MOLDOVA, UE SI ”STATUL SPONSOR AL TERORISMULUI”

Dilemele guvernanților față de complicii moldoveni ai Kremlinului

Autor: Mihai CONȚIU

Ca semnatară a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE), Republica Moldova nu se mai poate eschiva ”moldovenește” din fața nici unei decizii și recomandări adoptate la Bruxelles ori la Strasbourg, inclusiv, firește, de la cele ale CEDO și Comisia de la Veneția. Orice tergiversare a punerii în practică a recomandărilor ori deciziilor votate la nivelul UE nu doar că este constatată, arhivată și bine înțeleasă, în sens negativ pentru Chișinău, la Bruxelles, dar există riscul ca europenii să fie mai duri cu Republica Moldova. În mod cert, UE nu mai vrea să repete experiențele costisitoare și mincinoase avute cu Guvernul Filat și cu guvernările ulterioare de sub controlul lui Plahotniuc.

Astfel, față de orice decizie a UE, guvernanții actuali nu o pot eluda cu gîndul că ”poate UE nu observă” sau prefăcîndu-se că nu au înțeles ce-a vrut să spună/sugereze Bruxellesul. Pare-se că unii lideri politici decizionali de la Chișinău s-au culcat pe o ureche, autoiluzionîndu-se cu ”convingerea” că UE, conjunctural, din pricina războiului din Ucraina, va integra Republica Moldova în familia europeană în mod automat, indiferent de ”scăpările ori erorile lor conștiente”. Nu-i deloc adevărat! Inamicii democrației și ai Occidentului sunt și inamicii Republicii Moldova. Prin urmare, Chișinăul trebuie să reacționeze la inițiativele UE cu fapte, nu cu discursuri lozincarde aprobative!

Miercuri, 23 Noiembrie, Parlamentul European a pus guvernarea de la Chișinău într-o situație extrem de delicată, dilematică, dacă vreți. Este vorba despre o rezoluție pe care guvernanți nu trebuie doar ”s-o salute, s-o adopte în Parlament și s-o multiplice doar cu vorbe”, ci s-o pună în practică prin măsuri drastice, inclusiv în contextul stării de urgență! De fapt, la nivel oficial, pe site-urile Președinției, Guvernului și Parlamentului nu a existat absolut nici o reacție.

Rezoluția votată Miercuri, 23 Noiembrie, în Parlamentul European, se referă la ultimele evoluţii din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Eurodeputaţii au luat act de faptul că atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele ruse şi reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război. În consecință, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul şi recurge la mijloace teroriste”.

Față de cele arătate mai devreme, care ar trebui să fie reacțiile/acțiunile oficialilor de la Chișinău față de rezoluția votată de către Parlamentul European? În primul rînd, Parlamentul de la Chișinău, urmînd exemplul celui din Țările de Jos, ar trebui să declare că se raliază (alătură), prin vot, rezoluției Parlamentului European, nemaivorbind de Președinție și Guvern.

După ce Parlamentul European a adoptat această rezoluție, în contextul în care Republica Moldova aspiră la integrare europeană, pe fondul stării de urgență, Parlamentul, Guvernul și Președinția ar fi trebuit să reconsidere cu rapiditate statutul de membru al CSI al Țării. Nu poți să fii membru al acestei organizații care, se știe, este condusă și dominată de o Rusie sponsor al terorismului! Tot în regim de urgență națională, conducerea Țării trebuia și trebuie să ia măsuri extrem de dure față de agenții interni ai statului sponsor al terorismului – Partidul Șor, PSRM, PCRM, alte fracțiuni politice și civice minuscule, dar influente, Biserica Ortodoxă supusă Patriarhiei Ruse, instituții mediatice etc.

UE nu o să-i acorde Republicii Moldova niciodată statutul de membru din cauza acestor agenți interni pro-Putin, care controlează mental, ideologic și manipulator mult peste jumătate din populația Țării care nu visează la UE, ci la alipirea cu Rusia. Guvernanții par a se gîndi, ”prevenitor, din instinct de autoconservare”, că Ucraina, dacă va învinge, îi va salva. Sperăm ca Ucraina să învingă, dar agenții Kremlinului par să supraviețuiască și în aceste condiții. De ce, la unison cu Ucraina, actualii guvernanți nu-i anihilează pe acești agenți pro-Putin, ca să meargă în fața UE cu obrazul de luptător curat, dîrz și adversar înverșunat al expansiunii criminale a Rusiei în Ucraina, dar și în Moldova?

Este limpede că în absolut toate instituțiile Statului există inși cu puteri decizionale care-și conservă loialități față de Rusia dacă va înfrînge Ucraina. Anchetarea penală a celor care vor să provoace violențe la protestele maraton susținute de către Șor, socialiști și comuniști, inclusiv a ”cuiburilor sabotoare” din bisericile Mitropoliei Moldovei, ar trebui, la urma urmei, să fie o treabă a Poliției și a Procuraturii. Parcă se face cîte ceva de genul percheziții și rețineri, dar foarte superficial.

Republica Moldova este în toiul unui război mocnit, un război intern finanțat masiv de Kremlin, iar în aceste condiții guvernanții ar trebui să acționeze ca atare. La unison, Președinția, Guvernul, Parlamentul, SIS, Poliția și Armata ar fi trebuit ca de multă vreme să fi găsit probe și motive pentru anihilarea agenților pro-Putin amintiți.

În final, ca o constatare subiectivă, dar bine motivată, am convingerea că instituțiile moldovenești mai sus arătate știau înaintea UE că Federația Rusă finanțează terorismul!

Nistor Grigore 29.11.2022 - 13:57

R.Moldova nu va progresa si nu se va integra in UE cu agentii pro-Kremlin si politicienii pro-rusi din tara. Scapati de pro-rusi care sunt de factura sovietica, nu mai vizionati posturi tv rusesti si nu mai vorbiti limba rusa cu placere asa cum o faceti acum! Priviti spre viitor (UE) nu spre trecut(URSS)!