Mari enigme

Cu toate că nu avem la îndemînă dovezi de nezdruncinat că există extratereștri (corpuri organice sau materiale artificiale provenite „din alte lumi”), mii de oameni au raportat, de-a lungul vremii, că au văzut obiecte zburătoare misterioase sau că au intrat în contact cu ființe extraterestre.

Au fost cazuri cînd cei care au avut curajul să raporteze astfel de incidente fie au dispărut fără urmă, fie au murit în circumstanțe suspecte.

OZN-ul lui Arnold

Pe 24 Iunie 1947, Kenneth Arnold, pilot al Forțelor Aeriene Americane, a observat nouă obiecte zburătoare în timp ce survola Muntele Rainier, din SUA. Obiectele aveau forma unei farfurii și se mișcau incredibil de repede, la o altitudine de 3.000 de metri.

Misterioasele aparate zburau în formație – cînd unul dintre ele pierdea altitudine, celelalte îl urmau. Povestea lui Arnold a fost publicată în ziar, aceasta fiind prima oară cînd presa americană relata despre OZN-uri.

Cu doar cîteva zile mai devreme, Harold Dahl, un bărbat care muncea pe malul Insulei Maury, i-a povestit unui coleg că a observat pe cer șase aparate de zbor în formă de gogoașă, cu un diametru de aproximativ 30 de metri fiecare.

Potrivit lui Dahl, ciudatele nave nu păreau să folosească nici un fel de sistem de propulsie, iar cinci dintre ele planau deasupra celei de-a șasea. Aceasta din urmă părea să arunce o substanță asemănătoare lavei.

Materialele căzute din navă l-au rănit pe fiul lui Dahl, i-au omorît cîinele și i-au stricat barca. Potrivit lui Dahl, un bărbat îmbrăcat în negru l-a vizitat în ziua următoare și i-a amenințat familia, în caz că ar fi povestit cuiva bizara întîmplare.

Totuși, Dahl a vorbit. S-a întîlnit cu Arnold într-o cameră de hotel, împreună cu un pilot al companiei United Airlines, care văzuse și el OZN-urile, și cu alți doi piloți ai Forțelor Aeriene Americane, Frank Brown și William Davidson.

În timpul întîlnirii, Brown și Davidson au primit de la Dahl bucăți din materialele pe care le recuperase în urma incidentului. Cei doi urmau să transporte bucățile de material la o bază militară din California.

La 1 August 1947, cei doi bărbați, împreună cu un echipaj format din doi membri, au decolat de la McChord Field din Washington. Imediat după decolare, avionul a luat foc.

Cei doi membri ai echipajului s-au parașutat, dar Brown și Davidson au murit, iar materialele pe care le transportau s-au pierdut definitiv. Două zile mai tîrziu, pe 3 August 1947, Associated Press raporta că cei doi au murit în timp ce investigau apariția unui OZN.

Incidentul Diatlov

Pe Ianuarie 1959, șapte bărbați și două femei au pornit într-o expediție în Munții Urali. Din cauza unei furtuni puternice, în cea de-a patra noapte, echipajul a fost nevoit să se oprească în cîmp deschis, în apropierea vîrfului Holat Ciahil.

De atunci, nu s-a mai auzit nimic de ei. Zece zile mai tîrziu, mai multe echipe de salvare au pornit în căutarea celor nouă. Le-au găsit tabăra lîngă Muntele Holat Ciahil, dar nici urmă de alpiniști.

Mai mult, cortul fusese tăiat din interior și prima impresie a căutătorilor a fost că cei nouă fugiseră de ceva atît de repede încît nu-și luaseră cu ei nici haine, nici provizii.

Nu departe de liziera pădurii, căutătorii au găsit cadavrele alpiniștilor și au constatat îngroziți că ele fuseseră mutilate, arse, iar unele dintre ele fuseseră expuse la radiații.

Trei dintre cadavre aveau contuzii similare celor cauzate de accidentele de mașină, dar nu prezentau nici o leziune pe piele care să fi explicat cum au fost zdrobite.

Mai mult, cîțiva dintre alpiniști păreau să fi îmbătrînit brusc. Acest caz inexplicabil a dat naștere unor numeroase speculații, inclusiv că ar fi fost vorba de o întîlnire cu extratereștrii.

Cîțiva localnici au declarat că, în noaptea fatidică în care alpiniștii au dispărut, au văzut pe cer două sfere portocalii. Unii au susținut că sferele portocalii ar fi putut cauza moartea alpiniștilor.

Mai mult, modul în care victimele au dat buzna afară din cort pare să indice că au fugit de ceva. Altfel, de ce și-ar fi părăsit cortul într-o asemenea grabă nouă alpiniști cu experiență? Cert este că misterul nu a fost elucidat nici pînă astăzi.

Pilot dispărut fără urmă

Pe 21 Octombrie 1978, pilotul australian Frederick Valentich pilota un avion de mici dimensiuni asupra Strîmtorii Bass, din Australia. La ora 7:06, Valentich a contactat turnul de control și a descris o navă bizară, de mari dimensiuni, care zbura la 30 de metri deasupra sa.

Conform lui Valentich, aparatul se deplasa cu o viteză foarte mare, avea un înveliș strălucitor din metal și proiecta patru fascicule puternice de lumină. În mod ciudat, misteriosul aparat de zbor nu apărea pe radar, iar apoi a dispărut și din raza vizuală a lui Valentich.

Cînd a reapărut, motorul avionului lui Valentich a început să cedeze. Ultima transmisie a pilotului australian a fost:

„Intenționez să merg pe Insula King. Nava aceea ciudată planează iar deasupra mea…, planează și nu e un avion”, urmată, timp de 17 secunde, de niște sunete ce păreau să fie cauzate de zgîrieturi pe un obiect de metal.

După fatidica experiență, Valentich și avionul său au dispărut pentru totdeauna. Unii cred că a fost răpit de extratereștri, alții cred că și-a înscenat moartea pentru a încasa banii pe asigurarea de viață. Totuși, nimeni nu știe ce s-a întîmplat cu el.