MEDICAMENTELE PE CARE LE IAU PIETONII POT PROVOCA ACCIDENTE RUTIERE

Potrivit unui nou studiu francez, 48 de clase de medicamente pot scădea vigilența pietonilor, crescînd astfel riscul de accident rutier.

Potrivit statisticilor, aproximativ 3% din accidentele rutiere au loc atunci cînd conducătorul auto este sub influența medicamentelor. Dar ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că şi pietonii pot fi influențaţi negativ de anumite substanţe active. Cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux au reușit să stabilească o legătură între medicamentele cu efecte asupra comportamentului şi decesele pietonilor.

„Este pentru prima dată cînd se evidențiază o legătură între consumul de medicamente de către pietoni și riscul de accidente rutiere“, a declarat dr. Emmanuel Lagarde, în revista PLoS Medicine.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii francezi au prelucrat baza de date a poliției naționale referitoare la accidente rutiere și rambursările din sistemul asigurărilor de sănătate. În total, mai mult de 6.500 de pietoni au fost incluși în studiul realizat în perioada iulie 2005-decembrie 2011.

Oamenii de știință au izolat 48 de clase de medicamente care cresc riscul de accidente rutiere la pietoni. Cele mai frecvente au fost benzodiazepine (Valium, Tranxen, Xanax, Valium – utilizate pentru tulburări de somn și stare de spirit), antihistaminice (împotriva alergiilor) şi medicamente antiinflamatorii (cortizon, de exemplu).

„Aceste medicamente pot afecta nivelul de atenție al pietonilor, creșterea timpului de reacție sau reducerea mobilității acestora și a vitezei mersului pe jos. Astfel, alfa-blocantele cauzează vasodilatație și, astfel, scade tensiunea arterială, cu posibile simptome cum ar fi oboseală, ameteală”.

În 22% din cazuri, victimele accidentelor rutiere sînt pietoni.

Sursa: topsante.com