MOLDOVENII SFIDEAZĂ CRIZA
Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare au trimis acasă în primul trimestru 320,14 milioane de dolari, sumă comparabilă cu valoarea transferurilor dinaintea crizei, a relatat Bănca Naţională a Moldovei (BNM).
Este pentru prima dată în ultimii cinci ani cînd transferurile de bani din străinătate în favoarea persoanelor fizice s-au menţinut pe parcursul unui trimestru la nivelul anului 2008, cînd a fost atins maximul istoric. În primele trei luni ale anului dinaintea crizei remiterile s-au cifrat la 320,67 milioane de dolari.
După prăbuşirea cu 30 la sută a transferurilor în 2009, urmare a crizei financiare şi economice, acestea au revenit pe creştere în următorii ani, în medie cu 8,7 la sută anual. Intrările de bani pe canalul transferurilor prin băncile din Republica Moldova au crescut în primul trimestru al anului 2013 cu peste 11 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. Datele BNM relevă o schimbare esenţială a structurii valutare a transferurilor prin sistemele de transfer internaţional. Astfel, dacă în 2008 circa 51 la sută din remiteri au fost făcute în dolari, 45,7 la sută în euro şi 3,3 la sută în ruble, în ianuarie-martie 2013 raportul a fost cu totul altul, 38,3 la sută din transferuri au fost făcute în dolari, 38,5 la sută în euro, iar 27,2 la sută în ruble ruseşti.
Aproximativ 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de oficialităţi. Statisticile oficiale arată că numărul persoanelor declarate de către gospodării plecate în alte ţări la lucru sau în căutare de lucru era în anul trecut de 328,3 mii de persoane, faţă de 316,9 mii în 2011. Banii trimişi acasă de cei care muncesc peste hotare reprezintă un veritabil motor pentru consum şi ca urmare a creşterii economice. În anul 2012 moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă prin băncile din Republica Moldova 1 miliard 494,23 milioane de dolari SUA, cu 3,5 la sută mai mult decît în anul precedent. A fost al treilea an consecutiv în care remiterile au crescut, după ce în timpul crizei economice transferurile s-au redus cu 30 la sută.