Raportul situaţiei hidrologice, publicat Marţi, precizează că autorităţile din Veneţia se aşteaptă la inundaţii începînd de Vineri şi că nivelul apei ar putea să crească cu pînă la 1,35 metri pînă Miercuri seară.

Meteorologii au prognozat alte furtuni pentru zilele de Miercuri şi Joi.

Sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor MOSE – numele italian al profetului Moise – a fost conceput pentru a proteja Veneţia de creşterea nivelului apei în urma furtunilor. Sistemul constă în 78 de bariere pe care municipalitatea din Veneţia poate să le ridice în faţa a trei intrări în oraş şi a devenit operaţional în 2020.

Proiectul a avut un buget de 1 miliard de dolari şi nu a fost lipsit de controverse: corupţia, birocraţia, precum şi interesele politice şi economice au amînat construirea sa timp de mulţi ani.

Experţii afirmă că va fi nevoie, probabil, ca sistemul să rămînă activ în permanenţă în jurul anului 2075 dacă schimbările climatice – şi implicit creşterea nivelului mărilor – nu vor fi reduse într-o manieră decisivă.