NICOLAE JURAVSCHI NU VREA SA INTOARCA STATULUI CIRCA 4 MILIOANE DE LEI INSUSITI FRAUDULOS (I)

Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) a fost pînă în urmă cu cîțiva ani Comitet Național Olimpic, o organizație obștească, ca și federațiile naționale sportive, alte instituții similare cu statut respectiv. Avea, însă, și are dreptul exclusiv de a gestiona, în fond, în primul rînd, banii primiți de la Comitetul Internațional Olimpic (CIO), Comitetul European Olimpic (CEO) pentru dezvoltarea, susținerea sportului autohton, a celor mai talentați, buni performeri din țară. În special, în ajunul Jocurilor Olimpice. Este vorba despre acreditarea, echiparea, deplasarea lor la aceste competiții de amploare, de o rezonanță internațională enormă, organizarea diferitelor cantonamente, manifestări cu tentă sportivă, etc.

Folosirea judicioasă a mijloacelor financiare transferate este ținută sub control de CIO și CEO, dar președintele CNOS, domnul Nicolae Juravschi, un mare maestru al combinațiilor, a găsit modalități de a le fenta, de a-și pune un salariu gras sie, soției Lucia, cumnatei Oxana Carauș (aproximativ cîte 20.000 lei lunar), altor perosoane care fac parte din gruparea CNOS. Este un conflict de interese clar despre care a fost informat anterior Centrul Național Anticorupție, mai recent și Procuratura Generală, Autoritatea Națională de Integritate, dar despre aceasta cu o altă ocazie posibilă pentru a nu devia de la tema propusă – însușirea frauduloasă a circa 4 milioane de lei din bugetul statului. Bani publici, adică banii noștri, ai contribuabililor. (Probele se anexează).

Așadar, în urmă cu aproximativ șapte ani, după mai multe insistențe ale d-lui Juravschi, CNO a devenit pin decizia Parlamentului, CNOS. Aceeași organizație obștească, dar cu drepturi mai mari de a folosi și bani publici, transferați de Guvern pe contul său. Atît i-a trebuit marelui maestru (al combinațiilor de data aceasta) cînd pe cont vin milioane. Experiență bogată în domeniu avea (mass-media a scris mult la această temă), la capitolul hapsînie rar cine l-ar întrece în lumea sportului, ba chiar la sigur nimeni nu se poate compara nici pe departe cu ”realizările” dumnealui: proprietățile adunate, vilele familiei, automobilele performante, obiectele de lux, etc. Dar, se vede treaba că de data aceasta a prea întrecut măsura și deși știe la perfecție cum se face banul necinstit (doar un simplu exemplu la temă – vînzarea de acreditări diferitelor persoane la Jocurilor Olimpice, inclusiv soției umoristului rus Ghenadi Hazanov), este înconjurat cu juriști competenți, servili pînă în măduva oaselor cărora le sînt absolut străine noțiunile elementare despre onestitate, demnitate, nicidecum nu poate – deja de cîțiva ani – acoperi, justifica cheltuirea a 3 milioane 551mii și 261,32 lei.

În primul rind, pentru că s-au găsit, pînă la urmă, doi oameni temerari, cu verticalitate, onești, neidiferenți la faptul cum se cheltuie banii noștri, ai tuturor, banii publici: fostul ministru al Tineretului și Sportului, dl. Victor Zubcu și adjunctul său, Ivan Florean, care i-au spus fără frică în față: ”Stop, tîlharule!”. Ce-a urmat după acest act exemplar de curaj civic? Domnul Juravschi, prezent – printre altele – ca și mulți alții cu cadouri de preț, impunătoare, la ultima festivitate de omagiere a zilei de naștere a miliardarului Vladimir Plahotniuc, înanite ca hoțul hoților să fugă din țară, se adresează renumitului consilier al acestuia, Constantin Botnari să-i rezolve problema. Acesta pune mîina pe telefon și îi sună pe domnii Victor Zubcu, Ivan Florean, ordonîndu-le: ”Semnați, că altfel zburați din posturi!”. Ambii pot confirma faptul.

