În Marea Britanie, excluzînd pandemia, salariile au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 20 de ani

Salariile în Marea Britanie au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 20 de ani, excluzînd pandemia, arată datele publicate Marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), sporind aşteptările că Banca Angliei (BoE) va majora dobînzile, transmit BBC şi Reuters.

În perioada Februarie-Aprilie 2023, ritmul de creştere al salariului reglementat în Marea Britanie a fost de 7,2%, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 6,9%. Incluzînd bonusurile, salariile au crescut în ritm anual cu 6,5%, dar rata inflaţiei în Aprilie s-a situat la 8,7%, informează Agerpres.

Banca Angliei a avertizat că majorarea salariilor contribuie la nivelul ridicat al inflaţiei în Regatul Unit. Pentru a încetini creşterea preţurilor, Banca Angliei a majorat de 12 ori dobînzile, din 2021.

Creşterea salariului minim a avut un impact "semnificativ" asupra cifrelor privind salariile în Aprilie, a apreciat Andrew Hunter, de la Adzuna. Pentru cei cu vîrsta de 23 ani şi peste, salariul minim a crescut la 10,42 lire pe oră în Aprilie.

"Aproape două milioane de angajaţi din Marea Britanie au primit o majorare de aproape 10% a salariilor în această Primăvară", a explicat Hunter.

În perioada Februarie-Aprilie 2023, rata şomajului a scăzut la 3,8%, de la 3,9%, în precedentele trei luni, în timp ce analiştii se aşteptau la creşterea ratei şomajului la 4%.

Numărul celor care nu lucrează de mult timp, din cauza bolilor, a atins un nivel record - 2,6 milioane, în timp ce numărul de angajaţi a ajuns de asemenea la un nivel record - 33,1 milioane.

În perioada Februarie-Aprilie 2023, numărul de angajaţi a crescut cu 250.000, în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere cu 162.000.