NICU POPESCU: CONTRACTUL CU GAZPROM NU NE IMPIEDICA SA IMPLEMENTAM PACHETUL III ENERGETIC
A fost pentru prima dată în istoria Republicii Moldova cînd Guvernul a negociat cu Gazprom de pe o poziție avantajoasă, țara fiind capabilă să procure gaz din surse alternative. O spune vicepremierul Nicu Popescu, potrivit căruia contractul cu Gazprom nu împiedică Republica Moldova să implementeze unele prevederi ale Pachetului III Energetic privind liberalizarea pieței energetice, notează IPN.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, respinge ideea agreării unor condiții politice sau geopolitice cu Federația Rusă prin semnarea contractului cu Gazprom. Oficialul spune că toate angajamentele asumate de Republica Moldova în fața concernului rus se regăsesc în Protocolul anexat contractului, document făcut public de către Guvernul de la Chișinău.
„În protocol nu există condiții geopolitice, dar anumite acțiuni pe care trebuie să le întreprindem nu sînt neapărat de ordin economic sau financiar. Organizarea comisiei interguvernamentale nu este o solicitare financiară, este un angajament pe care trebuie să-l îndeplinească două Guverne. Angajamentul privind nereformatarea, nerestructurarea imediată a Moldovagaz presupune și schimbări legislative, în legea cu privire la gazele naturale. Angajamentul privind implementarea pachetului III energetic a fost amînat de mai multe ori, și anterior amînarea s-a făcut din același motiv, ca și în acest an, adică lipsa unor surse alternative de gaz și acest lucru ne-a constrîns acțiunile”, a spus Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”de la TV8.
Potrivit protocolului semnat cu Gazprom, Republica Moldova se angajează să se abțină de la restructurarea Moldovagaz, pînă la achitarea integrală a datoriilor acumulate de malul drept. În același document, Republica Moldova se angajează să asigure realizarea unui audit internațional care va demonstra cum s-au acumulat datoriile Moldovagaz.
„De anul viitor urmează să vedem cum navigăm spre implementarea pachetului III, pentru că nerestructurarea Moldovagaz nu presupune faptul că Republica Moldova nu poate deloc implementa prevederi legate de liberalizarea pieței. Există măsuri de fortificare, îmbunătățire a securității energetice care nu au fost întreprinse pînă acum, dar care pot fi făcute fără restructurarea imediată a Moldovagaz. A fost pentru prima dată în istoria Republicii Moldova cînd Guvernul a negociat cu Gazprom de pe poziția în care găsise modelul practic de achiziționare a gazului din alte surse”, a mai spus Nicu Popescu.
Contractul de achiziție a gazului a fost semnat cu concernul rus Gazprom pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit documentului, Republica Moldova se angajează să achite la data de 20 a fiecărei luni atît plata pentru consumul lunii precedente, cît și 50% din plata în avans pentru luna curentă.
Sursa: IPN