MINIŞTRII AGRICULTURII DIN GERMANIA ŞI ROMÂNIA ÎŞI RECONFIRMĂ SPRIJINUL PENTRU INTRAREA PRODUSELOR MOLDOVENEŞTI PE PIAŢA UE
„Nutresc un mare respect faţă de fermitatea de care dă dovadă Guvernul Republicii Moldova. Ministerul pe care îl reprezint va încerca să fie de partea dumneavoastră pentru realizarea parcursului european”, a declarat ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, la întrevederea cu Prim-ministrul Iurie Leancă. Discuţiile au avut loc astăzi, în format trilateral, cu participarea ministrului Agriculturii din România, Daniel Constantin, şi au vizat situaţia actuală din agricultură.
„Întrevederea în format trilateral, cu participarea miniştrilor Agriculturii din România şi Germania, arată sprijinul acestei cooperări frumoase europene. Împreună vom încerca să găsim căile de rezolvare a preocupărilor pentru sectorul agricol al Moldovei”, a subliniat Christian Schmidt. Oficialul de la Berlin a salutat eforturile Chişinăului de a continua dialogul cu Moscova pentru reluarea exportului produselor moldoveneşti şi a menţionat, în mod special, calitatea vinurilor moldoveneşti. „Vinul moldovenesc îşi poate găsi locul pe piaţa Uniunii Europene”, a adăugat Christian Schmidt.
Şi ministrul român al Agriculturii a reconfirmat suportul ţării sale pentru dezvoltarea agriculturii şi integrarea europeană a Republicii Moldova. „Trebuie să facem aşa încît produsele moldoveneşti să îşi găsească cît mai repede locul pe piaţa europeană. Avem o mare responsabilitate să identificăm împreună soluţii, astfel încît fermierii să nu aibă probleme cu pieţele de desfacere”, a declarat Daniel Constantin.
La rîndul său, Premierul Iurie Leancă a menţionat că întrevederea are loc într-o perioadă importantă. „Astfel de vizite nu sînt doar de curtoazie şi de solidaritate, dar şi expresia de a ne axa pe probleme reale şi a găsi soluţii”, a subliniat şeful Executivului. El a mulţumit pentru sprijinul oferit de cele două ţări, menţionînd că dialogul dintre Chişinău, Bucureşti şi Berlin este unul care poate asigura succes atît pentru a asigura stabilitatea în regiune, cît şi apropierea de UE, dar şi rezolvarea problemelor din agricultură. „Aşa că această întrevedere trilaterală este una de mare perspectivă”, a spus şeful Cabinetului de miniştri.
Prim-ministrul a spus în concluzie că atragerea investiţiilor străine în sector este extrem de importantă pentru dezvoltarea agriculturii. Totodată, s-a menţionat importanţa contribuţiei şi a expertizei partenerilor în educaţie şi extensiunii în domeniul agricol, dar şi preluarea experienţei privind restructurarea sistemului de cercetare, pentru a susţine mediul privat din agricultură, precum şi iniţierea unor parteneriate public-private care vor contribui la dezvoltarea infrastructurii.
Sursa: Moldpres