În contextul iniţiativei gestionate de Cehia, Germania va finanţa cumpărarea a 180.000 de obuze pentru Ucraina

Guvernul german va contribui cu 576 de milioane de euro la iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea din afara Uniunii Europene a circa 800.000 de obuze care să fie livrate Ucrainei, informează AFP.

”Cu această sumă, Germania va finanţa cumpărarea a 180.000 de muniţii şi va furniza aproape 40% din suma totală promisă de statele europene participante la acest proiect”, a precizat, în urma unei solicitări a acestei agenţii de presă, Ministerul german al Apărării, adăugînd că muniţiile vor ajunge pe frontul ucrainean "începînd din Iunie".

Republica Cehă şi-a asumat o iniţiativă pentru a gestiona o achiziţie masivă de obuze pentru Armata ucraineană, aflată în criză de muniţie în războiul cu Rusia, după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în Martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

Au fost astfel identificate în state din afara UE, neprecizate, surse pentru achiziţionarea a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie de asigurarea finanţării.

Premierul ceh, Petr Fiala, a declarat, luna trecută, că au fost obţinute din partea statelor care susţin Ucraina fonduri pentru numai aproximativ 300.000 din totalul celor circa 800.000 de obuze.

La rîndul său, preşedintele ceh, Petr Pavel, a precizat că 18 state şi-au anunţat contribuţii financiare pentru această iniţiativă. Pe lîngă Germania, printre ţările care au mai anunţat că vor contribui se numără şi Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Lituania, Olanda, Norvegia şi Suedia.

Armata ucraineană se confruntă de mai multe luni cu o criză de muniţii care-i îngreunează misiunea în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă mai numeroase şi mai bine echipate, în timp ce statele europene nu reuşesc să satisfacă în materie de ajutor militar nevoile Kievului, întrucît industria militară europeană nu este încă adaptată unui război de mare intensitate.