MOLDOVA A FĂCUT UN SALT IMPRESIONANT ÎN CLASAMENTUL BĂNCII MONDIALE PRIVIND MEDIUL DE AFACERI
Republica Moldova a urcat 19 poziţii faţă de anul precedent, de pe locul 82 pe 63 din 189 de ţări, incluse în clasamentul Grupului Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, informează Moldpres cu referire la raportul "Doing Business 2015".
Noul raport constată că în ultimul an ţara noastră a facilitat cadrul de reglementare al afacerilor pentru antreprenorii locali prin implementarea reformelor în domeniile lansării afacerilor şi plăţii impozitelor.
„Este un salt substanţial. Moldova a uşurat lansarea afacerilor prin anularea cerinţei de capital minim. Suplimentar, s-a facilitat plata impozitelor pentru companii prin introducerea unui sistem electronic de înregistrare şi plată a contribuţiilor de asigurări sociale”, apreciază autorii studiului.
Pe de altă parte, menţionează experţii, „a fost majorat salariul minim utilizat la calcularea obligaţiei de plată a taxei de mediu”. Mai mult ca atît, „Moldova a majorat rata contribuţiei angajatorilor la asigurările în medicină şi a introdus noi cerinţe de prezentare a dării de seamă pentru taxa pe valoare adăugată”.
Există reglementări mai bune, dar îmbunătăţiri ulterioare pot facilita mediul de afaceri din ţară, potrivit studiului privind mediul de afaceri în lume. Domeniile în care indicatorii Moldovei sînt mai puţin favorabili includ autorizaţiile în construcţii, comerţul transfrontalier şi accesul la electricitate.
“Dorim să adresăm felicitări Moldovei: în prezent reglementarea afacerilor este mai uşoară decît acum cinci ani, datorită îmbunătăţirilor în lansarea afacerilor, obţinerea creditelor şi plata impozitelor, printre altele,” a declarat Alex Kremer, director de ţară pentru Moldova, Banca Mondială.
“Cu toate acestea, pentru a utiliza integral potenţialul ţării, reglementările bune trebuie să fie transpuse într-o implementare eficientă. Sectorul privat trebuie să se bucure de previzibilitate, transparenţă şi integritate în tranzacţiile sale cotidiene cu instituţiile de stat, pentru ca Moldova să fie competitivă şi să valorifice beneficiile integrării sale economice cu UE. Grupul Băncii Mondiale este gata să colaboreze cu autorităţile din Republica Moldova pentru a ajuta ţara să realizeze cu succes această agendă importantă”, a mai spus oficialul BM.
În clasamentul Băncii Mondiale, Republica Moldova se situează imediat după Grecia şi Federaţia Rusă şi devansează ţări ca Cipru, Croaţia şi Oman. Dintre ţările ex-sovietice cea mai bună poziţie a ocupat-o Georgia (locul 15), urmată de Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24). Kazahstan este plasată pe locul 77, Azerbaidjan 80, Ucraina - 90, iar România ocupă locul 48.
În anii 2005-2014 Republica Moldova a efectuat 23 de reforme ce a condus la îmbunătăţirea mediului de afaceri, iar procentul de puncte acumulate a crescut de la 54,5 în 2005 la 66,6 în 2014.
Raportul anual Doing Business al Grupului Băncii Mondiale analizează reglementările aplicate afacerilor într-o economie, inclusiv la lansare şi în procesul de desfăşurare a operaţiunilor, în comerţul transfrontalier, plata impozitelor, precum şi insolvabilitate. Clasamentul agregat al mediului de afaceri se bazează pe scorurile pentru 10 domenii şi include 189 ţări.
„Moldova a făcut un salt semnificativ - a ajuns pe locul 63, urcînd 19 trepte. A depăşit chiar şi ţări-membre ale Uniunii Europene, ceea ce nu este altceva decît rodul muncii Guvernului susţinut de majoritatea parlamentară”, a declarat Iurie Leancă cu referire la raportul anual al Băncii Mondiale - Doing Business.
Prim-ministrul a mai precizat că Executivul s-a angajat să îmbunătăţească activitatea mediului de afaceri. „Acum un an şi ceva, am lansat o foaie de parcurs unde am creionat foarte clar cum să îmbunătăţim mediul de afaceri pentru a schimba acolo lucrurile care nu funcţionau bine, fie era vorba de eliberarea autorizaţiilor de construcţie, fie era vorba de conectarea la plăţile energetice. Mai avem foarte mult de făcut, chiar şi locul 63, pe care l-am obţinut, nu este limita posibilităţilor noastre. Vom continua să comunicăm cu mediul de afaceri, vom identifica problemele din sistem şi, totodată, soluţiile. Din punctul meu de vedere, acest raport este foarte relevant pentru noi”, a subliniat şeful Cabinetului de miniştri.
Sursa: Moldpres