Moldova a ratat aproape 60 la suta din cele 700 de milioane de euro de la UE
Uniunea Europeană (UE) a acordat deja Republicii Moldova 40% din finanţarea promisă pentru aplicarea reformelor. Potrivit lui Pirkka Tapiola, deja fostul șef al Delegației UE în Republica Moldova, care şi-a încheiat mandatul de la Chişinău, fondurile au fost ratate deoarece autoritățile naționale fie nu au respectat pre-condițiile, fie nu au demonstrat că pot gestiona banii europeni.
Tapiola, în cadrul unei întîlniri cu jurnaliștii, a precizat că, de fapt, aproape 60 la sută din banii promiși de UE Moldovei nu au dispărut, ci stau în conturile UE, deoarece autoritățile moldovene nu au demonstrat că-i pot gestiona eficient. Banii nu au fost debursați din motiv că guvernanţii nu au respectat toate condițiile. Potrivit datelor statistice, Moldova este cel mai mare beneficiar de asistență europeană pe cap de locuitor din lume.
Tapiola a mai spus că regretă faptul că a trebuit să vadă starea generală de șoc determinată de furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești, spunînd că inclusiv oficialii europeni au fost șocați atunci de cele întîmplate în Moldova. Ambasadorul a mai făcut precizarea că UE va monitoriza în continuare modul cum sunt implementate reformele în Moldova, în special în ceea ce privește ultimele amendamente operate la Legea cetățeniei – amendamente care au generat îngrijorări: „Părerea mea personală este că ar trebuie să căutăm alte stimulente de a atrage investiții în țară”, a concluzionat Tapiola.
Republica Moldova nu va primi din partea UE nici cele 27 de milioane euro pentru reforma Justiției
Potrivit portalului de știri News Maker, citînd surse inclusiv din cadrul structurilor Guvernului, înghețarea finanțării ar fi fost cauzată de aceea că UE nu vede nici un progres în reformarea sistemului judiciar al țării. Ministerul Justiției nu știe încă despre decizia de la Bruxelles. În UE, între timp, se vorbește deschis despre criza de încredere în relațiile cu Chișinăul. Oficial, UE nu a anunțat încă autorităților moldovenești cu privire la decizia luată – acest lucru se va face în viitorul apropiat.
Ajutorul bugetar sectorial care vizează reformarea sistemului judiciar a fost de 58,2 milioane de euro, din care 15 milioane de euro au fost alocate în Noiembrie 2013. Alte 13,2 milioane de euro au fost primite în luna August 2014. A treia tranșă era de 14,057 milioane de euro, iar cea de-a patra tranșă - 13,067 de milioane de euro. Astfel ultimele două tranșe de 27,124 de milioane de euro nu vor ajunge în Moldova, a declarat una dintre sursele News Maker.
Strategia de reformare a Justiției moldovenești a fost concepută pentru perioada 2011-2016. A fost prelungită pînă la adoptarea unei noi strategii. Sursa NM a menționat că a fost înființat un grup de lucru pentru a dezvolta această strategie, dar a avut o singură întîlnire. Noua strategie nu a fost dezvoltată încă.
Ministerul Justiției, potrivit sursei citate, nu a respectat toate prevederile prevăzute de strategia de reformare a Justiției, în special Protocolul nr. 12 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, care asigură egalitatea, nu a fost ratificat. De asemenea, nu au existat amendamente la Constituție, modificînd principiul numirii judecătorilor și membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
„Nu este vorba despre cantitate, ci despre calitatea Justiției. În loc de progres, vedem o regresie: nu există nici o independență a sistemului judiciar”, a declarat pentru NM un oficial din structurile UE care a cerut să nu i dezvăluie identitatea.
Virginia Filip 06.09.2017 - 15:08
Intoxicari, tipice Moldova Suverana. Bine ca ne-au dat rusii bani si bine ca ne sunt ei sprijin. Se vede cu ochiul liber ca suntem folositi drept carne de tun de Putin. Ar fi vrut si celr 40% din fondurile UE pe care le-am accesat, iar Dodon daca ar fi putut i le-ar fi pus pe tava.