MATTHIAS MEYER – UN ARISTOCRAT AL DIPLOMAŢIEI

Ambasada Germaniei de la Chişinău privită şi ca o şcoală

Autor: Mihai CONŢIU

Ambasadorul Germaniei din Republica Moldova, Excelenţa Sa, domnul Matthias Meyer, care şi-a început misiunea la Chişinău pe data de 21.8.2012 şi o încheie zilele acestea, este o personalitate distinctă în lumea diplomatică de la Chişinău. Am avut onoarea să fiu invitatul Excelenţei Sale, în cîteva rînduri, şi la o serie de întrevederi tematice neformale, în grupuri restrînse de jurnalişti. Aici ţin să menţionez faptul că Excelenţa Sa şi-a făcut un obicei de a discuta, la intervale regulate, cu jurnaliştii, la chestiuni generale ce ţin de realităţile care ni se impun.

De altfel, am remarcat faptul că dl Matthias Meyer, dincolo de transparenţa şi deschiderea sa deosebită faţă de presă, a organizat repetate întrevederi amicale cu jurnaliştii poate şi pentru a asimila şi cîntări variate diversiuni de expunere a acestora, poate şi pentru a plasa opiniile jurnaliştilor în contextul realităţilor sociale şi politice constatate de domnia sa; poate şi pentru a ne cîntări cu obiectivitate, subiectivismul sau onestitatea, dar şi pentru că este un aristocrat al democraţiei europene!

Gregaritatea unei închipuite caste

Din nefericire, nu toţi jurnaliştii moldoveni au învăţat sau au instinctul de a se primenii moral şi profesional cu straiele democraţiei, toleranţei şi dialogului civilizat de tip european. Un exemplu nefericit, în acest sens, este Constantin Tănase, patronul ziarului „Timpul”. Acesta a venit doar la prima întîlnire cu ziariştii organizată de dl Matthias Meyer. Probabil că din spirit de frondă, dintr-un soi de protest primitiv, Constantin Tănase nu a mai venit la nici o întrevedere şi nici chiar la recepţia oferită de Ambasadă cu prilejul Zilei Unităţii Germaniei, sărbătoarea naţională a acestei ţări. De ce? A văzut acolo un jurnalist pe care nu-l suportă, îl urăşte din pricini doar de el ştiute. Cu astfel de meschinării provinciale nu se poate intra în lumea bună a Europei. Este şi aceasta o modalitate prin care ne putem face de rîs în faţa decenţei şi democraţiei europene.

O biografie teribil de pilduitoare

Suma calităţilor d-lui Matthias Meyer este extrem de generoasă, fiind şi un excelent cunoscător, un rafinat observator al realităţilor concrete din Republica Moldova. În funcţie de solicitările situaţiilor diferite, dl Matthias Meyer este un aristocrat al diplomaţiei, şi o personalitate jovială, un excepţional interlocutor, un diplomat polivalent şi un rostitor de adevăruri necesare.

Multe din valenţele d-lui Matthias Meyer sînt recomandate şi de un Curriculum Vitae extrem de bogat din care voi extrage doar cîteva repere semnificative. Doar parcurgîndu-le sumar, veţi înţelege cît de bogată îi este biografia, experienţa profesională şi de viaţă.

Dl Matthias Meyer s-a născut la data de 12 ianuarie 1952 în Hohenfelde, districtul Stormarn. Are studii la specialitatea jurisprudenţă şi teologie, cu stagiu de practică juridică şi stagiu de pregătire pentru serviciul exterior superior. În serviciul diplomatic a activat în cadrul Ambasadei Germaniei de la Cairo, Egipt, la Consulatul General de la Barcelona, în Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei ca şef de secţie, la Ambasada germană din Amman, Iordania, ca şef adjunct al misiunii, Ambasada din Duşanbe, Tadjikistan, ambasador, la Ambasada Khartum, Sudan, ambasador, la Ambasada din Taşkent, Uzbekistan, ambasador, la Ambasada Tripoli, Libia, ambasador, la Filiala Ambasadei Germane din Kabul, Afganistan, cu sediul în Mazar-i-Sharif, şeful filialei şi Senior Civilian Representative în Regional Command North al ISAF.

Un ambasador corect creează incomodităţi politicienilor incorecţi

Nu de puţine ori, dl Matthias Meyer i-a contrariat pe unii politicieni moldoveni prin declaraţiile sale strict la chestiunile vizate. Duplicitatea şi lipsa de loialitate politică şi civică a multor politicieni moldoveni sînt deja binecunoscute. Cercetîndu-i cu atenţie, le observăm stinghereala lor atunci cînd se află în compania unor diplomaţi sau alţi oficiali occidentali tocmai din cauza defectelor mai-sus enunţate. Instinctual, ei pare că se simt mai confortabil în preajma unor oficiali ruşi, chiar şi atunci cînd aceştia îi umilesc efectiv sau îi domină cu brutalitate specific rusească.

