METEORITUL DIN TUNGUS: TOT MAI MULTE ENIGME

Mai mulţi experţi pun la îndoială faptul că explozia care a echivalat cu 185 de Hiroshime şi s-a resimţit în Marea Britanie şi SUA a fost cauzată de căderea unui meteorit. Explozia a doborît circa 80 de milioane de copaci din Siberia, a ucis o mulţime de cerbi şi a luminat cerul din Europa şi SUA.

O sferă mare de foc a traversat cerul siberian la 30 iunie în anul 1908. Sfera a explodat la o distanţă de nouă kilometri de asupra Pămîntului.

Savanţii italieni, care timp de 21 de ani au studiat „fenomenul din Tungus”, considerau că lacul Ceko ar fi craterul format din urma exploziei, confirmînd astfel teoria despre meteorit. Însă geologii ruşi au reuşit să dezmintă această teorie, ceea ce înseamnă că explozia colosală rămîne un mister.

Ruşii nu au înaintat nici o teorie alternativă care să explice fenomenul. În trecut au apărut mai multe variante ca, bunăoară, ipoteza despre un vulcan erupt, despre o cometă de gheaţă sau despre extratereştrii care au doborît un meteorit pentru a salva planeta noastră. Populaţia aborigenă – evencii – consideră că explozia a fost pedeapsa zeului rău Ogda. Cert este că a fost o explozie echivalentă cu detonarea a 185 de bombe atomice, aruncate de asupra Hiroshimei, dar care nu a provocat victime umane.

Participanţii la expediţiile ştiinţifice din regiunea respectivă a Siberiei, întotdeauna au rămas nedumeriţi, din cauza lipsei craterelor sau a resturilor de meteor.

Savantul rus Leonid Kulik încă în anul 1927 a presupus că motivul acestei explozii ar fi un asteroid. Însă mai mulţi experţi susţin că această teză nu oferă răspunsuri complete, deoarece „ploi de asteroizi” au mai fost, însă fără asemenea consecinţe. Totodată, majoritatea cercetătorilor înclină spre varianta că explozia a fost cauzată de un corp ceresc enorm, care a intrat în atmosfera terestră.

După Daily Mail, Marea Britanie