MOCIRLA CEA DE TOATE ZILELE A MOLDOVEANULUI VESNIC MANIPULAT

Vot geopolitic? O tîmpenie! Ce are Chirtoacă cu integrarea europeană?

Autor: Mihai CONŢIU

Ca şi pînă acum, în alegerile ce tocmai au trecut unele partide au mizat, în mod sigur, pe neştiinţa multora dintre moldoveni au aruncat în timpul campaniei pentru alegerile locale cele mai halucinante discursuri şi lozinci. Parcă am fi fost în campania electorală pentru alegeri parlamentare, nu într-una în care cei mai mulţi dintre candidaţi vînează ciolanul cărnos al cîte unei Primării! Felul în care politicienii hapsîni aruncau în capul moldovenilor toate aceste sloganuri electorale delirante, nepotrivite şi manipulatorii, făcînd-o de parcă răsturna peste ei găleţi pline cu rahat, mi-a amintit de un mai vechi banc despre situaţia în care se aflau negrii în Africa de Sud pe vremea dominaţiei apartheidului, care sună cam aşa:

În vremea aceea, un european civilizat îşi vizitează un prieten stabilit de foarte mulţi ani în Africa de Sud. Pe parcursul vizitei, cel naturalizat în această ţară îşi invită prietenul european să vizioneze un film la un cinematograf. Locurile rezervate în cinematograf oamenilor albi erau, fireşte, la balcon, iar cele de la parter erau rezervate negrilor discriminaţi. La un moment dat, europeanul îşi întreabă amicul stabilit acolo unde-i WC-ul pentru că dorea să facă pipi, iar acesta-i răspunde:

- Care WC? Uite-l jos, acolo, la parter! Fă pipi direct, de aici, în capul negrilor!

Neavînd încotro, crezînd că este nevoit să se supună „tradiţiilor locale”, europeanul a început să facă pipi în capul celor de la parter. După un timp, se aude vocea puternică a unui negru supărat de la parter:

- Mai plimb-o, băi, mai plimb-o, că nu mai văd bine filmul din cauza jetului ce-mi curge în cap!

Ei bine, politicienii candidaţi de care vorbeam mai sus n-au vrut nicidecum să şi-o mai plimbe şi ei puţin! În cazul lor, a fost vorba despre două categorii de pipi.

În primul segment este vorba despre jetul Partidului Liberal, cu care i-au stropit pe alegători cu minciuna că votul acordat lui Dorin Chirtoacă echivalează cu integrarea europeană a ţării. Al doilea jet a venit din partea segmentului de Stînga, în special dinspre socialişti, care i-au murat pe alegători cu iluzia integrării ţării în Uniunea Vamală. Strategic, Renato Usatîi a fost mai temperat decît Chirtoacă. În realitate, nici unul dintre cele două jeturi nu are presiunea necesară să împingă Republica Moldova în direcţiile promise, iar asta pentru că este vorba despre un pipi împotriva vîntului.

Un Chişinău fără absolut nici o şansă europeană

După cum bine se ştie, un amărît de primar nu are absolut nici o atribuţie pentru a influenţa destinele politice ale ţării, mai ales cele geopolitice şi cele geostrategice. De treaba asta se ocupă Parlamentul, Guvernul şi şeful statului. Primarul trebuie să se ocupe de exact acele lucruri pe care Dorin Chirtoacă n-a fost capabil să le facă în opt ani de zile.

Oamenii îşi aleg un primar ca să nu facă politică, ci să fie gospodar, să repare străzile oraşului, să gospodărească eficient patrimoniul, să asigure un transport urban civilizat, modern, să salubrizeze urbea, să nu fure, să nu acorde autorizaţii de construcţii şi terenuri prin fraudă, să modernizeze pieţele, să construiască un sistem de asistenţă civilizat şi restul ce derivă din toate acestea. Ei bine, nimic din toate aceste lucruri nu a reuşit Chirtoacă să facă în opt ani de mandat! Iese la conferinţă de presă cu moşul său Ghimpu şi lucrurile sînt transferate în mod manipulatoriu pe planul politcii naţionale. Nimic despre mizeria Chişinăulzui!

Eu, autorul acestor rînduri, fireşte că sînt pro-european şi chiar cetăţean european. Faptul că am luciditatea să-i constat lui Chirtoacă neputinţa, viclenia, abuzurile şi bătaia lui de joc faţă de chişinăuieni, iar în raport cu mesajele sale electorale proeuropene mincinoase, îi poate determina, ca de obicei, pe obtuzii şi fanaticii lui susţinători să mă blameze, să mă suduie moldo-ruseşte, adică vîrtos şi cu patimă, să-mi pună eticheta de anti-european pentru că nu închid ochii în faţa hoţiilor unui impostor.

