Maia Sandu, „terorista” lui Plahotniuc şi Ghimpu

Cum o femeie poate lua faţa tuturor politicienilor pentru mult timp

Mihai CONŢIU

Iniţial, vroiam ca articolul pe care tocmai am început să-l scriu să fie critic în termeni rezonabili, sub aspectul limbajului, dar nu pot. Nu-mi permit acest lucru nemernicii de politicieni care, zilnic, pe mine şi pe tine, iubite cititorule, ne fură, ne mint şi îşi bat joc de noi ca cei mai mari criminali dintre toate jigodiile umane posibile. Dacă-i aşa, atunci de ce să-i menajăm şi să nu le spunem, verde în faţă, că nu suntem aşa de cretini cum ne cred, că ştim ce fel de bandiţi sunt şi că nu o să închidem ochii la nesfîrşit în faţa vicleniilor lor?

Chiar dacă mi-a sărit ţandăra, iubite cititorule, nu înseamnă şi că nu sunt lucid, iar tu îmi vei aprecia onestitatea şi vei înţelege logica expunerilor mele deoarece, în virtutea profesiei, sunt destul de bine informat. Motivul furiei mele profesionale, civice şi morale (chiar!) este modul jegos şi mafiot prin care Mafia lui Vladimir Plahotniuc şi Mihai Ghimpu a sărit la gîtul respectabilei Maia Sandu, din clipa în care numele ei a fost pomenit ca posibil candidat la funcţia de prim-ministru. Capac la toate a pus şi Ghimpu, după ce i-am ascultat diareea verbală din emisiunea Lorenei Bogza, ÎnPROfunzime, de la PRO TV.

Un mare păcat al moldovenilor este acela că se sfiesc să-i spună prostului că e prost, să-i spună banditului că e bandit sau să-i spună neruşinatului că este neruşinat, ceea ce este extrem de dăunător. Dacă nu-i spui la timp idiotului că este idiot, el o să creadă tot timpul că are dreptate şi, dacă are şi Putere, chiar ar şi legifera propria-i idioţenie.

Probabil că şi într-o formă iniţială de tatonare, la un moment dat, se vehicula varianta desemnării lui Vlad Filat la funcţia de premier. Pentru Plahotniuc şi Ghimpu, însă, venirea lui Filat în fruntea Guvernului ar fi însemnat moartea lor politică. Filat a învăţat destule după ce a fost demis atît de mişeleşte din funcţia de prim-ministru. Cei doi ştiu prea bine acest lucru, iar asta şi în contextul în care Filat se bucură de sprijin occidental. Revenind în funcţia de premier, Filat ar fi fost obligat să le taie „bărbăţia politică” a acestora şi să încerce recuperarea miliardului de Euro furat, pe care Ghimpu nu mai este nerăbdător să-l găsească. Ei ştiu prea bine că miliardul nu se află la nepotul sau cumătrul lui Filat, ci prin catacombele politice ţesute între Plahotniuc, Iurie Leancă şi Dorin Drăguţanu.

Confruntat fiind cu jocurile jegoase ale acestor doi nemernici politici, Vlad Filat le-a aplicat o lovitură absolut magistrală – Maia Sandu, candidat la funcţia de premier! Aici Filat a demonstrat că poate fi un politician extrem de versat şi vizionar. Plahotniuc şi Ghimpu au rămas mască! Dacă pînă mai ieri se temeau de Filat pe post de premier, în clipa în care a apărut Maia Sandu în decor, aceşti doi tîlhari politici au început să viseze cătuşe, spaţii meschine de puşcărie şi ocnaşi nesătui care-i folosesc drept neveste sau tîrfe.

Haideţi să fim serioşi! N-am de gînd să-l pun pe Filat la icoană, dar nu cred că este de prisos să-l punem în oglindă cu cele două entităţi politice criminale – Plahotniuc şi Ghimpu! Aceşti doi dihori politici n-au promovat absolut nici un tînăr specialist în politică cu propria-i identitate, neînrobit intereselor ideologice de partid sau celor oligarhice. Cei promovaţi de Ghimpu şi Chirtoacă sunt obligaţi să se subordoneze obtuzităţii lor isterice, căci numai astfel pot primi „favoruri” de la primar pentru a-şi dezvolta o afacere din care să cotizeze la partid şi…, înţelegeţi despre ce-i vorba! Cei ocrotiţi de Plahotniuc, se ştie, trebuie să fie slugi preaplecate pe vecie.

Filat, însă, a dat o lovitură de imagine teribilă şi prin aceea că a avut puterea de a o convinge pe Maia Sandu să se întoarcă în ţară şi să ocupe portofoliul Ministerului Educaţiei. Să ne amintim că tot Filat este cel care o propusese drept candidat la funcţia de şef al statului pe Veronica Bacalu, care locuieşte într-un orăşel de lîngă Washington şi este director-adjunct în Departamentul Asia Centrală şi Occidentul Apropiat, evaluînd economiile Tadjikistanului şi Turkmenistanului.

