ÎNTRE OGLINZI PARALELE
„Dreapta” pro-moscovită a lui Leancă şi actualul Guvern pro-european
Mihai CONŢIU
Cîţiva cititori m-au întrebat de ce mai scriu despre Iurie Leancă atîta timp cît este un proiect politic născut mort şi corupt din naştere. Cu riscul de a mă repeta chiar, revin asupra subiectului deoarece „proiectul politic” al lui Leancă este construit şi finanţat cu acelaşi scop cu care au fost iniţiate cele ale lui Igor Dodon, Renato Usatîi şi, mai nou, Irina Vlah, care, cu ajutorul politic al socialiştilor lui Dodon şi al Moscovei, doreşte să ajungă başcanul Găgăuziei. Apoi, se va declanşa procesul dezmembrării definitive a R. Moldova.
Spre deosebire de Dodon, Usatîi şi Vlah, misiunea politică a lui Leancă este aceea de „a ataca”, de a submina segmentele de dreapta şi centru-dreapta proeuropene din Moldova, iar asta tot în scopul aducerii ţării sub sfera de influenţă rusească. Nu bag toată mîna în foc că la baza „proiectului politic” al lui Leancă stă Vladimir Plahotniuc, ci doar palma!
„Acoperirea acoperiţilor”
Cei care îl stimulează şi îl folosesc pe Leancă îşi imaginează că el are o acoperire perfectă – a fost ministru de Externe, a fost pentru scurt timp prim-ministru şi, sub umbrela PLDM, şi-a creat o faţă pro-european, plus relaţiile inevitabile cu o seamă de demnitari sau diplomaţi europeni. Prin urmare, cine s-ar îndoi de faptul că Leancă nu ar fi pro-european şi adversar al integrării Moldovei în Uniunea Vamală? Cu toate acestea, lucrurile nu stau tocmai aşa, iar asta pentru că fostul KGB era vestit pentru răbdarea cu care îşi ţinea în rezervă agenţii sau pe cei racolaţi, nu neapărat un an sau doi, ci chiar 10, 20 sau chiar 30 de ani dacă interesele o cereau pentru o acoperire perfectă, după care erau reactivaţi la momentul oportun (şi oportunist, pentru ei!).
În această ordine de idei, este binecunoscută realitatea că Securitatea din România din timpul lui Nicolae Ceauşescu a fost printre cele mai puternice servicii secrete din lume. La fel de bine, se cunoaşte cît de profesionistă era Unitatea anti-KGB a Securităţii române, care i-a descoperit şi înlăturat din Securitate, Armată şi alte structuri pe aproape toţi ofiţerii sau agenţii români care fuseseră racolaţi de KGB. Asta înseamnă că aceeaşi Unitate anti-KGB românească ştia foarte bine ce hram purta şi fiecare angajat al Ambasadei fostei URSS de la Bucureşti.
Nu putem spune despre Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, că nu este un om extrem de bine informat, mai ales că sunt probe clare că, atunci cînd era comandant de navă, ar fi fost un acolit al serviciilor secrete româneşti de atunci. Atunci de ce credeţi că Băsescu a atras atenţia să nu uităm că, în 1989, Leancă a fost secretar II la Ambasada sovietică de la Bucureşti? De la nivelul lui, Băsescu, chiar şi atunci cînd sugerează ceva, nu calomniază, ci se bazează pe informaţii veridice şi dosare. Contextul în care Băsescu a făcut această remarcă, vă reamintesc, se plasa în perioada alegerilor prezidenţiale din România. Atunci, Leancă, fiind premier, deopotrivă cu PD, care este membru al Internaţionalei Socialiste, l-a susţinut pe Victor Ponta, favoritul Moscovei, plasîndu-se în opoziţie faţă de propriu partid, PLDM, care este membru al familiei europene a Partidului Popular European (PPE) şi l-a susţinut pe Klaus Iohannis.
Cu toate acestea, într-o manieră specifică agenţilor secreţi ruşi lipsiţi de scrupule, decenţă şi fler diplomatic, Leancă, zilele trecute, a avut îndrăzneala să viziteze Berlinul şi Bruxellesul, să solicite întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel şi cu președintele Partidului Popular European, Josepf Daul, adică cu tocmai acei demnitari europeni pe care el i-a sfidat la alegerile prezidenţiale din România, cînd s-a situat de partea oponenţilor acestora, deşi ştia că PPE este forţa politică dominantă în Parlamentul European. Porcul cu chip de fecioară neprihănită.
Lipsa de scrupule de tip sovietic (KGB-ist) a lui Leancă merge pînă acolo încît, sfidător (a învăţat ceva de la Putin!), ar vrea să-şi denumească formaţiunea pe care vrea s-o înfiinţeze Partidul Popular European, deşi se pare că nu va reuşi din cauză că această marcă este deja înregistrată de altcineva. Nu e greu să intuim ce a fost în mintea lui Leancă atunci cînd a crezut că va da lovitura cu această denumire.