Politicienii moldoveni nu pot concepe că ei singuri sînt de vină cînd lucrurile merg prost în ţară, că responsabilitatea le aparţine în exclusivitate, numai că ei caută vini şi vinovaţi în afara lor, în exteriorul exercitării actului de guvernare. Au permanent pretenţia nesăbuită de a fi lăudaţi sau apreciaţi pentru toate fleacurile sau imaginarele lor realizări. Dumnezeule mare, dar R. Moldova se află unde se află în raport cu civilizaţia europeană de perspectivă şi supravieţuieşte ca stat exclusiv datorită UE, Germaniei, SUA şi a celorlalte state europene donatoare!

Dl Matthias Meyer, însă, ca diplomat şi prieten adevărat al R. Moldova, prin însăşi construcţia sa umană şi profesională, nu are cum să fie adeptul jumătăţilor de adevăr şi măsură, ci a fost şi este onest, ca un neamţ adevărat, motiv pentru care rosteşte doar adevărul, care oricît de evident al fi, politicienii moldoveni se străduiesc să-l eludeze. Este sincer şi spune lucrurilor pe nume deoarece este prieten al poporului moldovenesc, nu al unui grup select de politicieni moldoveni.

Vă amintiţi ce rumori au stîrnit declaraţiile d-lui Matthias Meyer în privinţa Băncii de Economii (BE) şi a Aeroportului? Domnia sa, oricît de îndrăgostit este de ceea ce are mai bun R. Moldova – de generaţiile de tineret de aici, de obiceiurile şi produsele noastre tradiţionale etc. –, a descoperit un popor blînd şi primitor, dar neinformat cu corectitudine de către politicieni şi ţinut intenţionat într-un obscurantism primejdios, dar, pe de altă parte, nu avea cum să nu fi observat corupţia la nivelul cel mai înalt de aici.

Clasa politică de la guvernare nu numai că nu-i informează constant pe absolut toţi cetăţenii ţării cu privire la avantajele reale ale integrării europene, dar doreşte ca moldovenii, în continuare, nici să nu-şi cunoască cele mai elementare drepturi. În Germania şi, în general, în ţările civilizate ale Europei, dacă s-ar fi întîmplat o hoţie ca cea care a avut loc în cazul Băncii de Economii sau a Aeroportului, care au fost transmise ruşilor, lumea ar fi ieşit la proteste stradale, în primul rînd deponenţii băncii respective. De ce n-au existat proteste împotriva înstrăinării BE şi a Aeroportului şi cine-i de vină? Bineînţeles că partidele politice şi anemica aşa-zisă societate civilă! În acest caz, iar asta poate că în primul rînd, societatea civilă ar fi trebuit să fie cea mai revoltată, căci se ştie că partidele politice, oricît de rivale ar fi între ele, au interese comune cînd este vorba de furat ţara.

Într-o situaţie normală, cu o clasă politică responsabilă, guvernanţii moldoveni ar trebui să se declare fericiţi dacă toţi ambasadorii şi oficialii europeni ar fi aidoma d-lui Matthias Meyer. Progresele ţării nu pot fi realizate, finalizate atîta timp cît nu ne contabilizăm la sînge erorile şi abuzurile spre a le anihila, corecta. Diplomaţi lucizi ca dl Matthias Meyer şi alţi oficiali europeni critici la adresa greşelilor sau abuzurilor guvernării nu trebuie să fie receptaţi de către cei de la Putere ca fiindu-le opozanţi, ci, aşa cum este în realitate, ca prieteni devotaţi şi cinstiţi faţă de poporul moldovenesc. La nevinovatele, în fond, observaţii, constatări făcute de dl Matthias Meyer, am observat că în reacţiile unora mai că nu-l treceau în tabăra comuniştilor. Asta spre ruşinea noastră!

N-o să dau aici cifre, dar Germania, ca ţară, investeşte sume uriaşe de bani în dezvoltarea R. Moldova. O face la modul cel mai responsabil cu putinţă, în sistemul de control direct al realizărilor investiţiilor făcute, fără să deruleze donaţiile de bani prin bugetul de stat pentru că li s-ar pierde urma acestor bani. Acum înţelegeţi că aceste investiţii sau donaţii germane din ultimii ani se datorează şi unor constatări sau evaluări corecte făcute de către dl Matthias Meyer, care a ştiut să identifice vulnerabilităţile din regiunile ţării, în care Germania intervine cu ajutor?

