NOUA COMISIE EUROPEANĂ CONDUSĂ DE JEAN-CLAUDE JUNCKER ŞI-A INTRAT OFICIAL ÎN DREPTURI

Noua Comisie Europeană prezidată de Jean-Claude Juncker şi-a intrat oficial în drepturi sîmbătă şi şi-a început efectiv activitatea de luni avînd drept prioritate relansarea creşterii şi impulsionarea pieţei muncii, relatează AFP.

"Acum, trebuie să ne suflecăm mînecile şi să ne apucăm de treabă", a declarat Juncker într-un comunicat ce marchează debutul mandatului său de cinci ani. "Provocările Europei nu pot aştepta", a adăugat el, pledînd pentru "un nou început".

Un plan de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro, criza cu Rusia, negocierile comerciale cu Statele Unite ale Americii, riscul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană - acestea sînt principalele dosare ce vor fi moştenite de la Comisia Barroso şi care vor trebui gestionate. Conflictul din Ucraina, care domină agenda externă a CE de mai multe luni, va rămîne cel mai probabil în centrul preocupărilor acesteia, în contextul în care rebelii proruşi au organizat duminică alegeri în regiunile estice separatiste.

După Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor de la acest sfîrşit de săptămînă, Juncker şi ceilalţi 27 de membri ai executivului european se vor instala în imobilul Berlaymont, sediul Comisiei. Fostul premier creştin-democrat luxemburghez îi succede portughezului Jose Manuel Barroso, ai cărui 10 ani petrecuţi la cîrma instituţiei au fost marcaţi de extinderea UE, trecerea de la 15 la 28 de membri, după aceea de criza zonei euro, sinonimă cu austeritatea şi creşterea şomajului. Bilanţul acestui lung mandat este contrastant şi contestat, după cum a arătat-o şi afirmarea tendinţelor eurosceptice cu ocazia precedentelor alegeri europarlamentare.

Lupta împotriva şomajului şi impulsionarea creşterii reprezintă o primă prioritate pentru noul executiv european. Recent confirmat de Parlamentul European în calitate de preşedinte al CE, Jean-Claude Juncker a promis deja un plan de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro pe trei ani. El a creat un post de vicepreşedinte cu sarcina explicită de a superviza acest proiect. Dar detaliile planului rămîn neclare, mai ales în ceea ce priveşte raportul dintre fondurile publice europene şi cele private, în direcţia cărora Juncker a lansat un apel. El a promis să îşi prezinte planul înainte de Crăciun.

Noua Comisie Europeană va fi mai prietenoasă cu presa

Noua Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, care şi-a preluat mandatul la 1 noiembrie, va fi mai prietenoasă cu presa, a declarat luni purtătorul de cuvînt al CE Margaritis Schinas, transmite EurActiv.

Schinas a condus luni la prînz prima conferinţă de presă cotidiană a noului executiv comunitar şi le-a prezentat ziariştilor pe toţi purtătorii de cuvînt ai Comisiei. Noua echipă a purtătorilor de cuvînt va fi mai puţin numeroasă decît cea din mandatul Comisiei Barroso şi vor fi mai puţini purtători de cuvînt (13) autorizaţi să se adreseze on-the-record presei decît pînă acum.

Purtătorii de cuvînt nu vor mai fi «ataşaţi» comisarilor europeni (cîte un purtător de cuvînt pentru fiecare comisar european), ci se vor ocupa de domenii de politică, fiecare acoperind activitatea mai multor comisari europeni.

Margaritis Schinas urmează să acopere activităţile economice ale Comisiei Europene şi în acest sens el va fi ajutat de la 1 decembrie de Anika Breidhardt, care se va ocupa de zona euro şi Uniunea Economică şi Monetară.

Mina Andreeva, fosta purtătoare de cuvînt a vicepreşedintei CE Viviane Reding, îi va ţine locul lui Schinas cînd acesta va absenta de la conferinţele de presă, dar va acoperi şi domeniile piaţă digitală unică, ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, justiţie şi egalitate de gen.

Problemele referitoare la migraţie, afaceri interne, stat de drept şi Carta drepturilor fundamentale vor fi acoperite de Natacha Berthaud, în timp ce Jakub Adamovizcz, fost jurnalist din Luxemburg, se va ocupa de buget, resurse umane, transport şi politică regională.

Enrico Brivio, fost jurnalist din Italia, va acoperi chestiunile privind mediul, afacerile maritime, pescuitul, sănătatea şi siguranţa alimentară, iar concurenţa va fi în responsabilitatea lui Ricardo Cardoso.

Piaţa internă, industria, IMM-urile, cercetarea, ştiinţa, educaţia, inovarea, cultura şi sportul vor fi acoperite de Lucia Caudet, iar schimbările climatice şi energia de Ana-Kaisa Itkonen.

Daniel Rosario, fost jurnalist din Portugalia, se va ocupa de comerţ şi agricultură.

Informaţiile despre activitatea Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) vor fi în responsabilitatea lui Catherine Ray şi Maja Kocijancic, aceasta din urmă ocupîndu-se de Europa, iar Ray de «restul lumii», după cum a precizat Margaritis Schinas.

În fine, Vanessa Mock, fost jurnalist din Germania, va acoperi afacerile financiare, impozitarea, uniunea vamală, serviciile financiare şi piaţa capitalurilor.

Toţi purtătorii de cuvînt vor fi prezenţi la conferinţele de presă cotidiene ale Comisiei Europene, pregătiţi să răspundă oricărei întrebări. Schinas a dezminţit zvonurile potrivit cărora purtătorii de cuvînt vor prelua din sala de presă numai întrebări în legătură cu care vor fi notificaţi în scris în avans.

Întrebat dacă Jean-Claude Juncker şi comisarii europeni vor fi mai des prezenţi în sala de presă, Schinas a răspuns afirmativ. «Răspunsul este da şi da. Vom face tot posibilul pentru a avea cît mai mulţi comisari europeni care să vină personal în sala de presă şi sînt încrezător că miercuri, cînd are loc reuniunea Colegiului comisarilor, va fi aici fie preşedintele Juncker, fie prim-vicepreşedintele Timmermans», a subliniat Margaritis Schinas.

Sursa: Agerpres