În primul rînd, este cert că el a vrut să creeze confuzie, să „se legitimeze” şi astfel ca fiind proeuropean. Bineînţeles că s-a gîndit şi la aceea că prin această denumire generică, care aparţine familiei europene politice Partidul Popular European, în care sunt înglobate partidele de aceeaşi orientare doctrinară din toate ţările europene, va putea fi adoptat rapid şi de europeni. În fond, pentru Moldova, aceasta nu doar că nu poate fi o denumire relevantă a unui partid naţional, căci nu spune nimic, dar nici nu poate avea o percepţie, să-i zicem, penetrantă şi pe înţelesul celor mulţi. Or să cadă moldovenii pe jos de încîntare la auzul denumirii partidului lui Leancă.
Culmea impertinenţei este aceea că vrea să-şi denumească partidul cu numele purtat tocmai de familia europeană politică pe care a sfidat-o la alegerile prezidenţiale din România şi s-a dus în tabăra socialiştilor! Ce fel de politician de dreapta mai este Leancă în acest caz? Din surse sigure noi ştim că Leancă, Sturza şi Igor Corman încă din 2014 îl tot rugau pe Victor Ponta să contribuie la crearea unui astfel de partid. Aşa că Leancă l-a trădat pe Filat încă de la început. Pentru că Iuda are un continuator perfect: Leancă. Ofiţerul în manta Leancă atacă dreapta europeană în favoarea Moscovei şi a celor care-l finanţează!
Hoinărind deranjant prin Europa…
Săptămîna aceasta, Leancă a efectuat două vizite în Europa – la Berlin şi la Bruxelles. Au fost nişte vizite de faţadă, inutile, deranjante şi cu scopul de a-i face pe moldoveni să creadă că mai are trecere, susţinere în Uniunea Europeană, ceea ce nu-i deloc adevărat, după cum veţi vedea. La ora actuală, Leancă nu mai are o funcţie oficială care să-l îndreptăţească să efectueze vizite politice în UE, ci doar particulare. Întrebare: dar vizitele lui Leancă au fost şi de bun simţ?
În virtutea faptului că a fost ministru de Externe şi premier, se înţelege că el are destule cunoştinţe în Europa. Astfel, era firesc ca, în vizitele private pe care le-a făcut, să fie primit de către cei cărora le-a solicitat întrevederi. Este ca şi cum un fost angajat al unei fabrici se mai duce în vizită la foştii colegi, care nu-l pot refuza, chiar dacă ei se află în timpul serviciului.
Vizita lui Leancă în cele două capitale europene, însă, conţine şi nuanţe de neam prost, de provincial care nu înţelege că propriile-i probleme sunt vulgare şi lipsite de orice interes din partea oficialilor europeni. Ca fost diplomat, este condamnabil faptul că nu înţelege că oficialii europeni au probleme continentale şi globale extrem de grave în raport cu frustrările provinciale ale unei nulităţi politice dintr-o ţară ca Moldova. Cancelarul german Angela Merkel, dar şi Josepf Daul, președintele Partidului Popular European, cei cu care s-a întîlnit Leancă, au probleme serioase ce ţin de Ucraina, Grecia, crizele economice din unele state europene, ameninţările teroriste, tendinţele separatiste din unele state europene, proiecte europene statale şi redistribuiri de fonduri către naţiunile membre, tensiunile cu Rusia etc. Peste toate astea, Leancă abuzează de fostele lui calităţi şi îi deranjează cu cochetăria lui de fată bătrînă şi cam ne… prihănită.. Nu-i greu de ghicit ce au gîndit aceşti oficiali europeni, care, aproape simultan, l-au primit pe premierul Chiril Gaburici, pe care l-au asigurat de tot sprijinul, după cum veţi vedea mai departe.
Despre aceste vizite, fireşte că ştim doar ce ne spune Leancă prin Facebook, mai ales. Îşi imginează cu stupiditate că prin Facebook va repeta succesul lui Klaus Iohannis, cel împotriva căruia a luptat. Nici o speranţă! Ceea ce ne spune el că a discutat cu oficialii europeni este apă de ploaie, iar asta din simplul motiv că se reprezintă doar pe sine, ca persoană particulară, nu ţara şi politica oficială a statului, fiind vorba, deci, de nişte întrevederi fără de nici un efect.
Iată ce spune Leancă pentru ca, mai apoi, să faceţi o comparaţie cu ceea ce va urma: „În discuțiile cu oficialii germani am constat că există o anumită nedumerire și dezamăgire în legătură cu ceea ce s-a întîmplat în Republica Moldova după alegerile din 30 noiembrie și, din păcate, se instalează o mare neîncredere față de partidele pro europene după aceste evoluții negative și după ce votul electoratului pro european nu a fost respectat. Clasa politică din Moldova va trebui să facă eforturi considerabile pentru a nu pierde definitiv încrederea partenerilor externi.”
Tot el a mai notat că a mai discutat cu Merkel despre „proiectul politic pe care îl va lansa”, de parcă asta ar fi fost cea mai mare grijă a cancelarului german.
