Mari greşeli ale coaliţiei de la guvernare

Jocul fără miză al alianţei electorale cu PL

Octavian CATANĂ

Cu toată fanfaronada cu care partidele de la guvernare îşi adjudecă victorii covîrşitoare în primul tur de scrutin al alegerilor locale, acestea şi comuniştii, în realitate, au suferit un eşec dezastruos prin cedarea fără o luptă reală, am spune, a primăriilor Bălţi şi Orhei, plus cele cîteva victorii colaterale ale lui Renato Usatîi.

PLDM; PD şi PCRM au capitulat necondiţionat în faţa lui Renato Usatîi şi a lui Ilan Shor. Aceştia sunt de fapt marii cîştigători, la fel cum Igor Dodon a fost marele învingător din alegerile parlamentare. Prin urmare, constatăm că formaţiunile ofensive de stînga au cele mai mari şanse de a acapara puterea în Republica Moldova, context în care mai moderatul PCRM se autoexclude singur, căci pare să se dizolve, să-şi piardă capacitatea de mobilizare de odinioară.

Victoriile pe care şi le asumă cele două partide de la guvernare, iar asta în virtutea faptului că au cîştigat majoritatea numerică a conducerilor raionale, sunt iluzorii. În teritoriu, oamenii au ales gospodari cunoscuţi şi apreciaţi de ei, mai puţin partide, iar acest lucru este bine cunoscut de către liderii de la Centru. Într-o anumită perspectivă, dată de eventuale alegeri parlamentare anticipate sau chiar în termen legal, puşi în faţa unei reformulări a majorităţii parlamentare şi guvernamentale, toţi aceşti gospodari raionali sau ai primăriilor săteşti vor migra spre noii guvernanţi aşa cum au migrat dinspre PCRM spre PD, de exemplu. Repartiţiile bugetare sunt prima lor motivaţie.

PCRM s-a uzat din motive pe care nu mai este cazul să le invocăm, iar PLDM, PD şi PL şi-au pierdut încrederea populaţiei prin neputinţa de a se constitui într-un tot unitar proeuropean veritabil. Ce fel de integrare europeană, ca idee naţională, dacă depinde de „vreau-nuvreaul” lui Ghimpu? S-a întîmplat asta deoarece au compromis grav procesul de integrare europeană. O frînă o constituie PD, care deţine monopolul politic absolut tocmai asupra acelor instituţii ale statului fără de a căror reformare nici nu poate fi vorba despre integrarea europeană, precum şi PL, asul din mînecă al democraţilor pentru situaţii delicate, atunci cînd există „pericolul” unei apropieri prea mari de normele europene. Ghimpu, de fapt, este talaghirul de lemn de la piciorul căruţaşului Plahotniuc, cocoţat în carul cu boi al naţiunii din 2009, după 7 aprilie, cînd au încercat împreună cu Marian Lupu să-l lichideze pe Vladimir Voronin. 

PL, talaghirul de lemn al oligarhului de carton din Nisporeni,   continuă să devină o caricatură politică din ce în ce mai dezamăgitoare şi dezgustătoare, al cărui electorat ar putea trece într-o clipă în tabăra labilului politic Iurie Leancă. Singura şansă de legitimare a PL ca partid rămîne Primăria Chişinăului – păstrarea acesteia sub cîrma lui Dorin Chirtoacă. Iar isteria alegerii cu orice preţ a lui Chirtoacă în fruntea Primăriei a fost şi este abil controlată, manipulată. Au transformat alegerea primarului Chişinăului într-un adevărat război geopolitic. Prea tîrziu. Chirtoacă şi Ghimpu, ca doi dulăi în călduri, amuşinează coada lui Iurie Leancă, cocota proeuropeană a politicii moldoveneşti.

Lipsa de măsură şi bun simţ a ajuns pînă acolo încît unii aşa-zişi oameni de ştiinţă ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, anunţîndu-şi sprijinul pentru Chirtoacă, au emis un comunicat în care se pomenesc următoarele afirmaţii valabile doar pentru revoluţionarii anilor 1848: „Victoria Zinaidei Greceanîi în ziua de 28 iunie ar fi a doua venire a ruşilor”, în timp ce „cu Dorin Chirtoacă o să fim la noi acasă, cu Dorin Chirtoacă o să fim în Europa. De soarta capitalei depinde soarta republicii; depinde soarta copiilor noştri. Pierzînd oraşul vom pierde fiinţa, limba care o rosteşte, posibilitatea ce ni se oferă cu dărnicie – de a fi noi înşine, de a fi europeni”. Ulterior, dîndu-şi probabil seamă de ridicolul unui astfel de apel, Academia de Ştiinţe l-a şters de pe site-ul instituţiei.

A confunda necesitatea alegerii lui Chirtoacă în funcţia de primar cu parcursul proeuropean „ireversibil” al ţării este o nerozie provincială dintre cele mai mari. A confunda alegerea Zinaidei Greceanîi în aceeaşi funcţie cu a doua venire a ruşilor denotă o incultură politică primitivă extrem de gravă, dar şi faptul că cei care emit astfel de ipoteze cred că au de-a face cu un popor de tîmpiţi.

