LOVITURA DE STAT DIN THAILANDA: JUNTA MILITARĂ INTERZICE IEŞIREA DIN ŢARĂ A 155 DE PERSOANE, INCLUSIV FOŞTI CONDUCĂTORI
Junta militară care a preluat puterea în Thailanda a anunţat vineri că a interzis unui număr de 155 de persoane să părăsească ţara, inclusiv fostului premier Yingluck Shinawatra, iar peste 100 de reprezentanţi politici au fost convocaţi de către militari.
"În total, 155 de persoane au interdicţia de a călători în străinătate fără autorizaţie" din partea noului regim militar, "în scopul menţinerii păcii şi ordinii", a declarat un purtător de cuvînt militar la televiziune.
Pe de altă parte, fostul premier Yingluck Shinawatra, destituită din funcţie de către justiţie, s-a prezentat vineri la convocarea de către juntă, la o zi după o lovitură de stat.
"Ea a sosit", a declarat pentru presă Wim Rungwattanajinda, un colaborator al fostului premier. Yingluck Shinawatra s-a prezentat, la fel ca Niwattumrong Boonsongpaisan, care a asigurat interimatul după ce aceasta a fost destituită de justiţie la 7 mai.
Astfel, ea nu i se va putea alătura fratului său Thaksin Shinawatra, exilat după ce a căzut victimă unui puci în 2006 şi condamnat, ulterior, pentru deturnare de fonduri. Pe reţele de socializare circulau zvonuri cu privire la plecarea acesteia în străinătate
În total, peste 100 de reprezentanţi politici atît din cadrul Partidului Puea Thai (fost guvernamental), cît şi din cadrul Partidului Democrat (opoziţie) au fost convocaţi vineri de către autorii loviturii de stat condamnate de către comunitatea internaţională.
Aproximativ 30 de tineri thailandezi au încălcat interdicţiile impuse de juntă şi au manifestat în faţa Monumentului Democraţiei, potrivit unui fotograf AFP. Militarii i-au ignorat.
Bangkokul era calm, fără ca pe străzi să fie prezente tancuri, ca în 2006. În schimb, toate şcolile erau închise.
Numeroşi militari se aflau în jurul sediului Guvernului, evacuat de mai multe luni, în timp ce ultimii manifestanţi de opoziţie, mulţumiţi de acest puci pe care şi-l doreau, îşi strîngeau corturile, potrivit unor jurnalişti AFP.
După aproximativ trei zile de lege marţială, instituită, potrivit armatei, cu scopul de a obliga la un dialog între actorii civili implicaţi în criza politică, puternicul şef al forţelor aeriene, generalul Prayut Chan-O-Cha, a declarat joi că lovitura de stat este necesară "pentru ca ţara să revină la normal". (Mediafax)