ÎNTREVEDEREA LA CHIȘINĂU A MINIȘTRILOR POPESCU ȘI COLONNA

Aseară la Chișinău, împreună cu ministra afacerilor externe a Franței Catherine Colonna, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a discutat relația bilaterală cu Republica Franceză, aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, inclusiv implementarea Planului de acțiuni privind recomandările Comisiei Europene și hotărîrea autorităților de a realiza reformele necesare pentru accelerarea parcursului european, situația de securitate regională și consecințele pentru țara noastră a războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe măsură ce războiul continuă, ministrul de externe Nicu Popescu a discutat cu ministra de externe consecințele acestuia pentru regiunea noastră și stabilitatea acesteia. Franța rămîne un aliat ferm al Republicii Moldova, atît în drumul de aderare la Uniunea Europeană, cît și în parcursul de reforme consistente asumate de autorități.

„Am mai discutat cu șefa diplomației franceze organizarea pe data de 1 iunie a celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, fiind asigurat de toată susținerea Franței pentru buna desfășurare a acestuia. Am stabilit să continuăm eforturile diplomatice pe substanța discuțiilor de la summit și temele prioritare: securitatea cibernetică, solidaritatea energetică și conectivitate în beneficiul cetățenilor.

Am fost solidari cu Franța în condamnarea în termenii cei mai duri a atacurilor absolut brutale ale Federației Ruse asupra orașelor ucrainene, inclusiv Odesa pe care l-a vizitat ieri a doamna ministră, a cărei centru istoric a fost inclus recent pe lista patrimoniului mondial în pericol, evidențiind datoria întregii umanități de a-l proteja.” – a spus oficialul moldovean.

Sursa: mfa.gov.md