Mitropolia Moldovei si siguranta nationala

Moldovenii ca victime ale unei credințe închinate răului criminal

Mihai CONȚIU

În contextul agresiunii rusești din Ucraina, mulți publiciști și comentatori scriu sau vorbesc cu îngrijorare despre influența pro-rusească asupra majorității moldovenilor exercitată de către PSRM, PCRM și Partidul Șor, dar nimeni nu are curajul să pună în dezbatere rolul covîrșitor și nefast pe care îl joacă în această chestiune Mitropolia Moldovei, în frunte cu ÎPS Vladimir. Tacit, toți admit că Mitropolia Moldovei este un subiect tabu, indiferent de natura pozițiilor și acțiunilor întreprinse. Constatăm, astfel, că această Mitropolie este un fel de Stat în Stat, chiar și în situațiile excepționale în care siguranța națională a Statului laic este periclitată de un alt Stat, cu ajutorul fățiș al Bisericii naționale.

Încă de la debutul agresiunii criminale a Rusiei în Ucraina, Mitropolia Moldovei a adoptat o  poziție duplicitară, de tip ”pacifist”, în stilul mesajelor politice ale lui Igor Dodon, față de acest război nemilos. Mitropolia Moldovei, prin ÎPS Vladimir, a vorbit despre ”un război fratricid”, a emis îndemnuri la pace, a ajutat parcă niște refugiați ucraineni, dar nu a condamnat niciodată agresiunea în sine și crimele împotriva umanității săvîrșite de către soldații ruși împotriva populației civile, la ordinul lui Vladimir Putin și cu ”binecuvîntarea” Patriahului Kiril al Patriarhiei Moscovei.

ÎPS Vladimir nu a protestat și nu s-a dezis de complicitatea militantă a Patriarhului Kiril și nu a condamnat-o, transmițînd moldovenilor credincioși un mesaj clar că este de partea agresorilor ruși împotriva poporului ucrainean vecin. ”Duhovnicește”, prin poziția sa, ÎPS Vladimir îi îndeamnă clar pe moldoveni să fie inamicii războinici ai ucrainenilor și ”camarazi”, încă de la distanță, ai soldaților ruși care ucid civili, bătrîni, femei și copii nevinovați, pe care îi și violează înainte de a-i omorî.

Ca o paranteză: A condamnat vreodată ÎPS Vladimir ocupația rusească din Transnistria? Bineînțeles că nu!

Fiind un aliat credincios al Patriarhului Kiril și al președintelui rus Vladimir Putin, ÎPS Vladimir este ”răsplătit” de către aceștia pe măsură. Astfel, ÎPS Vladimir a fost decorat de către Preafericitul Patriarhul Kiril cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – Ordinul Patriarhal, „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gradul I. Ordinul i-a fost oferit în ziua de 13 Octombrie, după finalizarea lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Această deosebită decorație este o apreciere a eforturilor Înaltpreasfinției Sale de consolidare a societății moldovenești în jurul valorilor ortodoxe, dar și a vrednicei și îndelungatei păstoriri a turmei încredințate spre oblăduire”, se scrie într-un comunicat cinic și perfid emis de către Mitropolie.

Anterior acordării acestei distincții Sîmbătă, 8 Octombrie, Biserica rusă a sărbătorit ziua sfîntului Serghie de la Radonej. La această slujbă nu a putut participa Patriarhul Kirill, despre care presa a scris că suferă în urma unor complicaţii provocate de Covid. În locul lui, liturghia fost condusă de ÎPS Vladimir, ca să înțelegeți mai bine de ce poziție înaltă și de încredere se bucură acesta în ierarhia politico-bisericească a Patriarhiei ruse!

În cadrul acelei liturghii, ÎPS Vladimir a adus rugăciuni armatei agresoare rusești, dar şi lui Vladimir Putin: „Încă ne rugăm ţie, Dumnezeului nostru, pentru conducătorul statului rus – Vladimir Vladimirovici! Dă-i Doamne milă, îndurare, sănătate şi mulţi ani! Păzeşte-l de toţi duşmanii văzuţi”! Este inutil să mai amintim că ÎPS Vladimir este originar din regiunea Cernăuți, dar și faptul că Putin este pomenit în rugăciuni, în continuare, în bisericile Mitropoliei Moldovei, cu excepţia cîtorva parohii. 

În consecință, luînd în considerație siguranța națională, independența și suveranitatea Republicii Moldova constatăm că Statul laic Republica Moldova, Constituția și interesul național sunt sfidate fățiș de ”statul ecumenic” al ÎPS Vladimir, printr-o alianță cu o Biserică și un Stat agresori și inamici primejdioși ai Țării. Republica Moldova nu este Iran. Biserica nu-și poate subordona Statul. Mitropolia Moldovei este obligată să se supună Statului, Constituției și legilor Țării. Mitropolia Moldovei nu poate desființa Statul și nu are absolut nici un drept, inclusiv divin, să-l atace și să-l saboteze, printr-o alianță cu dușmanii externi, iar asta mai ales prin mincinoase, criminale și satanice mesaje și veșminte pretins religioase.

Statul Republica Moldova, însă, în legitimă apărare, în interesul general al tuturor cetățenilor, mai cu seamă în cel al ignoranților și al fanaticilor abrutizați de către ÎPS Vladimir, are tot dreptul constituțional și legitim să-i sancționeze dur pe acei capi ai bisericii care-și trădează Țara, trecînd de partea inamicului!