LUIZ DA SILVA A CISTIGAT ALEGERILE PREZIDENTIALE IN BRAZILIA

Luiz Inacio Lula da Silva, reprezentant al forțelor de stînga a ieşit învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, conform rezultatelor oficiale aproape finale comunicate de Curtea Electorală Supremă.

Liderul de stînga a obţinut 50,83% din voturi, comparativ cu 49,17% cît a întrunit rivalul său, actualul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, după numărarea a 99,1% din voturi, un procent pe care Curtea Electorală Supremă l-a declarat ca fiind suficient pentru a "defini matematic" rezultatul scrutinului.

Presa internațională a calificat victoria ca o revenire remarcabilă a politicianului de stînga brazilian.

Diferența este mult mai strînsă decît preconizau sondajele, care deja subestimaseră scorul lui Jair Bolsonaro înaintea primului tur, care a avut loc pe 2 octombrie.

Reprezentantul opoziției atinsese o popularitate record la sfîrşitul primelor sale două mandate (2003-2010), dar a căzut apoi în dizgraţie, trecînd prin închisoare ca urmare a unor condamnări pentru corupţie, în cele din urmă anulate pentru viciu de formă.

În continuare, Lula va avea de-a face cu un parlament a cărui compoziţie înclină clar spre dreapta şi va trebui să creeze alianţe pentru a guverna.