 

Bine, bine, dar cu calul ce-ai avut?

 

Cine-iMaia Sandu? Fără a intra în detalii, este suficient să spunem că Maia Sandu a absolvit Harvard Kennedy School of Government, că între 2010 și 2012 a activat în calitate de consilier al directorului executiv de la Banca Mondială din Washington DC, SUA, funcţie pe care a părăsit-o în favoarea postului de ministru al Educaţiei. Pur şi simplu, este vorba despre un tînăr care a acceptat să-şi ajute ţara. Ea nu a părăsit un post atît de însemnat pentru avantaje materiale sau salarii suplimentare, în plicuri confidenţiale, în condiţii similare cu cele ale lui Mihai Poalelungi, adus de Plahotniuc la Curtea Lui Supremă de Justiţie. Pe de altă parte, nici un director executiv de la Banca Mondială nu-şi ia un consilier moldovean dacă acesta nu este, de ce nu?, chiar supradotat!

Prin urmare, dacă mafioţii politici Plahotniuc şi Ghimpu nu l-au vrut pe Filat, atunci ce au cu Maia Sandu, o personalitatea absolut deloc compromisă, bun profesionist, tînără şi capabilă să le rupă gîtul la toate moliile astea corupte şi încremenite în sovietism? Ghimpu behăie într-una că se gîndeşte la binele oamenilor şi că luptă împotriva corupţiei, însă atunci cînd apare o candidatură chiar ideală, în aceste sens, face pipi pe el de frică.

Toată lumea ştie că mitocanul politic Ghimpu a avut nevoie de 14 ani ca să termine o facultate de Drept pe vremea URSS. Iată ce spune acest analfabet politic despre Maia Sandu: „Eu nu vreau la guvernare o păpușă frumoasă, vreau una deșteaptă.” Dar ştiţi de ce este supărat Ghimpu? Pentru că Maia Sandu nu s-a dus „să fie audiată” de către „şeful lui”, Partidul Democrat al lui Plahotniuc, căci iată ce mai găvăreşte animalul politic: „Nu e un semn bun că nici ieri, nici azi nu s-a dus să discute cu reprezentanții Partidului Democrat”; „După comportamentul ei și partidul meu poate să o invite mîine la discuții, nu doar PD. Cînd ne-am înțeles că facem alianță am stipulat că partidele au dreptul să vorbească cu candidatul la funcția de premier.”

O doamnă într-o cireadă de boi

Pretextul „oficial”, nu cel real, prin care Maia Sandu a devenit dezagreabilă mafioţilor politici Plahotniuc şi Ghimpu este acela că ar fi înaintat cîteva condiţii pentru a accepta titularizarea la acest post. Păi, măi…, eram să zic animalelor sau mafioţilor, nu-i normal ca un virtual premier să se asigure că are toate condiţiile ca să guverneze eficient? Dacă vor o tîrfă pe post de premier, atunci să-l numească pe Chirtoacă!

În fond, Maia Sandu, după cum a şi specificat pe pagina ei de Facebook, a înaintat nişte cerinţe absolut elementare. Ea spune că nu a cerut să formeze Cabinetul de Miniștri și a precizat că, în primele zile ale activității sale, noul Guvern va trebui să vină cu un plan de măsuri anticriză, care va include și reducerea semnificativă a cheltuielilor publice. Iată precizările Maiei Sandu: 

1) Nu am cerut să formez eu Cabinetul de Miniștri. Realizez că e dreptul partidelor să înainteze persoane conform acordului încheiat. Cred, totuși, că trebuie să pot să „am un cuvînt de spus" asupra componenței.

2) Nu pot să-mi asum responsabilitatea pentru politica economică și financiară a statului și să fiu sigură că voi putea realiza toate măsurile pentru obținerea unui program cu Fondul Monetar Internațional atîta timp cît Guvernul nu are un partener de încredere la Banca Națională. Evenimentele din ultimele luni ne-au demonstrat că nu putem fi siguri că managementul actual al Băncii face tot posibilul pentru a asigura integritatea și stabilitatea sistemului bancar.

3) În primele zile ale activității sale, noul Guvern va trebui să vină cu un plan de măsuri anticriză, care va include și reducerea semnificativă a cheltuielilor publice. Este evident că, cel puțin pe termen scurt, aceste măsuri nu vor contribui la creșterea standardelor de viață ale populației. Pentru ca să avem obraz să cerem populației ca să ne sprijine să putem depăși această situație, care este o consecință directă a furtului din sistemul bancar, trebuie, cel puțin, să transmitem un semnal clar că instituțiile statului, în sarcina cărora este tocmai prevenirea unor asemenea ilegalități, sînt sancționate.

De asemenea, am solicitat ca, înainte să inițiez orice discuție cu deputații, să am o întîlnire cu conducerea partidelor, cu participarea partenerilor de dezvoltare, pentru a mă asigura că avem aceeași înțelegere și același nivel de angajament cu privire la acțiunile pe care trebuie să le întreprindem în vederea deblocării finanțării externe, dar și pentru a exprima solicitările la care m-am referit mai sus.”

