MAI MULTI COPII ROMI DIN VULCANESTI, NISPORENI AU ACUM ACCES LA EDUCATIE DATORITA UNUI PROIECT UNICEF

Din 85 de copii romi, 70 frecventează în prezent școala și au rezultate academice bune, datorită unui proiect implementat de UNICEF Moldova în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Tineret Dacia. Proiectul a demarat acum un an și a urmărit schimbarea situației din Vulcănești, un sat din raionul Nisporeni, populat de romi. Anul trecut, doar 7 copii din sat frecventau școala.

”Mie foarte mult îmi place la școală. Aș spune și altora să vină la școală, să învețe, ca să știe carte”, spune Renata Caracuian, elevă în clasa a 8-a.

În cadrul proiectului,copiii romi din satul Vulcănești, raionul Nisporeni, au beneficiat timp de un an ș ijumătate de oportunități de învățare care le permit să participe activ la educație.

"Copiii de etnie romă se numără printre cei mai marginalizați și mai excluși din întreaga lume", a declarat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova, adăugînd că "Republica Moldova nu este o excepție, iar Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului îndeamnă Moldova să asigure dreptul la educație obligatorie și gratuită pentru toți copiii, atît la nivel primar cît și secundar."

"Datorită colaborării strînse cu părinții copiilor romi, formarea de noi atitudini și implicarea lor activă în asigurarea unei educații de calitate pentru copiii lor, proiectul a fost un succes", a declarat Ion Babici, președintele Centrului de Resurse pentru Tineret Dacia.

Rezultatele proiectului sînt în concordanță cu prioritățile UNICEF Moldova de îmbunătățire a accesului la educația de calitate pentru toți copiii, precum și cu obiectivele guvernamentale stabilite în Programul Național de Dezvoltare a Educației Incluziv pentru anii 2011-2020 și Planul de Acțiune pentru Sprijinirea Populației Romilor în Moldova pentru 2016-2020.