NU IGNORA ACESTE SEMNE!
Ar putea urma un accident vascular cerebral!
Accidentul vascular cerebral este periculos sau chiar mortal. Se pare că apare în urma unui accident în circulația sanguină, care privează creierul de oxigen și substanțe nutritive esențiale. Organismul ne trimite cu o lună înainte semne că un accident vascular cerebral e iminent.
Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces în lume, afectînd aproape 15 de milioane de oameni, atît din ţările dezvoltate, cît şi din ţările mai sărace. Există două tipuri de accident vascular cerebral, AVC ischemic (blocarea vaselor de sînge), care este cel mai cunoscut, și AVC hemoragic (hemoragie cerebrală după ruptura unui vas de sînge).
Formarea plăcilor de lipide pe pereții vaselor de sînge (ateroscleroză) se numără printre principalele cauze ale AVC. Alţi factori: tensiune arterială foarte ridicată, boli de inimă, inclusiv tulburări ale ritmului cardiac, fumat, diabet, obezitate, colesterol ridicat, un stil de viață sedentar, consum exagerat de alcool, stres.
Simptome
Potrivit experților, nu există semne specifice de accident vascular cerebral, pot diferi de la o persoană la alta. Dar cele mai comune simptome sînt:
– Paralizia unui membru sau a unei părţi a corpului
– Amețeli și leșin
– Halucinații și tulburări de personalitate
– Declinul vederii sau orbire bruscă
– Tulburări ale sensibilităţii unui membru
– Dificultăți de vorbire
– Probleme respiratorii
– Probleme de echilibru și oboseală
– Probleme de înţelegere.
Mini accidentele vasculare cerebrale
Se poate ca blocarea arterei cerebrale să fie doar temporară, iar simptomele să dispară în decurs de 24 de ore, fără sechele. Numim acest fenomen atac ischemic tranzitoriu sau mini-accident vascular cerebral. Simptomele sînt aceleași cu cele ale unui AVC și diagnosticul poate fi confirmat de un RMN.
Un mini-accident vascular cerebral este un avertisment că poate urma un AVC serios în următoarele săptămîni. Prin urmare, este important să ajungeţi la medic.
Mini-accidentul vascular cerebral, de multe ori, rămîne neidentificat, dacă nu recunoaștem simptomele: lipsă de putere, oboseală, pierderea sensibilității unui braț sau picior sau a unei părţi a corpului, dificultate bruscă în a găsi cuvinte și expresii, slabă coordonare, pierderea bruscă a echilibrului și dificultăţi la mersul pe jos, probleme de vedere și vedere dublă, amețeli.
Pentru a reduce riscul de mini AVC, trebuie să se monitorizeze tensiunea arterială, nivelul de colesterol şi glicemia, păstrarea unui stil de viață sănătos, cu un regim alimentar echilibrat și activitate fizică regulată.
Sursa: santeplusmag.com