Eu, spre deosebire de Chirtoacă, simt şi trăiesc ca un european, căci tocmai valorile şi principiile europene care mă animă sînt şi cele care mă obligă să denunţ impostura proeuropeană. Aş fi primul care l-ar aplauda pe Chirtoacă şi l-ar motiva dacă acest individ ar avea în el măcar o fărîmă de instinct valoric european, dacă măcar şi-ar dori asta şi dacă ar avea o elementară cultură a dialogului. Noi, la Moldova Suverană, de ani de zile, tot scriem despre valorile şi principiile europene, tocmai despre acele norme pe care Chirtoacă şi Ghimpu le sfidează cu brutalitate rudimentară de parveniţi post-sovietici. Nu putem, de dragul aparenţelor şi din prudenţă faţă de obtuzii şi fanaticii lui susţinători să-l menajăm formal, căci asta ar însemna că astfel trădăm tocmai acele valori europene amintite şi am admite premeditat să ne bălăcim în mocirla lui provincială şi semi-primitivă. Cum este posibil ca cineva să voteze geopolitic un primar în detrimentul Chişinăului? Asta-i o tîmpenie, o ignoranţă revoltătoare, periculoasă! Sigur că ne-am dori un primar proeuropean, dar în primul rînd trebuie să fie gospodar, să transforme Chişinăul într-un oraş de tip european. Chirtoacă a avut la dispoziţie pentru asta două mandate şi l-a transformat în cea mai murdară şi primitivă capitală europeană. Este cineva atît de naiv să creadă că o va face în următorii patru ani, iar asta în condiţiile în care se vede ce se vede?

Aşa cum spuneam, integrarea europeană a ţării este un obiectiv aflat în seama politicienilor, nu a lui Chirtoacă. Spre deosebire de politicieni, Chirtoacă a avut ocazia să transforme Chişinăul într-o capitală europeană, într-un model european pentru cei care au încercat să integreze ţara în UE. Aflat în fruntea Primăriei, Chirtoacă a patronat furturi de miliarde. A comis toate aceste abuzuri tocmai pentru că ştia că aliatul, stăpînul şi protectorul lor din umbră, Vlad Plahotniuc, le asigură imunitate în faţa Procuraturii, CNA şi CNI, dar şi pentru că au fost convinşi că s-a făcut totul pentru îndepărtarea ţării de parcursul proeuropean.

De aceea, pe ultima sută de metri, gîndindu-se că poate pierde fotoliul de primar, Chirtoacă şi acoliţii lui din Primărie au aprobat sute şi sute de proiecte prin care, la fel de abuziv, au împărţit acoliţilor cu nemiluita terenuri şi autorizaţii. „După noi potopul”, pare să-şi fi zis Chirtoacă după ce s-a degrevat din funcţie!

Dacă susţinătorii lui Chirtoacă şi ai lui Ghimpu nu-i cunosc absolut deloc, consătenii lor din Coloniţa ştiu prea bine ce hram poartă această familie de vampiri. Un exemplu grăitor fiind şi acela că doar 19,51% dintre consăteni lor au votat cu PL, preferînd PLDM într-o proporţie covîrşitoare de 76,76%. La Coloniţa primar este o doamnă din partidul lui Filat, de atîta Ghimpu s-a înrăit ca un cîine. Chişinăul nu a avut, nu are are şi nici nu va avea vreodată vreo şansă europeană cu un primar ca Chirtoacă!

Pe cine vor alege chişinăuienii în turul doi?

Greu de spus şi la fel de greu de ales! Un lucru este clar: Chişinău va rămîne în acelaşi loc în care se află de 25 de ani. Nici Chirtoacă nu îl va duce în Europa şi nici nu-l va transforma într-o capitală europeană, nici Zinaida Greceanîi nu va putea duce Chişinăul îi Uniunea Vamală, dar este posibil să fie un gospodar mai bun decît Chirtoacă.

Indiferent cine va fi ales, problema ce se pune ţine de aceea că viitorul primar trebui să cîştige alegerile cinstit, nu prin furt de voturi. Dacă un primar cîştigă cinstit alegerile, atunci el va fi cinstit şi cu alegătorii! Dacă fură voturile ca să cîştige, înseamnă că va fura şi din averea Primăriei, iar Chirtoacă a demonstrat acest lucru!

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că la alegerile precedente Chirtoacă a cîştigat fotoliul de primar prin furt, pe ultima sută de metri, cu ajutorul unor saci de voturi aduse, în zori, din suburbii, iar asta după ce era clar că Igor Dodon era cîştigător. Există riscul ca şi acum să se întîmple astfel.

Am urmărit cu atenţie evoluţia scorului electoral înregistrată pe parcursul nopţii din 14-15 Iunie. Exact ca şi în noaptea cînd, în scrutinul trecut, Igor Dodon era dat cîştigător, tot la fel şi în noaptea din 14-15 Iunie, cînd Zinaida Grecianîi era pe primul loc pe parcursul numărării voturilor, spre zorii zilei, ca din senin, au apărut voturi masive în favoarea lui Chirtoacă, care l-au plasat pe primul loc, cu aproape 2% mai mult decît Grecianîi.

Dacă se doreşte desfăşurarea unui al doilea tur de scrutin cinstit, atunci observatorii acreditaţi ar trebui să fie cu ochii pe suburbiile care i-au făcut cadou voturi lui Chirtoacă, tot în zorii zilei, pentru a-i fura alegerile lui Dodon. Ochii mari mai ales pe Durleşti, unde aliatul lui Chirtoacă, Victor Morgoci, „şi-a cam procurat” deja postul de viitor primar!

Fără alegeri cinstite, nu putem vorbi de primari cinstiţi!