MAJORITATEA PARLAMENTARA A PROPUS REPETAT CANDIDATURA LUI VLADIMIR PLAHOTNIUC LA FUNCTIA DE PRIM-MINISTRU

Majoritatea parlamentară a propus repetat candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Anunţul a fost făcut aseară prin intermediul unei declaraţii semnată de 56 de deputaţi şi publicată pe pagina oficială a Partidului Democrat (PD).

Potrivit documentului, semnat de Marian Lupu, Violeta Ivanov, Mihai Ghimpu și Ion Bălan, majoritatea parlamentară consideră neîntemeiată decizia președintelui Nicolae Timofti de a respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc în calitate de premier al țării.

„Considerăm ca fiind nefundamentate prin probe sau acțiuni, motivele invocate în comunicatul de presă remis de către Președinție. În acest context, reafirmăm determinarea noastră pentru susținerea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, susținere pe care ne-o asumăm cu toată responsabilitatea, avînd pe deplin încredere în judecata noastră și a majorității celor 56 de deputați”, se spune în declaraţie.

Grupul de deputaţi au făcut un apel către Președintele Nicolae Timofti prin care au cerut ca acesta să țină cont de voința exprimată de către majoritatea absolută din Parlamentul R. Moldova.

„Declarăm în unanimitate și fără echivoc că Vladimir Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat în funcția de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituționale, inclusiv luînd act de hotărîrea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Decizia a fost formalizată de majoritatea absolută a deputaților din Parlament, iar potrivit Înaltei Curți, nu există deci nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea adversa Preşedintelui”, se mai notează în document.

Ieri, preşedintele PD Marian Lupu a declarat după întîlnirea cu şeful statului, Nicolae Timofti, că „Biroul Politic al formaţiunii a decis să-l înainteze pe Vladimir Plahotniuc în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Urmează ca preşedintele ţării să decidă dacă va semna sau nu decretul de desemnare”, a susţinut Lupu.

Tot ieri, şeful statului Nicolae Timofti a informat că respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru, invocînd că există „suspiciuni rezonabile precum că premierul propus de majoritatea parlamentară nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de premier”, se spune într-un comunicat emis de Serviciul de presă al Președinției.

Potrivit aceleiaşi surse, „președintele Nicolae Timofti a propus majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunțate, și informarea șefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, pînă pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00”.

Conform hotărîrii Curții Constituționale, dacă pînă la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul R. Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri anticipate.