Momentul adevarului in dosarul lui Vlad Filat
Casa de avocatură Popa și Asociații a anunțat că ex-Premierul Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), iar decizia de a se adresa la CEDO a fost luată de Vlad Filat în contextul în care magistrații din Republica Moldova au emis o hotărîre de condamnare ilegală.
Nu sunt nici judecător, nici procuror şi nici expert în domeniului drepturilor omului, dar, urmărind modul în care a decurs procesul în care a figurat fostul Premier, pentru mine este absolut clar că Republica Moldova va fi condamnată.
Să le luăm pe toate pe rînd. Prima – avocaţii lui Vlad Filat spun că, deşi a fost ales membru al Parlamentului pe baza unor alegeri democratice, ridicarea imunităţii şi revocarea mandatului de deputat s-a dispus cu încălcarea flagrantă a dreptului intern. Adevăratul motiv al ridicării imunităţii lui Vlad Filat cred că-l cunosc toţi acei care se interesează cît de cît de politică – aceasta trebuia să sublinieze încă o dată că fostul Premier e vinovat şi, mai mult ca atît, acesta trebuia umilit (exact ca şi cu retragerea „Ordinului Republicii”), lipsit de statutul pe care-l avea pentru a trece în altă categorie şi cazul său (nicidecum să nu fie considerat unul politic).
Doi – avocaţii au invocat dreptul la un proces echitabil, în special faptul că Vlad Filat nu a avut parte de un proces deschis, transparent, „a fost victima unui proces desfășurat în condiții obscure, de clandestinitate, fiindu-i interzis dreptul de a comunica cu mass-media”. Cîte adresări au fost în acest sens, inclusiv din partea ONG-urilor, dar nici una nu a fost ascultată! Multe ar fi spus Vlad Filat dacă procesul era unul deschis şi toate acestea ar fi pus în cu totul altă lumină dosarul său! Gura lui Vlad Filat trebuia închisă şi acest lucru s-a şi făcut!
Trei – avocaţii spun că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă şi că nu a fost respectat principiul egalității de arme cu acuzarea. Nu este oare aceasta o dovadă directă că Vlad Filat nu a putut beneficia de un proces corect şi că decizia de condamnare a sa a fost subiectivă?
Patru – avocaţii lui Vlad Filat vorbesc despre încălcarea dreptului clientului lor la respectarea vieții private și de familie prin faptul că au fost divulgate intenționat în presă anumite acte din dosar. Chiar şi un student de la juridică, la o analiză superficială a acestui dosar, o să vă spună că încălcări mai grave în acest sens nu au existat vreodată în istoria statului Republica Moldova.
Cinci – avocaţii lui Vlad Filat se referă la ținerea nejustificată în arest preventiv a clientului lor pe toată durata procesului, fără probarea vreunui risc real al faptului că urmărirea și judecarea se pot desfășura doar în condiții de detenție şi notează că „scopul menținerii arestului preventiv pînă la finalul procesului a fost înlăturarea lui Vlad Filat din spațiul public și politic”. Se mai îndoieşte cineva că anume acesta a fost motivul real de ce s-a procedat astfel? Cred că nu!
Putem să ne referim şi la alte aspecte importante ce ţin de dosar şi de adresarea lui Vlad Filat la CEDO, dar nu ştiu dacă mai are sens. Ceea ce putem spune este că dosarul lui Vlad Filat a trecut la alt nivel, la un nivel internaţional, acolo unde nu ştiu dacă justiţia din Moldova sau factorul politic are vreo posibilitate de a influenţa ceva. Cu siguranţă, Vlad Filat va cîştiga procesul de la CEDO, iar cele spuse mai sus demonstrează acest lucru. Da, ex-premierul îşi va reabilita imaginea, îşi va recupera prejudiciul material suportat şi, cel mai probabil, i se va compensa şi prejudiciul moral. Dar sunt două întrebări importante în context: 1) Cine îi va întoarce lui Vlad Filat partea din viaţă furată, cînd a trebuit să stea în penitenciar numai pentru că avem o justiţie nedreaptă? 2) Cine va răspunde pentru condamnarea Moldovei la CEDO în acest dosar, pentru prejudiciul de imagine şi financiar pe care-l va suporta ţara?
Dumitru Spătaru, Tribuna.md