În România, există un rîu termal unic, care curge în trepte

Un rîu cu ape calde, puţin cunoscut români, este situat într-un peisaj de vis şi ar merita un loc mai important pe hărţile turistice.

Cascada Clocota din Geoagiu Băi, județul Hunedoara, este, cu siguranță, unul dintre comorile naturale ale României, atrăgînd tot mai mulți vizitatori în ultimii ani. Apele termale care se prăvălesc de la o înălțime impresionantă de aproape 20 de metri, peste peretele de calcar și travertin, creează un spectacol natural fascinant.

La baza cascadei și în aval, pîrîul Clocota formează numeroase praguri de travertin, conferindu-i un aspect unic și deosebit. Aceste formațiuni geologice spectaculoase își sporesc frumusețea cu vegetația luxuriantă care le înconjoară, creînd un cadru natural pitoresc și atrăgător.

Cu toate acestea, puțini turiști ajung să exploreze în profunzime întregul curs al pîrîului Clocota, care oferă o serie de peisaje pitorești și surprinzătoare.

Pentru aceia care sunt pasionați de natură și aventură, explorarea acestor zone mai puțin cunoscute poate fi o experiență fascinantă și memorabilă.

Mai multe mori de apă funcționau în trecut pe pîrîul Clocota din Hunedoara. Mori de apă ar fi funcționat aici încă din vremea romanilor, potrivit unor autori. Dintre morile din secolul al XX-lea, doar una dintre ele, ruinată, s-a mai păstrat pînă în prezent.

Și numele pîrîului Clocota a stîrnit controverse. Unii autori susțineau că provine din limba dacică și nu slava veche – cum arată specialiștii în etimologie –, fiind locul unde dacii și, mai tîrziu, romanii își tratau din cele mai vechi timpuri afecțiunile reumatice, notează Adevărul.