Culmea obrăzniciei a fost înregistrată în clipa în care Leancă a solicitat şi a obţinut o scurtă întrevedere, la Bruxelles, cupreședintele Partidului Popular European, Josepf Daul, deşi oficialul european a criticat dur decizia personală a lui Leancă de a-l susține în alegerile prezidențiale din România pe Victor Ponta, care nu face partea din familia politică popular-europeană. Despre ce a discutat cu Daul, Leancă a scris:
„Am discutat despre situația politică din Republica Moldova, dar și despre previziunile legate de viitor și ce trebuie făcut pentru ca țara noastră să nu devieze de la parcursul european din cauza acestei alianțe minoritare nefirești, care a fost construită în baza unor interese de grup și prin nerespectarea votului alegătorilor din 30 noiembrie.Am discutat cu oficialii Partidului Popular European despre noul proiect politic.” De parcă nedevierea R. Moldova de pe parcursul ei european ar depinde doar de o singură persoană, adică numai de Leancă. Vai de o asemenea garanţie! Tot aceeaşi gargară o invocă Leancă şi în cazul întrevederilor cu alţi cîţiva europeni. Observaţi că ne spune doar ce a zis el, nu şi interlocutorii. O face pentru că aceştia, pur şi simplu, nu puteau face nimic altceva decît să-l asculte şi… să se mire, în sinea lor.
Gaburici la Bruxelles, cu rost bine conturat
Pe 19 Martie, premierul Chiril Gaburici s-a aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde a participat la la summit-ul Partidului Popular European. Culmea ironiei în ceea ce-l priveşte pe Leancă! Gaburici s-a aflat la acest summit şi în calitate de reprezentant al Partidul Liberal Democrat din Moldova, context în care a ţinut un discurs despre necesitatea implementării Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE, lupta cu corupţia, reformarea justiţiei, continuarea reformelor pro-europene, precum şi asigurarea unui trai prosper cetăţenilor moldoveni.
Chiril Gaburici a spus: „Partidul Popular European a fost şi va rămîne unul dintre cei mai importanţi parteneri ai PLDM şi ai Republicii Moldova. Graţie acestei susţineri, ţara noastră a înaintat semnificativ în atingerea obiectivului său de integrare europeană. Vă mulţumesc pentru această prietenie sinceră şi sper că împreună vom reuşi să depăşim toate problemele, să realizăm reformele necesare, care să asigure un trai mai bun pentru cetăţenii Republicii Moldova. Noi nu vedem decît un singur viitor pentru ţara noastră, unul european.”
Totodată, Chiril Gaburici a mai dialogat cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Joseph Daul, preşedintele PPE, Angela Merkel, ex-preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy şi cu Mihail Saakaşvili, ex-preşedintele Georgiei. Discuţiile s-au axat pe actualitatea realitatea social-politică din Moldova, problema transnistreană, situaţia din UTA Găgăuz-Yeri. În acest context, premierul moldovean a primit reconfirmarea sprijinului partenerilor europeni pentru eforturile depuse de PLDM în parcursul european al Republicii Moldova.
Revăzînd cele arătate mai sus, constataţi şi singuri cît de neserioasă a fost vizita lui Leancă la Berlin şi Bruxelles în raport cu cea a premierului Gaburici, care primeşte sprijinul PPE, care este majoritar în Parlamentul European şi poate face efectiv ceva pentru Guvernul Moldovei şi pentru ţară. Situaţia lui Leancă este cu atît mai penibilă cu cît s-a dus să se întîlnească tocmai cu cei care sprijină necondiţionat PLDM şi Guvernul, la care el s-a autopoftit ca să-i pîrască şi să-i critice doar pentru că nu a fost ales prim-ministru. Numai cineva disperat în situaţia lui putea să meargă să se plîngă la PPE împotriva PLDM şi a Guvernului, iar asta după ce tocmai el a trădat PLDM şi PPE, aliindu-se cu socialiştii, împreună cu PD-Plahotniuc. Lista lui Leancă este în totalitate din trădători şi oportunişti cărora le place să trăiască bine fără să facă nimic.
Tocmai în acest context, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, mai apare şi o declaraţie a europarlamentarului Marian-Jean Marinescu, vicepreşedintele Grupului PPE din PE, care precizează:
„Dar haideţi să aşteptăm să vedem ce face acest Guvern. Gîndiţi-vă că acum economia Moldovei este îndreptată către UE, ca rezultat al sancţiunilor UE împotriva Rusiei. Primeşte şi gaz din România, puţin deocamdată, căci mai trebuie construită o conductă către Chişinău. Însă trebuie să aşteptăm şi să nu uitam că acest Guvern îl are în spate pe Vlad Filat, care este un european convins, un politician întors către Europa fără nici un dubiu.”
Acum înţelegeţi mai bine că „proiectul politic” al lui Leancă este unul diversionist, unul menit să atenteze la actul guvernării pro-europene, la stabilitatea PLDM, iar asta în favoarea inamicilor interni şi externi ai integrării Moldovei în UE?