LITORALUL SIRIAN: INCA O CRIMEE?

După cîteva săptămîni de incertitudine, administraţia lui Obama, în sfîrşit „şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea activităţii militare a Rusiei în Siria”.

Dar dacă din partea Rusiei e ceva cu mult mai serios decît pur şi simplu o „intensificare a activităţii militare”? Ce va face Occidentul dacă Moscova va aplica şi în Siria „schema lui Putin”?

Pe parcursul ultimilor ani Rusia a ajutat guvernul sirian să se agaţe de structurile puterii, fără a se implica plenar. Astăzi, însă, au apărut mai multe semne că Rusia nu doar îl sprijină pe Assad, ci vrea să controleze toată Siria.

De obicei, „schema lui Putin” era folosită în statele din apropierea Rusiei, care doreau să iasă de sub influenţa Moscovei. Primul stat care s-a ciocnit de schema respectivă a fost Georgia (Gruzia), în 2008. Şi nu s-a întîmplat nimic. Obama a spus ceva despre resetarea relaţiilor ruso-americane, apoi totul s-a uitat. Văzînd ce succes a repurtat în Georgia, Putin a aplicat aceeaşi schemă şi în Ucraina. Neîntîlnind nici o împotrivire, Putin a anexat Crimeea. În Osetia Putin controlează magistralele de bază, care duc spre Caucaz. În Abhazia şi-a extins prezenţa pe litoralul Mării Negre. În Doneţk „şi-a procurat” o armă politică îndreptată asupra guvernului de la Kiev.

Ce va fi cu Siria?

Assad a recunoscut public că nu are suficienţi militari pentru a apăra întreg teritoriul ţării. Însă, după cîteva săptămîni de negocieri, Moscova se pare că a obţinut ce şi-a dorit – permisiunea de a construi baze militare pe litoralul sirian. Concomitent, Rusia a preluat sub control aeroportul Bassel al-Assad, al doilea ca mărime din Siria.

Pentru implementarea „schemei lui Putin” totul e pregătit. În curînd Rusia se va proclama protectoare a tuturor minorităţilor - a turkmenilor, armenilor, creştinilor etc – care au fugit de grupările teroriste ale statului islamic. Rusia întotdeauna s-a considerat „a treia Romă” şi ultimul protector al purităţii creştinismului, obligată să reziste în faţa devierilor catolice şi islamului.

Astfel, litoralul Siriei va deveni o nouă Crimee. Chiar dacă nu va fi anexat, va fi ocupat. În timp ce Obama practică diplomaţia post-modernistă de înfrumuseţare a realităţii, Putin preferă demonstrarea puterii, ceea ce este mult mai eficient. Ca rezultat, indiferent cum va evolua situaţia din Siria, Occidentul va pierde, iar Rusia va cîştiga.

Sursa: "New York Post", SUA