MAIA SANDU: „SECURITATEA EUROPEI SE JOACA IN MOLDOVA”

Rolul Chișinăului în oprirea expansiunii Rusiei

„Cu trei decenii în urmă, moldovenii au ales libertatea și democrația în locul autoritarismului. Și astăzi, ne îndreptăm cu hotărîre spre Uniunea Europeană”, a scris pentru Politico președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a avertizat că odată ce Rusia a invadat Ucraina, Moldova s-a confruntat cu costurile foarte ridicate ale războiului, care riscă să deraieze țara de pe calea integrării europene și să slăbească securitatea Europei.

„Dar odată cu agresiunea brutală a Rusiei împotriva vecinului nostru, Ucraina, țara noastră se confruntă acum cu costuri dramatice și riscuri ridicate ce amenință să ne deraieze de pe calea aleasă de noi, slăbind securitatea Europei”.

După ce Chișinăul a implementat o serie de reforme dificile în condițiile complicate ale situației geopolitice, în luna iunie, UE a oferit Moldovei statut de țară candidată la aderarea la UE. „Dar în loc să ne bucurăm de beneficiile unei integrări europene mai profunde, moldovenii se chinuie să facă față unei crize energetice acute, o recesiune economică severă și amenințări uriașe” la adresa securității țării.

Multe dintre statele europene („dacă nu chiar toate”) se confruntă cu probleme serioase în privința aprovizionării cu electricitate, „dar [problemele] noastre sînt existențiale”, a scris Maia Sandu. „Moștenirea dependenței totale de Rusia pentru gaz și electricitate” și eșecul guvernelor care s-au succedat la putere de a diversifica sursele de aprovizionare amenință supraviețuirea economică a Republicii Moldova.

 

„România, bunul nostru vecin și susținător ferm, a intervenit”

Ca răspuns la bombardamentele cu care Rusia încearcă să pună la pămînt infrastructura energetică a Ucrianei și reducerea drastică de către Gazprom a livrărilor de gaze, guvernul de la Chișinău a adoptat măsuri de austeritate și a trecut la combustibili alternativi pentru uz industrial.

Conectarea la rețeaua electrică a României, însă, va da rezultate doar în cîțiva ani de acum încolo.

„România, bunul nostru vecin și susținător ferm, a intervenit, exporturile de electricitate reprezentînd acum aproximativ 80% din consumul din prezent al Moldovei”, a specificat președinta țării.

Maia Sandu a mai precizat că dacă Republica Moldova va avea acces la căldură și electricitate în anotimpul rece care urmează, moldovenii nu vor fi nevoiți să se refugieze în alte țări europene.

Președintele francez Emmanuel Macron, într-un discurs la o conferință a donatorilor pentru Moldova care a avut loc la Paris, a anunțat un pachet de ajutor internațional suplimentar în valoare de mai mult de 100 de milioane de euro pentru țara vecină.

 

Grupurile criminale și forțele proxi ale Rusiei și-au unit forțele

Grupurile criminale și forțele proxi ale Rusiei și-au unit forțele ca să exploateze criza energetică și nemulțumirile populației cauzate de lipsa combustibililor. „Ei speră să provoace haos politic, folosind un întreg arsenal de amenințări hibride, inclusiv alerte false cu bombă, atacuri cibernetice, dezinformare, apeluri la răscoală socială și mituiri pe față.”

Rușii încearcă să destabilizeze guvernul moldovean, să distrugă democrația și să pună în pericol contribuția Republicii Moldova la securitatea Europei. „Vulnerabilitățile noastre ar putea să slăbească rezistența ucraineană, cît și stabilitatea pe restul continentului”, a scris Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a evidențiat o serie de motive pentru care „Europa și Ucraina au nevoie de o Moldova puternică. Destul de puternică pentru a spijini Ucraina în timpul războiului”.

  • Moldova a păstrat stabilitatea în regiunea separatistă Transinistria, care împarte o graniță de 450 de kilometri cu Ucraina și unde 1.600 de trupe ruse sînt staționate ilegal. „Am reușit să păstrăm situația calmă”.
  • Moldova pune la dispoziție căi esențiale de aprovizionare spre și din Ucraina; o parte semnificativă a comerțului ucrainean, inclusiv a cerealelor, străbate Moldova.
  • Moldova a primit peste 650.000 de refugiați de la începutul invaziei rusești: 80.000 dintre ei au rămas în țară și, dacă va fi nevoie, la iarnă Chișinăul este pregătit să primească și mai mulți ucraineni.
  • Moldova trebuie să fie destul de puternică pentru a primi refugiați și pentru a deveni un nou centru pentru reconstrucția regiunii de sud a Ucrainei după război.

„La fel cum Rusiei trebuie să nu i se permită să cîștige în Ucraina, tehnicile ei hibride trebuie să nu dea roade în Moldova. Vom contribui la apărarea valorilor europene în ciuda restricțiilor care ne sînt impuse.”

„Prețul este mare și sîntem pregătiți să ducem povara, dar nu putem face asta singuri”, a conchis Maia Sandu.

Sursa: digi24.ro