Observaţi, aşadar, cît de mature, justificabile şi prioritare sunt condiţiile înaintate de Maia Sandu! În acest context trompetistul lui Plahotniuc, Ghimpu, are nesimţirea să spună: „Ea nu poate înainta condiții. Condiții poate pune o parte a Alianței, ea este parte componentă a alianței, a PLDM”; „Ori acceptă planul de guvernare propus, ori nu, ea nu trebuie să vină ca o regină să ne spună ce să facem.”

În continuare, acest nătîng politic mai spune: „Eu vreau să avem un prim-ministru care să se apuce de lucru, a dumneaei sarcină este creșterea economică și să respecte planul în conformitate cu ce au stabilit liderii partidelor politice.” Păi, nesimţitule, îmi vine să spun, Maia Sandu a înaintat aceste condiţii tocmai pentru că vrea să se apuce de lucru! Nu tu, momîie de preşedinte liberal şi slugă a oligarhului, răspunzi de actul unei guvernări eficiente, ci premierul! Tu, semianalfabetule, trebuie să te bucuri dacă un premier mai deştept de mii de ori decît tine îţi înaintează, în Parlament, ca să votezi, nişte iniţiative legislative pe care tu eşti incapabil să le concepi!

Durerea cea mai mare a lui Plahotniuc şi Ghimpu este şi aceea că Maia Sandu vrea schimbarea guvernatorului Băncii Naţionale (complicele lui Plahotniuc şi Leancă la furatul miliardului de Euro şi la vînzarea Aeroportului către ruşi) şi a lui Corneliu Gurin, procurorul general. Anterior, Maia Sandu spusese că şi-ar dori numirea unui procuror general european și a unui guvernator al BNM din Statele Unite ale Americii. Să zicem că un procuror general european nu poate fi numit deocamdată, deşi Ghimpu, pînă să-i închidă gura Plahotniuc, dorea acelaşi lucru, dar de ce trebuie să se teamă de un guvernator american la BNM? Răspunsul e simplu – un guvernator american ar găsi şi miliardul furat, dar nici n-ar mai fi posibil ca să se mai fure măcar un leu din băncile moldoveneşti!

Pe Sandu n-o vor nici Plahotniuc, nici Ghimpu, nici ruşii şi nici românii

Ascensiunea Maiei Sandu în fruntea Guvernului nu convine multora, iar prin această nominalizare, aşa cum spuneam mai sus, Filat i-a lăsat pe toţi fără izmene. Dacă Sandu ar ajunge  premier, în următorii anii le-ar lua faţa multor „bărbaţi programaţi să fie lansaţi în politică”. Acest lucru nu le convine nici unor forţe oculte din România, dar nici altora din Rusia. Republica Moldova nu este pregătită pentru un premier de tipul Maiei Sandu. „Lumea bărbaţilor mafioţi” din Republica Moldova nu este pregătită să admită ca această tînără capabilă le poate scoate în evidenţă impotenţa politică şi administrativă.

Există realmente pericolul ca unui Chirtoacă isteric şi impotent, pregătit de Bucureşti, să i se contrapună intelectul şi spiritul de iniţiativă de tip american al Maiei Sandu! Există pericolul real ca imaginii dubioase, agresive, dispreţuitoare şi rudimentare a lui Renato Usatîi, ambalajul ruşilor, să i se contrapună personalitatea cultivată şi prooccidentală a Maiei Sandu!

Ca un paradox, asist la un scenariu dement şi antinaţional în care Maia Sandu a devenit un fel de terorist şi virtual călău nu doar al unor jefuitori de neam şi ţară ca Plahotniuc şi Ghimpu, dar şi o potenţială „mult prea independentă şi mult prea prooccidentală figură politică” în fruntea unui Guvern moldovenesc. Lecţia pe care le-a dat-o Filat tuturor acestora este demnă de intrat în analele istoriei acestui mult prea contorsionat neam!

„Ea se dă frumoasă, deșteaptă. Nu este ea mai deșteaptă ca noi”, a spus Mihai Ghimpu, căruia i-au trebuit 14 ani ca să termine o facultate. Asta în timp ce nepotul lui, Dorin Chirtoacă, declarase, tot Vineri, numai că ceva mai devreme, că Partidul Liberal a spus „din start” PLDM-ului că nu are „obiecții” în ce privește candidatura Maiei Sandu la funcția de premier.

Maia Sandu este prea independentă şi nu este tipul de om care să răspundă la telefoanele pe care i le-ar da Plahotniuc sau Ghimpu, iar asta îi deranjează cumplit. Aşa cum sugeram mai sus, ţinînd seama de impotenţa politică din această ţară, de faptul că în prim-planul politic nu poţi apărea decît dacă eşti subordonat Mafiei, Maia Sandu deranjează pentru că, în următorii ani, greu s-ar găsi vreun bărbat care să-i poată eclipsa figura de lider politic incontestabil. Ruşii îşi au Usatîii lor, românii pe ai lor…