MOŢIUNEA DE CENZURĂ A FOST RESPINSĂ
Majoritatea parlamentară nu a susţinut moţiunea de cenzură înaintată de către fracţiunea PCRM. Pentru ea au votat deputaţii comunişti şi trei deputaţi neafiliaţi, membri ai Partidului Socialiştilor, în total 40 la număr, dar voturile lor nu au fost suficiente pentru a promova moţiunea.
Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că partidul său nu recunoaşte constituţionalitatea guvernării, de la preşedintele ţării pînă la Guvern. „PCRM cere demisia Guvernului Leancă pentru samavolnicie, pentru uzurparea puterii, pentru minciuna devenită deja un sistem şi pentru înşelăciunea poporului moldovenesc”, a spus liderul comuniştilor.
Potrivit lui Vladimir Voronin, Moldova are nevoie de o guvernare responsabilă, democratică, care să reflecte poziţia majorităţii populaţiei, „care nu se teme să dea cuvîntul poporului la referendum”. Vladimir Voronin a acuzat coaliţia că promovează o politică anti-moldovenească şi anti-rusească. „Mergeţi pe calea unei minciuni exagerate şi criminale”, a subliniat Vladimir Voronin.
Pînă să fie pusă la vot moţiunea de cenzură, premierul a spus că prin aceasta, a patra la număr în ultima jumătate de an, opoziţia încearcă să creeze panică în societate vizavi de integrarea în UE. Premierul a mai spus că Republica Moldova şi încă cinci ţări non-membre ale UE au susţinut declaraţia UE privind măsurile restrictive impuse faţă de 18 persoane din fosta conducere a Ucrainei şi că aceste sancţiuni nu au nimic în comun cu cele impuse Rusiei, cum afirmă deputaţii PCRM.
Premierul a amintit că în 2005, Moldova, care era conducă atunci de către PCRM, s-a aliniat Declaraţiei Uniunii Europene privind măsurile restrictive impuse Uzbekistanului. În 2006 a susţinut Declaraţia privind măsurile restrictive impuse fostei Republici Iugoslave Macedonia şi Declaraţia privind măsurile întreprinse în vederea combaterii terorismului. Acţiuni similare au fost susţinute de Republica Moldova în anii 2007, 2008 şi 2009. În niciunul dintre cazuri nu s-a considerat că este încălcată Constituţia şi nu s-au organizat dezbateri publice cu implicarea societăţii civile, solicitate acum de Partidul Comuniştilor.
Sursa: IPN