LUCRĂRILE DE CONSTRUCŢIE A CONDUCTEI DE GAZE UNGHENI-IAŞI VOR ÎNCEPE ÎN AUGUST

Lucrările de construcţie a conductei de gaze Ungheni-Iaşi vor fi lansate în luna august, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, după întrevederea pe care a avut-o, pe 24 mai, cu Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie din România.

Potrivit înţelegerilor la care s-a ajuns la Chişinău, în august vor fi semnate contractele cu firmele care vor cîştiga licitaţia şi vor începe lucrările. Recent, R. Moldova a anunţat o licitaţie internaţională pentru selectarea companiei care va efectua lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni. Conducta va conecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova şi va transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, cifră comparabilă cu importurile anuale ale Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Mijloace financiare în sumă de 9 milioane de euro pentru construcţia segmentului de pe teritoriul ţării noastre vor fi alocate din grantul nerambursabil oferit de România. Valeriu Lazăr a menţionat că lucrările de construcţie ar putea să fie finalizate către sfîrşitul anului 2013, însă urmează să fie efectuate şi alte lucrări pentru ca gazoductul să fie pus în funcţiune. La faza finală a proiectului urmează să fie construită o staţie de comprimare, cu fonduri structurale europene, precum şi gazoductul Ungheni-Chişinău, cu o lungime de 130 de km.

"Dorinţa noastră este să realizăm interconectarea cît mai rapid, iar în cîţiva ani de zile să livrăm în Republica Moldova gaze naturale şi energie electrică", a spus ministrul delegat pentru Energie din România.

Autorităţile de la Bucureşti doresc să finalizeze pînă la sfîrşitul acestui an interconectarea reţelelor de gaze cu Republica Moldova, a declarat la începutul săptămînii curente Premierul Victor Ponta, după lucrările Consiliului European privind sectorul energetic. "Am ridicat problema şi am reliefat încă o dată angajamentul nostru de a finaliza pînă la sfârşitul acestui an interconectarea de gaz cu Republica Moldova, asta însemnînd însă practic o necesitate în plus pentru România de noi resurse de gaze, fie că e vorba de cele din Azerbaidjan, pe proiectul Nabucco, cele din zona off-shore şi noi surse de energie", a mai adăugat şeful Executivului de la Bucureşti.

Conducta de gaz Ungheni-Iaşi va avea o lungime de 43,2 kilometri, dintre care circa 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova.

Moldpres