Metoda prin care o Municipalitate din Bruxelles stringe gunoiul fara sa produca dioxid de carbon

Unii angajați ai serviciilor publice belgiene se bucură de un mic dejun consistent și un pic de îngrijire personală înainte de a pleca la muncă. Nu sunt la fel de rapizi precum o mașină de gunoi, dar cu siguranță sunt mai plăcut de privit. Ei nu pornesc niciodată la drum fără să arate în cea mai bună formă. Faceți cunoștință cu Junior și Youri într-un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle.

Dacă întîlnești vreodată cai prin marile orașe europene, cel mai probabil sunt înhămați la trăsurile cu turiști. La Bruxelles, caii au primit o altă misiune – sunt ajutoarele serviciului de salubritate din oraș.

Municipalitatea Schaerbeek are o echipă ecvestră responsabilă cu strîngerea deșeurilor. Cei trei cai sunt ajutați de șapte persoane. Astăzi sunt de serviciu cei mai tineri dintre cai. În timp ce Junior și Youri pornesc mai relaxat, colegii lor umani Pauline Piekarczyk și Sebastien Adant lucrează deja din greu. Țesală animalele, le curăță potcoavele, le șterg nările.

La muncă, în ținută impecabilă

„Trebuie să avem grijă de cai șapte zile din șapte. Îmi place să lucrez cu animale, deci pentru mine nu este o problemă”, spune Sebastien Adant, angajat la serviciile de salubritate.

După aproximativ o oră, hățurile strălucesc și coamele sunt pieptănate. Caii sunt pregătiți să fie înhămați și puși la treabă.

Schaerbeek are în jur de 130.000 de locuitori, deci colectarea întregului gunoi ar fi o misiune mult prea grea pentru doi cai. Utilajele se ocupă de asta. Caii sunt responsabili pentru păstrarea curățeniei în piețele publice, în stațiile de autobuz și în parcuri.

„E ca și cum aș face sport! Merg cîțiva kilometri pe zi în aer curat. Chiar mă ține în formă!”, explică încîntată Pauline Piekarczyk, angajată la serviciile de salubritate.

Servicii cu costuri mai mici

Echipa golește aproape 750 de coșuri de gunoi săptămînal de aproape 10 ani. Consiliul Municipal este mîndru că a avut această idee curajoasă.

„Au existat mai multe motive – atît financiare, cît și de mediu. În primul rînd, este ecologic. Putem goli coșurile de gunoi fără a produce emisii de dioxid de carbon. Celălalt motiv sunt costurile mai mici. Caii sunt mai rezistenți decît utilajele, iar un cărucior costă mai puțin decît un camion de gunoi”, argumentează Deborah Lorenzino, consilier municipal.

Singurul dezavantaj este că animalele nu sunt la fel de rapide precum camioanele de gunoi. Pe de altă parte nici n-au fost implicate vreodată într-un accident.

Youri și Junior atrag atenția oriunde merg. Sunt vedete locale. Adulții trec pe aici în drumul lor spre serviciu pentru a-i saluta, dar copiii sunt cei mai surprinși și încîntați să-i vadă.

„Oamenii iubesc caii și tropotul copitelor. Se adună în jurul nostru și vor să-i mîngîie. Uneori le oferă și de mîncare”, povestește Pauline Piekarczyk.

Lucrează indiferent de vreme. Cu excepția vacanțelor. La fel ca toți angajații sectorului public, și caii au dreptul la 30 de zile de concediu pe an.