Nicolae Juravschi: ”Ne-am dorit mai multe medalii, dar asta-i realitatea în care activăm”

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv

Întrebare: Dle Juravschi, delegația moldovenească a revenit acasă de la prima ediție a Jocurilor Olimpice Europene de la Baku cu o medalie de argint și două de bronz, împărțind locurile 33-34 cu echipa Estoniei printre cele 50 de țări participante. Sînteți satisfăcut de acest rezultat?

Răspuns: Sincer vorbind, și da, și nu. Este bine că am intrat în topul țărilor care au cucerit medalii, însă, concomitent, mai încerc încă un sentiment de nemulțumire pentru faptul că unii lideri ai lotului – Natalia Budu, Aaron Cook, Victor Ciobanu, Dumitru Galogoț, Veaceslav Gojan - au ratat podiumul de premiere. N-avem la Chișinău, în capitala țării, de ani de zile, un stadion cu minimum de cerințe moderne, un bazin unde am putea desfășura concursuri internaționale și, totuși, devenim medaliați. Organizăm, cu chiu, cu vai, cantonamentele loturilor naționale și sperăm să fim laureați, medaliați la Campionatele Europene, Mondiale, Jocurile Olimpice. Nu este, elementar, pus la punct procesul de refacere a puținilor performeri pe care-i avem – asigurarea lor farmacologică în limitele legilor permise – și pretindem să cucerim cele mai înalte distincții. Cel mai bun antrenor moldovean din ultimii ani, Petru Caduc, este un excelent practician, dar el acționează de multe ori intuitiv, pentru că n-are la dispoziție un laborator științific unde să fie măsurat pulsul boxerului după efort, bătăile inimii, alți parametri ce i-ar putea permite să dozeze corect încărcătura antrenamentelor.

Anul trecut, Federația Internațională de Atletism, Fondul ”Solidaritatea” din cadrul Comitetului Internațional Olimpic, ne-a oferit o sumă importantă de bani pentru modernizarea stadionului ”Dinamo”. Este necesar doar implicarea financiară și a Guvernului pentru a transpune în fapt acest proiect. Iată-iată se încheie și al doilea an și dacă nu soluționăm problema fondurile oferite vor fi retrase. Acum, comparativ, ce să vă spun despre Azerbaidjan?, republică cu care cîndva concuram la egal la Spartachiadele popoarelor din Uniunea Sovietică – stadioane, arene noi, complexe sportive moderne,  date în folosință. Niște bijuterii. În consecință, 56 de medalii cucerite la recenta ediție a Jocurilor Olimpice Europene, locul doi în clasamentul general. Unde-i ea acum și unde ne aflăm noi? Ce probleme majore sportive de importanță statală a rezolvat în ultimii 20 de ani ea și cum ne chinuim noi cu acest modest stadion ”Dinamo”?

Î: Care-i soluția, ieșirea din situația critică existentă?

R: Sportul de performanță se sprijină, în fond, pe trei piloni: în primul rînd, pe antrenori calificați, profesioniști. Într-al doilea, este necesară o bază sportivă modernă. Într-al treilea, este nevoie de susținerea financiară adecvată. Despre bani, bază sportivă, cunoașteți care-i povestea, mi-am expus puțin mai sus punctul de vedere. Atîta timp cît în țară va domni instabilitatea politică aceste probleme nu vor fi rezolvate. Au rămas antrenorii, un segment care mai poate fi menținut. Firește, cu suportul Guvernului. Trebuie de urgență elaborată și aprobată o lege corectă despre remunerarea celor mai buni dintre ei. Așa cum beneficiază, în acest sens, artiștii din țara noastră, așa cum sînt răsplătiți tehnicienii loturilor naționale în diferite țări pentru munca depusă. Doar ei sînt primii promotori ai performanțelor, căutătorii de talente, oameni care duc la bun sfîrșit  la marile competiții de pe arena internațională munca începută în urmă cu mulți ani. Am să organizez, în acest sens, o ședință, o masă rotundă cu cei mai buni dintre ei, am să le ascult păsurile, propunerile și am să încerc să soluționez într-un mod operativ această problemă stringentă, unica care poate fi, spre deosebire de celelalte două, finalizată într-o  asemenea manieră.

Î: Fapt ce  ar permite să evoluați cu succes, cucerind, anul viitor, medalii și la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro…

R: Ar fi frumos, nespus de frumos să fie așa în condițiile în care activăm.

Î: Pe ce genuri de sport mizați în context?

R: Box, lupte libere și greco-romane, taekwondo, haltere….

Î: Va fi posibil ca cineva să urce pe podiumul de premiere de la Rio de Janeiro?

R: Muncim, încercăm  să ne menținem cu toate dificultățile existente pe linia de plutire și să cucerim, minimum, o medalie.

Sursa: Moldpres