ÎN FRANŢA, LEGALIZAREA CĂSĂTORIILOR GAY A PROVOCAT O SCINDARE PUTERNICĂ ÎN OPINIA PUBLICĂ

Mii de protestatari s-au confruntat, Duminică, 26 Mai, cu forţele de securitate

Peste 200.000 de persoane au participat Duminică în Franţa la un protest împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de același sex.

Pentru asigurarea ordinii publice în timpul desfășurării ultimului mare protest împotriva căsătoriilor și adopțiilor gay, mii de polițiști parizieni au fost mobilizați scrie The Guardian.

Legalizarea căsătoriilor gay a provocat o scindare puternică în opinia publică franceză, declanșînd numeroase ciocniri violente în ultimele luni.

Cîteva sute de protestatari s-au confruntat, Duminică, 26 Mai, cu forţele de securitate chiar pe esplanada Invalizilor, la doi paşi de turnul Eiffel. Incidentele au durat mai bine de două ore, aproape 300 de persoane fiind arestate, alte şase persoane, între care patru poliţişti, rănite, potrivit unui comunicat al poliţiei.

În Ianuarie, proiectul de lege a generat un protest uriaș, cu 340.000 de participanți potrivit poliției, manifestaţia reprezentînd una dintre cele mai mari demonstrații publice din Franța în ultimele decenii, conform CBS News. Organizatorii au comunicat cifra de 800.000 de participanți. Numeroase alte proteste au fost organizate de atunci şi pînă acum.

Franța a devenit a 14-a țară din lume care a legalizat căsătoriile gay. Deşi nimeni nu s-ar fi așteptat, măsura a declanșat în Franța o opoziție extrem de puternică, scrie BBC.

Deși proiectul a fost votat în Parlament, opoziţia de dreapta din Franţa îl va contesta la Consiliul Constituţional. Magistraţii vor avea la dispoziţie o lună pentru a analiza proiectul de lege. În acest timp, preşedintele François Hollande nu va putea promulga proiectul.

Oponenții căsătoriei gay, susținuți de Biserica Catolică și de opoziția conservatoare, afirmă că Franța a aprobat deja parteneriatele civile pentru cuplurile homosexuale, iar extinderea drepturilor la căsătorie subminează o piatră de temelie fundamentală a societății.

Sursa: Cotidianul.ro