Masuri radicale luate la Moscova: toate serviciile neesentiale se inchid

Primăria Moscovei a dispus, Joi, ca toate serviciile neesenţiale să se închidă în perioada 28 Octombrie – 7 Noiembrie, pentru a încerca să limiteze cel mai grav val epidemic de COVID-19 de pînă acum, relatează AFP, potrivit agerpres.

”În acest interval, toate întreprinderile şi organizaţiile din Moscova vor trebui să înceteze lucrul”, a scris primarul Serghei Sobianin, precizînd că sunt exceptate spaţiile unde se vînd medicamente, produse alimentare şi de primă necesitate.

În aceste 11 zile, teatrele şi muzeele vor putea continua să funcţioneze în limita a 50% din locuri şi doar pentru publicul care prezintă un certificat sanitar.

”Experienţa ne arată că zilele libere sunt mijlocul cel mai eficient de a face să scadă numărul de cazuri şi de decese”, a afirmat Sobianin.

Rusia traversează cel mai grav val de la debutul epidemiei de COVID-19.

Joi, au fost raportate noi niveluri record de infectări (36.339) şi de decese (1.036) în ultimele 24 de ore.

Bilanţul total al deceselor a ajuns la 227.389, conform Guvernului, dar este considerat mult subestimat. Institutul de statistică Rosstat, care lucrează cu o definiţie mai largă a morţilor cauzate de COVID-19, a raportat un număr de peste 400.000 de decese pînă la sfîrşitul lunii August.

Efectele valului actual sunt amplificate de o campanie de vaccinare lentă, cauzată de neîncrederea şi expectativa populaţiei.

Mai puţin de o treime din ruşi s-au vaccinat împotriva COVID-19, conform site-ului specializat Gogov.

După săptămîni fără acţiuni concrete, autorităţile au anunţat în cele din urmă în ultimele zile mai multe măsuri restrictive.

Miercuri, Preşedintele Vladimir Putin a decretat o săptămînă nelucrătoare între 30 Octombrie şi 7 Noiembrie. Cu toate acestea, autorităţile publice refuză deocamdată un lockdown care ar fragiliza o economie deja în suferinţă.