Mare-i gradina lui Dumnezeu! Un individ-cirtita din Elvetia traieste intr-o grota sapata pe proprietatea sa

În mijlocul discuțiilor privind reducerea poluării la nivel mondial, Martin Fuchs, 41 de ani, a luat măsuri de unul singur: de peste patru ani, bărbatul din cantonul elvețian Lucerna este un om modern al peșterilor. Locuiește într-o grotă săpată în pămînt, căptușită cu argilă și iarbă, a folosit lemn de alun pentru susținere, are un cuptor din lut, obține energie cu un panou solar și se scaldă într-un lac din apropiere, scrie ziarul Blick.

Afară s-a răcit și va veni zăpada în curînd, dar Martin spune că este pregătit pentru Iarnă, chiar dacă trăiește într-un mod neconvențional. El este la a doua grotă pe care a săpat-o, acum, din dorința de a-și îmbunătăți condițiile de trai. Recent, și-a făcut și o nouă iubită, reticentă la viața lui de cîrtiță fără pic de poluare.

„Îi este frică de păianjeni și erau mulți în vechea peșteră din pădure. Acesta este motivul pentru care am ridicat una mai modernă, updatată”, glumește Fuchs, supranumit „Omul pămîntului” (de ce nu a subpămîntului?; n. n.). „E puțin mai feudal aici decît în vechea peșteră”, spune el, rîzînd, în timp ce își prezintă noua locuință, de doar opt metri pătrați, în care, surprinzător, e cald și primitor. Grota are ușă și podea de lemn.

Din exterior, coliba de pămînt aproape că nu se vede de iarbă și de urzici.
De la distanță, peștera este puțin detectabilă. El vrea să păstreze secretul asupra locației exacte. Teoretic, își are reședința oficială într-un apartament comun dintr-o fermă de pe aceeași proprietate cu peștera lui.

Fuchs folosește doar bucătăria din apartament. Vara, preferă să meargă cu bicicleta pînă la lac și să se scalde acolo. În rest, se spală la lighean. Legătura cu apartamentul în care mai stau cinci persoane este importantă:

„Nu vreau să fiu singur, uneori vreau să am companie. Însă viața ideală e cînd mă retrag în casa mea de pămînt”.

Fuchs și-a petrecut șapte luni construind noua sa casă de pămînt. A chemat cîțiva prieteni care l-au ajutat să sape la o adîncime de cinci metri. Apoi, a căptușit groapa cu pietriș și lut. „Pereții” și „tavanul” sunt tije flexibile din lemne de alun. Cartonul asigură izolația și etanșează interiorul. O căptușeală din ierburi protejează împotriva umidității externe, spune el.

Casa de sub pămînt este încălzită cu un cuptor de lut. „Dimineața, arunc cîteva lemne și apoi, este plăcut și cald toată ziua. Argila asigură un climat interior plăcut”, explică Fuchs.
Pe partea de Sud, există o fereastră, care permite să pătrundă suficientă lumină naturală în interior. Un panou solar de lîngă intrarea în peșteră lui Fuchs asigură alimentarea cu energie electrică. „Am chiar și WiFi și internet aici”, spune bărbatul.

Fuchs, care se ocupă de contabilitate, și-a găsit și un spațiu mic pentru birou. Și are loc de depozitare sub pat, pentru haine și alte ustensile. Fuchs lucrează de acasă, din grotă. În vechea lui peșteră, care se află la aproximativ o sută de metri mai încolo, în pădure, mai doarme ocazional. Iar cînd are vizitatori, o pune dispoziție oaspeților.