În tot acest fundal politic confuz, ilogic şi provincial, au început să se înscrie şi unele partide. Inconştient sau din interese personale sau de grup, manifestîndu-şi intenţia de a-l susţine pe Chirtoacă, PD şi PLDM cad în plasa unei captivităţi politice de-a dreptul distructive. În logica lucrurilor, politic vorbind, PD nu ar trebui să-l susţină pe Chirtoacă, dar întrucît PL este mai curînd un partid satelit al democraţilor, talaghirul antieuropean al lui Plahotniuc,  înţelegem că-l sprijină în contul unor viitoare recompense, cîştiguri. De fapt, încă după anunţarea rezultatelor din primul tur de scrutin, posturile de televiziune şi comentatorii politici plătiţi ai PD au şi început să-l pună pe Chirtoacă în „icoana de primar european necesar”.

PLDM, la rîndu-i, s-a sacrificat destul pentru Chirtoacă la alegerile trecute, iar Ghimpu l-a „răsplătit” pe proeuropeanul Vlad Filat prin aceea că, printre multe altele, a contribuit decisiv la compromiterea sa şi la demisia Guvernului condus de el. În realitate, alegătorii PLDM şi PL sunt total opuşi celor ai PL. Prin lansarea în spaţiul mediatic a diabolicei afirmaţii că alegerea Zinaidei Greceanîi echivalează cu a doua venire a ruşilor, cele două partide, PLDM şi PD, delimitează, accentuează sau chiar creează clar două sfere antagonice geopolitice – una proromânească şi proeuropeană greu de conturat şi una de stînga naţională moldovenească sau favorabilă Uniunii Vamale (UV), care este majoritară.

Dacă PLDM şi PD vor susţine masiv alegerea lui Chirtoacă, atunci forţele de stînga vor fi şi mai mobilizate, iar asta şi pentru că se vor simţi discriminate. Tot Chişinăul politic şi apolitic ştie prea bine că Primăria condusă de Chirtoacă nu va fi a lor, ci a familiei sale, iar acest lucru l-a recunoscut şi Vlad Filat.

Adevărata faţă a „proeuropeanului” Chirtoacă

Oamenii trebuie să ştie că „proeuropeanul” Dorin Chirtoacă, susţinut de „savanţii „ Academiei, gruparea Iurie Leancă, PD şi posibil chiar şi PLDM, pînă la finalul celui de-al doilea mandat, el şi consilierii locali au fost aliaţi cu cei comunişti în Consiliul Local al Municipiului Chişinău. Prin această „schemă de colaborare”, au fost acordate 570 de ha de pămînt, estimate la 7 miliarde de lei, firmelor de construcții apropiate PL – Dansicons, Transcom M, Darsimid şi altele. În complicitate cu viceprimarul Nestor Grozavu, Chirtoacă a oferit autorizaţii pentru 2.000 de construcţii ilegale în Chişinău.

Tot aşa, Chirtoacă a dispus oferirea exclusivă de tendere firmei Parstar a lui Ghimpu și spaţii de publicitate firmei Aldora Art a lui  Lucian Chirtoacă. Urmare a acestor aranjamente ilegale, doar în perioada 2010-2011, Ghimpu a cîştigat circa 500 de milioane de lei, iar Procuratura democrată tace cu înţelepciune.

Toate angajările făcute de Chirtoacă în Primărie sunt strict pe criterii politice şi, în primul rînd, în funcţie de gradul de rudenie sau de… colegialitate. În aceste circumstanţe, şefa Direcției Economie din Primărie, Aliona Berdilă, este nepoata Dinei Ghimpu, soția lui Mihai Ghimpu. În funcţia de șef-adjunct la Direcţia Transport Public, Chirtoacă l-a numit pe vărul său, Tudor Josan, pe celălalt văr, Radu Josan, l-a înscăunat în postul de director la SA ComAuto Nr 4, iar pe tatăl celor doi, Mihai Josan, l-a făcut şef la ÎMGFL Nr.10. Mai lipseşte mama celor doi verişori, dar cine ştie, căci dacă va cîştiga alegerile…!

Pe nepotul deputatului PL Gheorghe Brega, Alexandru Fleaș, Chirtoacă l-a numit şef-adjunct al Direcției Educație, iar pe fratele deputatului PL Valeriu Munteanu, Igor Munteanu, l-a cocoţat în funcţia mănoasă de şef-adjunct al Direcției Locativ Comunale. La Direcția Relații Externe din Primărie, Chirtoacă a numit-o pe fosta lui colegă de şcoală Gabriela Ciumac, iar pe tatăl ei l-a numit şef al MGFL Nr 19.

Tot un fost coleg de clasă a lui Chirtoacă, Igor Gamrețkii, a fost promovat şef al Direcției Transport Public şi tot aşa!

Acum înţelegeţi ce mafie de familie şi-a instalat Chirtoacă în „Primăria lui”? Acum înţelegeţi de ce trage cu dinţii în disperare ca să-şi păstreze postul? Conflictele de interese promovate de Chirtoacă au un caracter penal fără nici un dubiu, acesta fiind şi motivul pentru care se vrea primar ca să nu ajungă după gratii. În cazul acesta, se pune întrebarea: Oamenii vor vota hoţia sau un primar al lor? Pe de altă parte, dacă PLDM şi PD îl vor susţine în continuare cu aceeaşi cecitate, cum vor explica propriilor alegători complicitatea cu un primar atît de corupt şi incompetent?

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31