MINISTERUL APARARII DE LA CHISINAU: INFORMATIILE NU INDICA UN RISC DE EXTINDERE A RAZBOIULUI DIN UCRAINA PE TERITORIUL MOLDOVEI

Precizările Ministerului Apărării de la Chișinău vin după ce şefa serviciilor de informaţii ale SUA a declarat că Rusia vrea să extindă războiul în Transnistria.

Ministerul Apărării de la Chişinău a transmis, miercuri, că informaţiile existente nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Moldovei. Precizările vin ca reacție la o declaraţie făcută de șefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, potrivit căreia Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.

Instituția a făcut apel la opinia publică să evite "orice speculaţii" şi "să nu scoată din context" declaraţiile directoarei Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA.

"Autorităţile Republicii Moldova sînt în strînsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare", a transmis Ministerul Apărării de la Chişinău într-un comunicat, precizînd de asemenea că prioritatea sa sînt "viaţa şi siguranţa cetăţenilor", notează Agerpres. 

Ministerul Apărării a mai atenţionat că scoaterea din context a declaraţiilor făcute de Avril Haines "creează stări de nelinişte şi frică în societate" şi a făcut apel la "calm şi discernămînt".

 

Șefa spionajului din SUA susține că Putin vrea să extindă conflictul și în Transnistria

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova, a declarat marţi şefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines.

"Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas", a afirmat ea în cadrul unei audieri în Congres.

Serviciile de informaţii americane estimează că armata rusă vrea "să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) pînă în Transnistria", a adăugat şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii.

Deşi este "posibil" ca forţele ruse să realizeze acest obiectiv în lunile următoare, "ele nu vor putea ajunge în Transnistria şi să includă Odesa fără a decreta o formă de mobilizare generală", le-a mai spus ea aleşilor americani.

Preşedintele rus "mizează probabil pe o slăbire a determinării SUA şi a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară şi creşterea preţurilor la energie se vor agrava", a atras ea atenţia.

"Combinat cu realitatea că Putin se confruntă cu un dezechilibru între ambiţiile sale şi capacităţile militare convenţionale ale Rusiei, asta înseamnă cel mai probabil o evoluţie mai impredictibilă şi cu potenţial de escaladare în următoarele cîteva luni", a mai declarat Avril Haines.

Sursa: digi24.ro