Nu criza gazelor ne ucide, ci virusul!

 

Oameni infestați cu miile, mor pe capete, dar prioritatea lor este ”geopolitica energetică”

Mihai CONȚIU

Este adevărat că actuala criză de gaze și energie electrică produce două tipuri de îngrijorări – una pentru guvernanți, care sunt obligați s-o administreze cît mai eficient, iar a doua de partea consumatorilor casnici preocupați de costurile individuale. Criza de care vorbim nu afectează doar Republica Moldova, ci întreaga Europă. Noi așteptăm să vedem abilitatea guvernanților în negocieri cu furnizorii, în comparație cu celelalte Țări europene care negociază cu aceiași furnizori. Privitor la consumatorii casnici, tot în comparație cu Statele europene, așteptăm să vedem cum va reuși guvernarea actuală să-i stimuleze pe cei cărora le-a mărit pensia pînă la 2.000 de lei. Aici vorbim despre acei pensionari din mediul urban pentru care 2.000 de lei poate însemna jumătate din prețul facturilor la gaze și electricitate.

Un lucru este clar: nu vom muri de frig și foame, pînă la urmă, ci tot de coronavirus! De cînd au apărut în spațiul public informații ce țin de criza de gaze și electricitate, politicienii, televiziunile, în mod special, și invitații acestora vorbesc numai despre asta, de parcă această criză ar fi urgența națională numărul unu, nu pandemia! Cei care pînă mai ieri erau ”analiști și experți autorizați” în politică, conflicte geostrategice și în pandemie, de zile în șir au devenit ”analiști și experți autorizați” în chestiuni tehnice, în strategii de negociere de contracte și în geopolitici politico-economice.  Specialiști care știu pe unde ”iesî gazîli”…

Televiziunile, mai cu seamă cele aservite guvernanților, se focusează chiar cu agresivitate asupra acestei tematici, de parcă ar trebui să nu mai constatăm că, zilnic, oamenii sunt contaminați cu virusul ucigaș și mor cu zecile. Și mai tragic e că au început să fie contaminați cu miile copilași de pînă la un an, de la un an și pînă la cinci și între cinci și zece ani! De restul nici nu mai vorbim! Spitalele sunt supraaglomerate, medicii sunt la capătul răbdării. S-a ajuns în situația apocaliptică în care foarte mulți dintre cei intubați să aștepte ”nerăbdători” ca să mai moară cineva pentru a-i ocupa patul! Guvernanți nu au curajul să ia măsuri radicale cu gîndul, probabil, mai mult la capitalul lor politic pozitiv, nicidecum cu grijă față de Moartea care a acoperit Cerul Țării. Copiază ei, oare, modelul criminal, laș și iresponsabil al ”fraților de peste Prut”?

În situația actuală, se impune: instituirea urgentă a unei carantine naționale; legiferarea obligării tuturor cetățenilor Țării să se vaccineze; după modelul inițiat de către medicii bulgari, toți cei contaminați ajunși la spital fără să fie vaccinați să fie obligați să suporte costul spitalizării. Sunt unii care nu vor să se vaccineze la îndemnul unor preoți sau prieteni iresponsabili. În cazul lor, să se interneze în biserică sau la prietenul care i-a sfătuit.

Guvernanții nu trebuie să se uite în gura antivacciniștilor și a celor care perorează despre ”drepturile omului”. Drepturile acestora încetează în clipa în care vor să ne ia nouă dreptul la viață! Dreptul la viață este unul universal, ”dreptul” celor care neagă covidul și refuză vaccinarea, ”dreptul lor” de a merge la cîrciumă, a umbla bezmetici prin piețe publice și pe străzi aglomerate, fără mască, în aceste situații tragice, este un atentat criminal la viețile noastre. Instituirea stării de urgență la nivel național nu trebuie să fie un act negociabil între guvernanți și tot felul de ”voci civice criminale”.

În aceste condiții dramatice, fiecare Stat e obligat să copieze măsurile eficiente luate de către alte națiuni. Spre exemplu, pe data de 08.01.2021 orașul australian Brisbane, cu o populație de 2 milioane de locuitori, a intrat în carantină timp de trei zile, după ce doar un angajat din sistemul hotelier de carantină a fost infectat cu coronavirus. Începînd cu 11 Octombrie, oraşul australian Sydney a ieşit dintr-o carantină (lockdown) de aproape patru luni. Cu o populaţie de peste 25,69 de milioane de locuitori, continentul australian a înregistrat, în total, 120.000 de cazuri de contaminări şi 1.381 de decese. Cu peste 70% de oameni vaccinați, Australia s-a relaxat. Aceeași eficiență am constatat-o personal în Emiratele Arabe Unite!

În Republica Moldova, însă, în seara zilei de 19 Octombrie 2021, au fost înregistrate 1.715 noi contaminări și 36 de deceseNumărul total de la declanșarea pandemiei ajunsese la 319.614 de contaminați și 7.309 de morți. Acum comparați statistica de pe continentul australian cu cea din Republica Moldova!

Numai prin măsuri drastice impuse de către guvernanți putem scăpa de Moarte, atît noi, cetățenii de rînd, cît și medicii! Alo, doamnă ministră Ala Nemerenco și voi membrilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, treziți-vă ”din somnul cel de moarte”!