Locatii de pe Pamint care sunt interzise vizitatorilor

De la o insulă plină cu şerpi veninoşi şi pînă la „Svalbard Global Seed Vault” din Norvegia care găzduieşte peste 1 milion de probe de seminţe originare din locuri din întreaga lume, pămîntenii au accesul interzis în multe locuri de pe Terra.

Topul locurilor interzise pămîntenilor de rînd a fost alcătuit de mentalfloss.com  

Ilha da Queimada Grande. „Ilha da Queimada Grande”, sau „Insula Şerpilor”, este o insulă în largul coastei Braziliei, care găzduieşte o specie de şarpe rară de viperă şi incredibil de mortală numită „capul cu lance de aur”. Conform unor estimări, pe insula care are o suprafaţă de 43 de hectare există între unu şi cinci şerpi pe fiecare metru pătrat de teren. Viperele mănîncă în principal păsările migratoare care vizitează insula şi au dezvoltat o muşcătură veninoasă suficient de puternică pentru a-şi paraliza prada înainte de a putea zbura. Şerpii sunt atît de periculoşi încît Guvernul brazilian a interzis oamenilor să viziteze zona. Se fac excepţii rare, mai ales pentru oamenii de ştiinţă care studiază specia, dar aceştia trebuie să fie însoţiţi de un medic, pentru orice eventualitate.  

Pestera Lascaux. Peştera Lascaux din Franţa este un alt loc în care nu veţi putea să ajungeţi, probabil, niciodată. Descoperită în 1940, caverna conţine unele dintre cele mai emblematice picturi rupestre studiate vreodată. Schiţele de cai, căprioare şi alte animale datează din perioada paleolitică superioară, de acum 15.000 pînă la 17.000 de ani. Peştera a fost deschisă publicului în 1948 şi s-a închis definitiv după 15 ani. Luminile artificiale instalate acolo au promovat creşterea algelor pe pereţii peşterii şi au făcut să se estompeze culorile picturii. Peştera Lascaux este acum limitată vizitatorilor, dar fanii arheologiei pot verifica o replică perfectă a sitului situat chiar alături. 

Ise Grand Shrine. Se pare că acest altar şintoist din Japonia a fost construit în urmă cu aproximativ 2.000 de ani şi, de la sfîrşitul secolului al VII-lea, a fost dărîmat şi reconstruit la fiecare două decenii. Această tradiţie simbolizează conceptele Shinto despre moarte şi renaştere, dar are şi scopuri practice. Reconstruirea altarului aproximativ o dată pe generaţie ajută la menţinerea vie a stilului arhitectural tradiţional shinmei-zukuri. Lemnul are, de asemenea, o durată de viaţă mai scurtă decît majoritatea materialelor de construcţie, aşa că demolarea altarului înainte ca acesta să putrezească este o modalitate de a învinge natura în propriul joc.  

Svalbard Glocal Seed Vault. „Svalbard Global Seed Vault” este situat pe izolata insulă arctică Spitsbergen din Norvegia. Spaţiul de 11.000 de metri pătraţi adăposteşte peste 1 milion de mostre de seminţe originare din locuri din întreaga lume. Seiful acţionează ca un fel de unitate de rezervă a culturilor lumii, păstrînd exemplarele într-un loc sigur în cazul în care un dezastru le va distruge vreodată în mediul lor natural. Facilitatea este construită pentru a proteja conţinutul de vizitatorii nedoriți, împreună cu orice altceva. Este suficient de adînc sub pămînt şi suficient de înalt deasupra nivelului mării pentru a rezista cutremurelor, creşterii oceanelor şi atacurilor nucleare.

Arhivele secrete ale Vaticanului. Milioane de oameni vizitează Vaticanul din Roma în fiecare an, dar există cel puţin o zonă în micul stat suveran care este strict interzisă. Înfiinţată în 1612, Arhiva Apostolică a Vaticanului (anterior Arhivele secrete ale Vaticanului) conţine documentele personale ale tuturor papilor. Arhivele au fost complet clasificate pînă în 1881, cînd Papa Leon al XIII-lea a oferit cărturarilor catolici acces special la materiale. Astăzi, colecţia rămîne închisă tuturor, cu excepţia anumitor savanţi acreditaţi. Cercetătorii cărora li se permite accesul în interior pot solicita pînă la cinci fişiere pe zi, dar trebuie să ştie exact ce vor, deoarece navigarea este interzisă. 

Muzeul Coca-Cola. Muzeul Coca-Cola din Atlanta, Georgia, este ca un seif de multe milioane de dolari despre care se spune că protejează formula secretă a Coca-Cola. Turiştii o pot vedea din exterior, dar interiorul este strict limitat. Deşi seiful în sine este, probabil, mai mult o formă de publicitate, formula este aparent o reţetă reală, scrisă de mînă, care a fost în posesia companiei cel puţin din anii 1920. A stat într-o cutie de valori la o bancă din Atlanta timp de zeci de ani, înainte de a se muta în casa sa actuală.  

Insula Surtsey. În anii 1960, o erupţie vulcanică submarină a creat o insulă nouă în largul coastei Islandei. Nu în fiecare zi oamenii de ştiinţă ajung să studieze o insulă din momentul în care aceasta apare, aşa că au decis să profite la maximum de oportunitate. Insula, numită Surtsey, a devenit un studiu de caz pentru modul în care ecosistemele se dezvoltă fără nici o interferenţă din partea oamenilor. Unele dintre formele de viaţă care şi-au găsit drumul spre Surtsey includ mucegaiuri, ciuperci, cel puţin 89 de specii de păsări şi, se presupune, o plantă curajoasă de roşii.  

Zona 51. Zona 51 este renumită în toată lumea. Guvernul american a refuzat să-i recunoască existenţa pînă în 2013, cînd a admis în cele din urmă că există într-adevăr o „facilitate de testare în zbor” în deşertul Nevada. Statutul său restricţionat nu i-a împiedicat pe oameni să planifice un „raid” în Zona 51 în Septembrie 2019. Deşi peste 2 milioane de persoane au răspuns la evenimentul „Zona Furtună 51” pe Facebook, doar cîteva zeci au apărut la porţi.  

Heart Reef. Heart Reef, care face parte din Marea Barieră de Corali din Australia, este un candidat serios pentru „cea mai fotogenică locaţie din lume”. După cum sugerează şi numele, reciful are forma unei inimi şi a făcut obiectul a nenumărate postări pe Instagram ale campaniilor de turism. Scafandrii şi snorkelerii au fost interzişi la faţa locului pentru a proteja zona. Deci, dacă doriţi să faceţi o fotografie perfectă de vacanţă fără a afecta un ecosistem delicat, va trebui să plătiţi pentru o plimbare cu elicopterul.