Ambasada Germaniei de la Chişinău dincolo de investiţiile uriaşe făcute aici, de sprijinul politic şi diplomatic oferit guvernării în contextul integrării europene şi dincolo de multitudinea de alte activităţi, ne demonstrează permanent că este şi o adevărată şcoală, adică şi o instituţie care instruieşte şi oferă cultură moldovenilor. Am simţit asta cel puţin la concertul simfonic de vară tradiţional oferit anual la Chişinău.

Concertele în aer liber oferite de Ambasada Germaniei

Pe data de6 iulie, am participat, în calitate de spectator, la concertul organizat de Ambasada Germaniei, care s-a desfăşurat pe scena Teatrului de Vară. Evenimentul este la a XIV-a ediție. În program, printre multe altele, am putut audia opere ale unor compozitori ca Giuseppe Verdi, Wagner, Enescu, Chopin, Grigoraş Dinicu etc., interpretate de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchevici”, cu participarea soliştilor Eugen Rusu, Eugen Negruţa, Marin Gheras, a Corului de Cameră al Sălii cu Orgă, condus de Ilona Stepan şi a formidabilei trupe de acordeonişti „Concertino”. Genericul spectacolului din acest an a fost „Acorduri Majore pentru Europa”.

Excepţional de talentatul dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale, Mihai Agafiţa merită toate aplauzele din lume! Mihai Agafiţa este un extrem de valoros talent al tinerei generaţii de dirijori, susţinînd, pe parcursul a 18 ani, peste 450 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet, alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum si diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunisia.

Anul acesta, concertul organizat de Ambasada Germaniei, prin reprezentarea d-lui Matthias Meyer, a fost oferit unei Moldove cu certe aspiraţii şi împliniri europene, unei Moldove de al cărui destin european depinde exclusiv de responsabilitatea asumată conştient de politicieni.

Surpriza pe care mi-a produs-o acest concert a fost imensă. De regulă, publicul amator de muzică simfonică este unul ceva mai select. La concertul despre care vorbesc, Teatrul de Vară a fost arhiplin. Spectatorii, pe care i-am studiat cu atenţie, erau exponenţii cam tuturor claselor sociale. Două tinere, la finalul concertului, mi-au spus că, pur şi simplu, au fost fermecate de muzica oferită, deşi, nu fuseseră niciodată la un concert simfonic pentru că… nu le plăcea o astfel de muzică.

Păi cum să nu le fi plăcut nu doar lor, ci tuturor spectatorilor prezenţi, indiferent de instrucţia lor şcolară, cînd partiturile interpretate au fost alese cu atîta măiestrie pedagogică, să-i zicem?

Au fost alese arii din operele clasice cele mai accesibile ale celebrilor compozitori. Astfel, ca să amintesc doar cîteva, opera Nabucco (Corul Sclavilor Evrei) de Verdi, Rapsodia Română de Enescu, Hora Staccato a lui Grigoraş Dinicu sau celebra operă Odă Bucuriei a lui Beethoven, care este şi Imnul UE, sînt partituri interpretative care pot fi receptate cu relativă uşurinţă de aproape orice tip de spectator. Sînt, ca să zic aşa, opere mai uşor asimilabile, care deschid portiţa înţelegerii şi a dorinţei oricăruia de a se iniţia în audierea unei astfel de muzici.

De aceea am şi căpătat certitudine că astfel de concerte sînt o adevărată şcoală, iar asta datorită iscusinţei cu care este întocmit repertoriul şi, nu în ultimul rînd, a profesionalismului şi excepţionalului talent al tuturor instrumentiştilor Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale. Pe de altă parte, aceste iniţieri melomane îşi găsesc o destinaţie fericită în moldoveni, iar asta din simplul motiv că sînt un popor muzical. Popor sărac, dar muzical! Popor muzical, cu politicieni anti-model! Concertul, aşa cum era şi firesc, s-a încheiat cu un foc de artificii pe fondul aproape apoteotic al intonării Imnului UE, Odă Bucuriei.

Respectele noastre naţionale pentru Ambasada Germaniei! Respectele noastre naţionale pentru tot ceea ce face Germania pentru R. Moldova! Respectele mele personale pentru Matthias Meyer! Ştiu sigur că mai aveam multe de învăţat de la domnia voastră! Drum bun în Nepal, Excelenţă! Din cauza acestei destinaţii exotice şi visate, după cum v-am mărturisit, mă voi gîndi deseori la domnia voastră…! Bun venit noului ambasador!

P. s. Fără nici o legătură: 7 la 1 pentru Germania în meciul cu Brazilia la campionatul Mondial de Fotbal!!! Vă daţi seama ce înseamnă asta??? Să sperăm că nu vor fi revolte şi nu va fi schimbat Guvernul brazilian după acest CM, iar asta în contextul protestelor anterioare împotriva cheltuielilor imense făcute pentru organizarea acestui campionat!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39