Nu s-au supus, au rezistat și altor presiuni făcute asupra lor pe alte căi, prin alte modalități, inclusiv intimidări cu răfuială fizică și… au fost eliberați din lucru (!?). Iat-așa se poate întîmpla – cu mare regret și spre marea noastră rușine – în țara Republica Moldova. Ambii, însă, stau, ca și la începutul acestui furt de proporții, în continuare ferm pe poziție. Mai sînt bărbați adevărați în astă lume, printre noi! Ministerul Tineretului și Sportului, însă, cu ”ajutorul” marelui performer olimpic Nicolae Juravschi, deputat traseist care l-a trădat pe Filat, a fost lichidat, nedevenind – spre marea mirare a reprezentanților sportului – nici măcar Agenție, fapt mult jinduit de liderul mișcării olimpice, pentru că se creează automat impresia falsă că totul în lumea sportului moldovenesc dirijează CNOS.

Iar CNOS este de facto el Juravschi, transformat prin subterfugii, încălcări grosolane ale statutului CIO, Cartei Olimpice, lucruri demonstrate de juriști competenți, de luările principiale de atitudine, în repetate cazuri, ale rectorului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, domnul Veaceslav Manolache. Adunarea de dare de seamă a CNOS din anul curent este o dovadă elocventă în acest context. Cei care doresc să afle detalii interesante la temă pot descopei lucruri de-a dreptul uimitoare, dar deoarece pînă nu demult am trăit într-un stat capurat totul a fost posibil. Acum, parcă, ceva se luminează la orizont. Ar putea fi, însă, și o iluzie optică. Să vedem.

În legătură cu cele relatate mai sus apar cîteva întrebări logice. Prima și cea mai esențială este de ce domnii Victor Zubcu și Victor Florean nu au dus pînă la capăt actul de curaj manifestat? ”Nu este adevărat”, mi-a reproșat dl. Ivan Florean, actualmente președinte al Federației de Biatlon din Republica Moldova. ”Prin scrisoarea Nr.02/1773 din 19.12.2016 am sesizat Procuratura Generală că în pofida adresărilor repetate ale Ministerului, Comitetul Național Olimpic și Sportiv nu a prezentat dările de seamă pentru utilizarea mijloacelor financiare publice conform destinației, după cum urmează: 1) pentru anul 2014 – suma de 3.273.100 lei; 2) pentru anul 2015 – suma de 2.957.800 lei; 3) pentru anul 2016 – suma de 2.396.700 lei. În total 8.627.600 de lei. Am solicitat inițierea investigațiilor și cercetării sub toate aspectele a faptelor relatate, cu pedepsirea persoanelor responsabile de prejudicierea bugetului de stat, dar… relația lui Juravschi cu Plahotniuc, Constanitn Botnari în statul capurat, pînă la urmă, s-a soldat cu ceea ce avem în prezent”, a declarat Ivan Florean.

Ce își dorește mult în prezent marele profitor Nicolae Juravschi? În primul rînd, să fie pe viață președinte al CNOS. Ca și Leonid Brejnev, Kim Ir Sen, Aleksandr Lukașenko… Într-al doilea, să-și manifeste în continuare marile abilități de dealer neîntrecut al sportului moldovenesc, împărțind banii statului, ai noștri, cum îi dorește rînza. Să rîdă de noi toți, de cei care i-au spus cu fermitate. ”Stop, hoțule!”: Victor Zubcu, Ivan Florean, Veaceslav Manolache…

Fostul Ministru al Educației, Culturii și Cercetării Corneliu Popovici s-a asociat cu acești temerari și nu a semnat furtul prezentat de circa 4 miloane de lei. Acum presiunea se va face pe actualul Ministru, dl. Igor Șarov, pe Secretarul de stat în domeniul sportului Ivan Gheorghiu. Întrebarea firească este următoarea. Vor rezista și ei? Autoritatea Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală se vor sesiza, în sfîrșit, sau Plahotniuc a fugit, dar Plahotniucii au rămas? Cu permisiunea D-voastră, stimați cititori, noi vom persevera, prezentînd un serial despre multiplele afaceri murdare ale marelui tripoteur Juravschi.

Ioan DUNĂREANU

 

P.S. Recent și Inspecția Financiară a depistat ”lipsa” la CNOS a cîtorva milioane de lei (!).


Biatlon1.jpg

Biatlon2.jpg