MESAJUL PRESEDINTEI MAIA SANDU LA LANSAREA PLATFORMEI FEMEILOR DEPUTATE

Domnule Președinte al Parlamentului,

doamnă Prim-Ministră,

stimate invitate și colege,

stimată audiență,

Mă bucur să vă salut la lansarea Platformei Femeilor Deputate. Vreau să cred că acest format de cooperare va fi un instrument util pentru promovarea dialogului și a soluțiilor comune, nepartizane, pentru problemele cu care se confruntă femeile, copiii, bătrînii, categoriile defavorizate în Republica Moldova.

Republica Moldova a înregistrat rezultate bune, care merită apreciate și valorificate, în ceea ce privește egalitatea de gen și reprezentarea politică a femeilor. Astăzi avem în Parlament un număr record de femei deputate - 40 din 101 deputați. Președinția, Guvernul, Curtea Constituțională, Ministerul Afacerilor Interne, cîteva alte ministere - sînt conduse astăzi de femei. Fiecare a cincea primărie din Moldova este condusă de o femeie.

Felicit echipa din Parlament, cea din Guvern, pe colegele și colegii noștri din societatea civilă pentru realizările atinse în domeniul promovării egalității de gen și al reprezentării femeilor în organele de conducere. Apreciem sprijinul colegilor din organizațiile de dezvoltare în acest proces. Din acest punct de vedere, Republica Moldova reprezintă un exemplu de urmat pentru multe țări și instituții internaționale. Mă bucur să constat că experiența noastră inspiră și alte state să aprobe cote de reprezentare în organele lor legislative.

În continuare nu este ușor să fii femeie în politică, în societatea noastră - o spun din experiență - dar sper că exemplul meu și a colegelor mele din Parlament, Guvern și administrația publică locală va încuraja fetele și femeile din Moldova să aibă mai multă încredere în ele însele și să-și realizeze potențialul creator, aici, în RM.

Însă egalitatea de gen nu înseamnă doar prezența femeilor în posturi de conducere. Ea mai înseamnă oportunități educaționale, sociale și economice egale pentru femei și bărbați, șanse egale de realizare în carieră și viață. Și aici lucrurile nu stau la fel de bine.

Una dintre cele mai serioase probleme cu care se confruntă Republica Moldova este violența în familie, violența împotriva femeilor și copiilor. Trebuie să facem mai mult pentru a găsi soluții durabile și eficiente pentru descurajarea și combaterea acestei metehne sociale.

Primii pași au fost făcuți, sînt pași importanți. Avem instrumente juridice și administrative menite să protejeze victima de agresor - ordinul de restricție de urgență, emis de polițist la locul faptei, ordonanța de protecție, care este eliberată prin hotărîrea instanței de judecată. Polițiștii, asistenții sociali, medicii, procurorii, judecătorii au fost instruiți să aplice aceste instrumente apărînd interesele victimelor. În Moldova funcționează Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, unde fiecare poate primi ajutorul solicitat.

Au fost create echipe multidisciplinare, care trebuie să abordeze problema violenței în toată complexitatea ei. Ele trebuie să caute soluții durabile, concrete pentru fiecare caz în parte. De exemplu, la Ungheni va fi înființat primul serviciu integrat de specialitate pentru victimele violenței sexuale. În unele regiuni ale țării există servicii de reabilitare și schimbare a comportamentului pentru agresori, unde acești oameni învață să-și canalizeze frustrarea și agresiunea în alt mod și conștientizează efectele comportamentului lor. Se lucrează pentru ca ei să revină în familii oameni schimbați.

Și totuși, problema persistă și continuă să afecteze mii de femei și fete de toate vîrstele, din toate păturile sociale.

Republica Moldova, după cum știți, a ratificat, în octombrie 2021, Convenția Consiliului Europei cu privire la combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul - cel mai complex document internațional care abordează problema violenței domestice. Pe 1 mai 2022, Convenția a intrat în vigoare în Republica Moldova.

