LUCRURI BINE DE STIUT LA PROCURAREA PRODUSELOR PENTRU MASA DE SARBATOARE

Produsele alimentare pentru masa de sărbătoare trebuie procurate numai din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice, recomandă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

ANSA recomandă cumpărătorilor să achiziționeze carnea în stare proaspătă numai din măcelării, magazine alimentare, să fie atenţi la consistenţa acesteia. Carnea trebuie să fie elastică şi de o culoare de la roz pal pînă la roşu închis, iar în ceea ce priveşte carnea de miel cumpărătorul trebuie să tină cont că termenul de valabilitate recomandat este de trei zile. La procurarea peştelui în stare proaspătă, cumpărătorul trebuie să atragă atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, culoarea potrivit speciei, iar bronhiile roşii şi fără rupturi.

Ouăle trebuie să aibă coaja curată, tare, întreagă şi fără pete. De asemenea, ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului, iar data indicată pe ou, care este şi data limită de consum, nu poate depăşi 28 de zile. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. Pentru vopsirea ouălor, se recomandă vopsea destinată pentru industria alimentară, ambalată sau marcată corespunzător.

Cozonacii, prăjiturile, produsele de panificaţie, trebuie să fie ambalate de producător în ambalaj corespunzător, iar legumele de sezon trebuie procurate în locurile special amenajate.

Pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare, se recomandă de evitat comerțul ,,stradal neautorizat”, procurarea alimentelor după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat.

Sursa: IPN