Ratificarea Convenției de la Istanbul e un lucru foarte important, dar nu suficient. Este doar un pas de început în lupta cu violența împotriva femeilor și fetelor. Convenția trebuie pusă în aplicare.

Am obținut anumite rezultate în pedepsirea și investigarea cazurilor de violență. Dar soluțiile durabile pentru această problemă trebuie căutate în conștientizare și prevenire – prin educație, crearea oportunităților economice și schimbarea tradițiilor sociale. Trebuie să acționăm în toate aceste direcții dacă dorim ca flagelul violenței să fie eliminat din societatea noastră.

Femeile au nevoie de mai multe oportunități economice, care le vor permite să fie independente financiar și să-și decidă singure viața. Colegii din Guvern și Parlament au promovat mai multe inițiative legislative în acest sens. Legea care obligă angajatorii să plătească salarii egale femeilor și bărbaților este una dintre ele. Se discută acum o inițiativă legislativă privind facilitarea serviciilor de creșă, care ar permite femeilor să revină în cîmpul muncii mai rapid, după naștere. Trebuie să promovăm și alte politici și soluții care ar consolida protecția femeilor și independența lor economică.

Se produc schimbări în tradiția socială legată de violența domestică. Acest subiect rușinos a fost considerat mult timp o temă tabu în societate, dar statistica apelurilor la poliție din ultimii ani arată că oamenii tolerează tot mai puțin abuzul. Femeile învață să se apere, află unde pot cere ajutor – și îl cer atunci cînd ajung în dificultate.

Trebuie să înțelegem cu toții: bătaia NU este ruptă din rai. Potrivit statisticilor, victimele violenței domestice cer ajutor, în medie, abia la al 7-lea incident de violență - și o fac, uneori, prea tîrziu. Jumătate din cererile de ajutor, înregistrate la Telefonul de încredere, se referă la cazurile de violență sexuală, iar victimele au de la 5 pînă la 82 de ani. Trebuie să creăm condiții ca fetele și femeile să recunoască această problemă, să depășească stigma și rușinea ca să poată vorbi despre ea – și să caute ajutor. Societatea noastră nu poate fi în siguranță atît timp cît femeile nu sînt în siguranță.

Cele mai mari schimbări abia urmează – și trebuie să le facem împreună. Educarea copiilor, din primii ani de viață, într-un spirit de egalitate, respect reciproc și respect pentru fete și femei, cultivarea inteligenței emoționale, încurajarea dezvoltării personale și celei profesionale vor avea, cu timpul, efectele scontate. Astfel, sper, vom renunța definitiv la practicile violente și degradante din trecut.

De la începutul războiului din Ucraina, în Republica Moldova au intrat sute de mii de femei, copii și vîrstnici din țara vecină. Aproape 80 de mii de refugiați rămîn și acum în țara noastră - 41 de mii de copii, însoțiți de femei și bătrîni. Susținerea acestor oameni, care au trecut prin ororile războiului și trăiesc cu traumele pierderii, este, de asemenea, sarcina noastră. Apreciez mobilizarea organizațiilor neguvernamentale din acest domeniu și grija arătată refugiatelor pînă acum.

Identificarea și promovarea soluțiilor pentru combaterea violenței în familie, a violenței împotriva femeilor și fetelor, poate fi un domeniu foarte important de activitate pentru Platforma Femeilor Deputate, pe care o inaugurăm astăzi.

Platforma este o bună oportunitate de conlucrare între femeile cu viziuni politice diferite. Dar pentru a reuși această cooperare, toate părțile implicate în dialog trebuie să lucreze în interes public, în interesul cetățeanului. Integritatea este foarte importantă pentru succesul acestei colaborări bipartizane.

Dragi colege,

Vă urez succes în activitatea Platformei Femeilor Deputate. Sînt convinsă că veți avea o agendă de lucru plină. Femeile, copiii, persoanele vulnerabile din Republica Moldova au nevoie de atenția și ajutorul vostru.